Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem początkującym kierowcą, prawo jazdy mam dopiero od kilku tygodni. Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu - oczywiście będzie to BMW.

Zanim to nastąpi, chciałbym zapytać Ekspertów na forum, co sądzą o moim pomyśle. Chciałbym kupić BMW 730 TDI. Opis tego samochodu przedstawiam poniżej:

DIESEL 3.0, 2924 cm3, 184 KM, rocznik 1999, 222 000 km, automat

Chciałbym się zapytać, jakie są koszty utrzymania takiego pojazdu. Generalnie samochód służył mi będzie do jazdy po mieście w godzinach, gdzie raczej nie ma korków (wcześnie rano i bardzo późno wieczorem) i za jakiś rok zamierzam nim zrobić dłuższy wypad (około 2500 KM) za granicę.

Jakiego spalania po mieście mogę się spodziewać?

Jakie są najbardziej typowe usterki, które przytrafiają się temu samochodowi i jakie są ich koszty.

Wiem, że to dość dziwny wybór jak na pierwszy samochód, ale strasznie mi się podoba to autko i raczej się na nie zdecyduję.

Z góry bardzo dziękuję!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W BMW nie ma silników TDI, te należą do samochodów z grupy VAG (VW,Audi,Skoda,Seat).

Silnik 3.0D 184 KM to mało awaryjna jednostka, nawet została silnikiem roku w latach 1999 - 2002 tak że powinieneś być zadowolony. Nie spodziewaj się że będzie mało paliła, w trasie przy równej jeździe ok 7 litrów, tryb mieszany 10 L. a w mieście z 13 L a przy ciężkiej nodze nawet 14 wciągnie.

Koszty utrzymania to np.

Filtry kabinowe z tańszych np. Corteco lub Meyle to koszt ok. 165 zł

Filtr oleju jest tani, ok. 35 zł

Filtr paliwa, np. Hengst ok. 75 zł

Filtr powietrza ok. 100 zł

Klocki hamulcowe z tańszych np. Zimmermann przód ok. 157 zł tył 95 zł + czujniki klocków ok. 60 zł na obie osie.

Tarcze hamulcowe Zimmermann przód 192 zł 1 szt. tył 143 zł 1 szt.

Tu możesz sprawdzić więcej części do tego modelu: http://www.czescidobmw.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupujesz używany silnik i śmigasz dalej, ale ta jednostka jest trwała tak że nie ma co się bać na zapas, lać dobry olej syntetyczny ze specyfikacją BMW i będzie dobrze.

Ps. Silniki M57 nie są aż tak drogie: http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=m57+184+km&category=50851

Opublikowano

Zastanów się jeszcze nad 728i, czyli benzynie. Spalanie będziesz miał podobne, a jak wrzucisz LPG (jeśli się go nie brzydzisz) to jeździsz jak Punto.

Znajomy ma taką opcję z LPG i jest bardzo zadowolony. Na koszty napraw nie narzeka, a jest większa szansa trafić fajny egzemplarz.

Musisz jednak pamiętać, że to autko ma 5m długości i nie jest to najlepszy wybór na miasto.

Inna sprawa, że gdyby nie żona też bym sobie 7er kupił do miasta:)