Skocz do zawartości

[ALL] Wyważanie wału napędowego - czy trzeba?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moja bima od jakiegoś miesiąca cierpi na pewną przypadłość. Chodzi o delikatne kliknięcie wału przy wysprzęglaniu. Doszedłem już do tego, że czeka mnie wymiana krzyżaka właśnie na wale. Moje pytanie jest takie. Czy wał po wymianie trzeba koniecznie wyważyć czy nie? Nie ma za wiele wątków na ten temat. Znalazłem dwa. W jednym jeden z forumowiczów pisze, że wyważenie trzeba zrobić bo będzie biło, a inny forumowicz w innym temacie pisze, że wystarczy dobrze oznaczyć wał przed demontażem a wtedy potrzeby wyważania nie będzie. Zależy mi na wypowiedziach ludzi, którzy po jakiś naprawach wału nie wyważali go i do tej pory przejechali kilka/kilkanaście tysięcy km.

O co dokładniej chodzi z tym oznaczaniem wału?

Podobno po założeniu wału na auto można sprawdzić wał i jego wyważenie. Czy jest na to jeden sposób - przyłożenie jakiegoś przyrządu do wału podczas jego pracy z różnymi prędkościami obrotowymi, czy są jakieś inne?

W Wałbrzychu firma ZEM zajmuje się regeneracją i wyważaniem wałów. U nich, wymiana jednego krzyżaka + wyważenie wału to koszt 260-300pln ale wał trzeba przywieźć zdjęty z auta "bo my wałów nie demontujemy z beemek i merców" ( :?: ) Czy znacie jeszcze inne zakłady które się tym zajmują w tej okolicy?

O wyważanie zapytałem dobrego świdnickiego fachowce od przegubów - roześmiał się i powiedział: "A jak to wyważanie wygląda? Dospawają ci jakieś odważniki?"

To jak, trzeba czy nie trzeba?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj tez mialem luzy krzyzakow regeneracja w Myslowicach okolo 1000zl mi facet zaspiewal,wiec kupilem uzywke za 160zl na allegro.Co do wywazanie to jest tak ze po wymiania krzyzakow dawaja na jakas maszyne i sprawdzaja wrazie czego montuja blaszke odwaznik jak zawal tak zwal i tyle w temacie.