Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich! W mojej buni znajduje sie przycisk REST i nie wiem do czego on służy. Naciskałem go parę razy ale nic sie nie dzieje. Mam prośbę może ktoś mi podpowie do czego on służy?
Opublikowano
Kluczyk na 1 pozycje,temperatura na zewnątrz poniżej 15 stopni,ciepły silnik, gdy są spełnione te trzy warunki naciskasz rest i elektryczna pompa pompuje wodę w układzie chłodzenia, włącza sie dmuchawa i masz ciepło w aucie,przez jakiś czas. Nie myl tego z webastem,to nie to.
Opublikowano
Nie trzeba kluczyka w pozycję 1 zostawiać. U mnie to działa jak mam zagrzany silnik. Opuszczam auto włączam przycisk Rest i działa ciepły nawiew do momentu aż wychłodzi cały obieg cieczy chłodzącej. Ta obcja jest przydatna zimą jak siedzisz w aucie przy zgaszonym silniku, nie musisz sie grzać przy pracującym tylko wciskasz REST i leci ciepłe powietrze albo często też wykożystuję to do odmrożenia auta, jak dojadę do pracy a auto ma jeszcze oszronione szyby to wciskam przycisk i zamykam auto a nawiew dalej pracuje odmrazając szyby i osusza wnętrze aż się wychłodzi układ chłodzenia silnika, pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rest bez kluczyka działa tylko na szybę przez jakiś czas, w 1 pozycji kluczyka działa cały panel klimatronika.

Nie każde auto ma elektryczną pompke obiegową cieczy, więc czasem po włączeniu dmucha pare sekund ciepłem z nagrzewnicy a potem już leci zimne powietrze.

Opublikowano

dodam, ze ja mam uszkodzona chyba ta pompke i mi wlasnie przez chwile leci cieple a pozniej juz zimne powietrze niestety :(

ciekawe czy by sie nadala od e34, bo posiadam takową orientuje sie ktos?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jak jest w e34, ale w e39 ta pompka jest zintegrowana razem z zaworami od nagrzewnicy.
Opublikowano
no w e34 ona tez niby byla zintegrowana, ale przyczepiona byla pod zaworkami na opaskę więc można ją było bez przypalu "odpiąć" od elektrozaworów
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można sprawdzić jeszcze na realoem czy numery się zgadzają dla pompek w obu autach.
Opublikowano
u mnie po wyjęciu kluczyka dmucha na nogi i szybę. pompka cyrkulacyjna u mnie też była popsuta i po włączeniu przycisku REST muchało przez chwile cieplym a potem już tylko zimnym powietrzem, problem tkwił w pompce cyrkulacyjnej, wymieniłem szczotki i po kłopocie, zabieg łatwy i mało skomplikowany, zrobilem to bez wyciągania pompki i spuszczania płynu, pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

REST to tylko odzyskiwanie ciepła z silnika.

Webasto to już poważniejszy temat, wszystko zalezy jakie to webasto masz w aucie, zasadniczo działa jako dogrzewacz, ale niektóre są już z pompkami obiegowymi i mając duże OBC lub navi można je aktywować żeby grzały środek.

Najłatwiej będzie jak zerkniesz na naklejkę pod maską, tam pisze ile Wat pobiera, jeśli 26, to nic nie zrobisz, nie ma możliwości obsługi pompki obiegowej, jeśli masz 45 to wtedy można działać, nawet jak nie ma pompki to wystarczy ją dołożyć, bo sterownik ją obsłuży.

Zapraszam do lektury, tu jest więcej niż chciał byś wiedzieć: :) http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.php