Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualizując co dotychczas zrobione:

- zdjęty moduł elektrycznego sterowania zmienną geometrią, przeczyszczony, sprawdzone przewodzenie i kostki, podmieniony na sprawny i cały czas to samo;

- zmienna geometria chodzi swobodnie, więc to nie to

- ostatnio pojawił się kolejny objaw: w trakcie jazdy odcina moc zupełnie, ekonomizer na 10 l i nic nie idzie, pomaga zgaszenie i ponowne odpalenie; domyślam się , że to przepływka, jak ją odepnę to na wolnych obrotach nie ma różnicy, ale za to podczas jazdy jest lepiej (różnica znacząco na plus, da się go przeciągnąć prze cały zakres obrotów), a na podpiętej tylko do 3 tys i to to przy 2,5 ma zadyszkę.

Tu pytanie do Was: Czy w mojej bawarce (320d 150 KM 2005r.) mogę wymienić przepływkę bez jej adaptacji.

RealOEM pokazuje u mnie, że są 2 numery części:

01 Przepływomierz powietrza 1 09/2001 13627787076 $402.32 SI 130101(690)

Dla samochodów z

Norma spalinowa EU 4

S167A=Tak

01 Przepływomierz powietrza 1 09/2001 13627788744

Na live data pokazywało przeładowanie tak do 1200 jednostek.

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz euro4, po wymianie wymagane jest skasowanie adaptacji przepływomierza, pewnie będzie rozjechana.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tu pytanie do Was: Czy w mojej bawarce (320d 150 KM 2005r.) mogę wymienić przepływkę bez jej adaptacji.

Zadałeś takie pytanie to odpowiedziałem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz, potrzebujesz kabel i ista, ewentualnie dis, bo też na pewno daje taką możliwość. Dla pewności nagraj aktualne live data z gazem w podłodze gdy jest problem z mocą.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mi kolega po wymianie przepływomierza w polifcie 2.0d kasował adaptację disem. Ciekawe czy w impie też jest taka opcja, osobiście nie rzuciła mi się w oczy? Plan B to ściągnięcie klemy i wtedy też są kasowane adaptacje ale nie pamiętam jak długo musi być odłączona. Było o tym w jednym z wątków o przepływomierzach, który opisywał różne wersje przepływek: do przedlilfta i polifta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma takiej opcji w inpa, metoda z klemą ciekawa, ale fajnie byłoby to potwierdzić, czyli najpierw sprawdzić w ista jak to wygląda, podziałać z klemą i znowu sprawdzić czy została wyzerowana.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

W najbliższym czasie zrobię live data i wrzucę tu z prośbą o radę.

Dodam jeszcze, że po odpięciu przepływomierza nie było różnicy w pracy silnika - nie dławił się nie zmieniły się obroty.

Czy to może znaczyć, że przepływka kończy żywot i przekłamuje?

Moc wraca jak jest mokro (ostro pada deszcz, po myjce itp) jakby coś nie stykało, a z uwagi na wilgoć w powietrzu wracało przewodzenie.

Przepływka by pasowała bo jest na pierwszej linii dolotu powietrza.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz mega przeładowanie, o 50%, turbina albo jej sterowanie, Twoja jest elektronicznie sterowana, więc za dużo nie pokombinujesz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Wyplukaj przeplywke w benzynie ekstrakcyjnej, zeby usunac zabrudzenia z miernika. Następnie za pomoca DIS lub ISTAD kliknij adaptację przeplywki i sondy lambda (eu04).

Po tym trzeba jeszcze sprawdzic prawidlowosc dzialania elektronicznego nastawnika vtg turbiny, bo moze w nim jest przyczyna problemu. To rowniez w zakładce funkcji serwisowych DIS lub ISTAD.

Nie masz zadnych bledow w DDE?? Silnik dostaje OGROMNE stałe doladowanie ponad 3,1bar (zsumowane), a ilosc zasysanego powietrza ok 150kg/h wymusza duzo wyzsze dawki pakiwa. Przez chwile podejrzewalem modyfikacje, ale widze ze to seria, wiec przyczyna jest usterka natury technicznej.

Opublikowano

Cały czas powraca ten błąd: 4521 (1296) Ladedruckregelung Regelabweichung

https://drive.google.com/file/d/13txzcoM1bisNGjMnNO4gBkm_Nt2dcmlp/view?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1zIKEn4adL3-cGBhQwyug36zdJg4eYuuH/view?usp=drivesdk

No i pojawił się nowy objaw. jak dostanie buta to koło 3 tys obr pojawia się taki dźwięk jakby pasek piszczał (ślizgał się).

Na oko paski wyglądają w porządku, wcześniej tego nie było. Nie widać aby któryś się przypiekał.

Opublikowano

Masz bledy przeplywomierza i nastawnika vtg (przeladowanie). Tak jak napisalem wczesniej zaczalbym od plukania przeplywki (bez zadnych pedzelkow itp mechanicznych czyszczen!) + reset adaptacji przeplywki i sondy. Jesli to nic nie da to nastawnik vtg do diagnozy/podmiany.

Piszczenie o ktorym piszesz to zapewne dzwiek przeciazenia turbiny doladowaniem ponad 3,1bar

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czujnik ciśnienia doładowania zostaw w spokoju, działa i wskazuje prawidłowo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Masz bledy przeplywomierza i nastawnika vtg (przeladowanie). Tak jak napisalem wczesniej zaczalbym od plukania przeplywki (bez zadnych pedzelkow itp mechanicznych czyszczen!) + reset adaptacji przeplywki i sondy. Jesli to nic nie da to nastawnik vtg do diagnozy/podmiany.

Piszczenie o ktorym piszesz to zapewne dzwiek przeciazenia turbiny doladowaniem ponad 3,1bar

Błąd przepływomierza wskoczył po jego odpięciu i już później nie wrócił. Na stałe utrzymuje się ten błąd sterowania VTG.

Rozbierałem go sprawdziłem połączenia i kostkę. Wszystko było ok. Generalnie auto jeździ w kartkę raz moc jest, a raz jej nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oddaj turbinę do kogoś kto ma o niej pojęcie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, odkopię temat. Jeżdżę e46 320d 136KM. Od pół roku mam taki sam jak autor postu, który niestety nie podzielił się rozwiązaniem. Mianowicie:

Z autem jest wszystko wporządku - ma moc, żadnych problemów z odpalaniem itd.. Problemy zaczynają się dopiero gdy auto się rozgrzeje. Zdaża mu się złapać konkretnego muła. Usterka mija na jakiś czas, gdy przeciągne go na trójce do ok 3tys. obrotów.

Do tego czasu zregenerowałem turbinę, wyczyściłem elektrozawory razem z okablowaniem, sprawdzony układ paliwowy, sprawdzone wtryski, sprawdzone napięcie w aucie i alternator.

Mechanik do którego kompletnie straciłem zaufanie twierdzi że wymienił pompę wtryskową, ja niestety teraz w to wątpie, gdyż inni mechanicy twierdzą że tak nie powinna wyglądać nowa pompa wtryskowa i że problem jest właśnie z pompą. Oczywiśćie zanim (znów) oddam pompę do regeneracji (i znów wydam 2-3k) chciałbym się dowiedzieć czy może być inna przyczyna tego problemu.

załączam 4 błędy odczytane z inpy:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/66249957ea844f51

https://www.fotosik.pl/zdjecie/9bdc7c6e430977d9

jakby był problem z załadowaniem zdjęć:

1) 66 Control unit DDE (EEPROM and configuration)

2) 10 Controller Start-of-injection

3) Start-of-injection acutator-Controller

4) 101 boost controll

Bardzo liczę na jakąkolwiek pomoc i opinie na ten temat. Nie wiem czy jest sens coś jeszcze sprawdzać, czy oddawać pompę do regeneracji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko wskazuje na pompę vp44.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Uporałem się z bolączkami auta więc pisze co i jak.

Problem rozwiązała regeneracja turbiny i silniczka sterującego zmienną geometrią.

Zdaniem turbiniarza - turbina się przycinała - tzn. jak sobie chciała to chodziła ok, a jak trafiła na przeszkodę w zmiennej geometrii to zastygała, a jak się zwolniła to potem znowu wszytko ok.

Od tego się rozregulowała i spiłowała ślimaka który jest w silniczku zmiennej geometrii.

Po wymianie wszystko śmiga, zero błędów. Auto jest super ciche. Turbiny nie słychać nawet pod obciążeniem. Parametry książkowe.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich po przerwie.

Ostatnio w INPIE na live data mam zawyżony parametr current air-mass od 150 - 300 jednostek (przykładowo żąda 500 a mam 700).

Ktoś przypuszcza czym to może być spowodowane?

Pomiary charge air pressure i railpressure są zbieżne w zakresie desired i current.

Błędów nie wywala żadnych.