Skocz do zawartości

[e46] 320d 136km kontrolka klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zapalila mi się kontrolka klocków, ile można na niej jezdzić? Czy np zapalenie oznacza, iż już blacha trze po tarczy. I czy czujniki też trzeba zmieniać?
Opublikowano
No musisz wymienić czujnik też jesli się zapalił.Jeździć jeszcze mozesz ale jeśli tarcze są dobre to lepiej klocki od razu wymienić
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
ściagnij koło i sprawdź które masz zjechane czy przód czy tył i zobaczysz ile masz jeszcze "miesa" na klockach. Ale o wymianie trzeba już myśleć.
szukam
Opublikowano
Witam ja miesiac temu wymienilem klocki razem z tarczami na nowe przod i tyl i teraz zaswiecila mi sie kontrolka na zolto od klockow. Dopisze ze czujnika nie zmienialem i widac bylo ze przed wymiana ktora robilem ten jeden czujnik byl na silikonie lekko podklejony '. Co moge teraz zrobic zeby kontrolka zgasla dodam jeszcze ze dzis jechalem do katowic i po zrobieniu ok 200km kontrolka zgasla i gdy przyjechalem do domu zgasilem samochod i ponwnie odpalilem kontrolka znow swiecila
Opublikowano
Nie wiem czy to pewne, ale zdaje mi się ze ktoś mi mówił ze jeśli się go wyciągnie to przestanie się palić warto spróbować :) albo jak kolega w innym temacie napisał : " Kasowanie błedu to przekrecenie zapłonu na jakieś 30sec i powinna zniknąć, ja dodatkowo trzymałem hamulec aż znikneła kontrolka." pzdr
Opublikowano
Wlasnie jak wypiolem to dalej swiecilo a z tym zaplonem to mam przekrecic kluczyk na pozycje dwa i po 30 sekundach dopiero odpalic ?
Opublikowano (edytowane)
Wlasnie jak wypiolem to dalej swiecilo a z tym zaplonem to mam przekrecic kluczyk na pozycje dwa i po 30 sekundach dopiero odpalic ?

Wciskasz hamulec,przekręcasz kluczyk o jedna pozycje kontrolka 20-30s powinna zgasnąć ale niektórzy pisali ze jak sa rowniez inne problemy to pomaga na krótko, tutaj kolega kasował przez otwarte drzwi ponoć tez idzie :)

Edytowane przez Arek-Gniezno
Opublikowano
jak juz chcecie kombinować bez nowego czujnika to trzeba odciąć czujnik to co jest w klocku a kabelki połączyć ze sobą na stałe zaizolować i będzie gitara :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da sie kupic czujniki klockow i zalozyc nowe w latwy sposob ?

I tak zrób , bedzie najlepiej. Wymiana jest bardzo łatwa. Z jednej strony wpinasz go do puszki a z drugiej miedzy klocek a tarcze wystarczy sciągnąć koło

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Ale czytałem że sporo osób pisalo na róznych forach że nawet z nowymi czujnikami musiało kasować ten błąd w taki sposób jak napisałem... Ale może tobie akurat się po szcześci :) pzdr
Opublikowano

Ale kombinacje :)

Zapaliła się kontrolka, wymieniam klocki, sprawdzam przy okazji stan tarcz hamulcowych i wymieniam czujnik na nowy za parę złotych.

Bez drutowania :nienie:

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Boję się, że za chwilę przeczytam w jakimś wątku pytanie gdzie można kupić najtańsze "papierowe" tarcze i klocki, mogą być używane :mrgreen:

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano

no żal czytać takie coś. Niektórzy chcą dupe szkłem utrzeć. Kupili auto a szkoda im 30zł na czujnik i potem kupujesz takie auto a tam zalany mineralny bo tańszy 2zł na litrze, kable pocięte i zaizolowane bo po co czujnik kupić. Amory i tarcze prosto od chinczyka z allegro po 20zł za sztuke.

Panowie nie dziadujcie troche. Nie stać na części to kupić sobie matiza.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czyli otwieram drzwi wciskam hamulec i przekrecam kluczyk na pozycje 2 na ok 30 sekund potem odpalam ?

Wchodzisz do auta zamykasz drzwi lub mozesz zostawic otwarte przekrecasz kluczyk w pozycje nr 2 wciskasz hamulec i trzymasz go tak długo az zgasnie Ci kontrolka

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

No ja robię, jak na filmie z linku (w końcu mój film).

A za czujnik płaciłem ostatnio 25 pln i spłukałem się tym zakupem doszczętnie.

Opublikowano
Kemot święta racja! Ja ponad miesiąc temu robiłem dość spory serwis, przy okazji poszły nowe klocki na tył bo już sie kontrolka zapaliła. Nowy czujnik kupiłem dopiero w tym tygodniu musiałem przez 30 dni po złotówce odkładać :) haha. Nie no tak poważnie to wtedy na warsztacie wszystkie części mi przywieźli ale nie mieli czujnika a musiałem już wracać do Wrocławia, czujnik kupiłem textara za 30 zł ale dopiero jutro go założe przy okazji zmiany kół na zimowe.
Opublikowano
wczoraj założyłem nowy czujnik klocków na tył, wszystko było ok, kontrolka zgasła, (otwarte drzwi, kluczyk poz 2 i trzymałem pedał hamulca), dziś w trasie po ok 200 km na autostradzie i kilka "mocniejszych" hamowaniach, kontrolka się zaświeciła znowu i nie daje się już skasować, możliwe że coś się stało z tym nowym czujnikiem?? klocki mają miesiąc czasu. Jak nie to pewnie przednie klocki dały już znak o sobie które mają 2 lata, tak że się nacieszyłem brakiem kontrolki jeden dzień :mrgreen: