Skocz do zawartości

E46 Touring - otwieranie klapy z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem, bo zepsuł mi się mikrowłącznik na listwie tylnej klapy i nie mogę jej otwierać. Rozebrałem go i poza tym, że już pogubiłem części:) to generalnie był w środku połamany ze starości. Klapę otwieram poprzez to awaryjne dojście do zamka poprzez otwartą szybkę, ale nie chciałbym tego robić na co dzień.

Widzę zatem kilka rozwiązań:

1. Kupić całą listwę nad rejestrację - na portalach aukcyjnych używki są za 100-200 zł

2. Kupić sam mikrowłącznik, ale gdzie??? Może macie pomysł gdzie takie coś dostać, bo w ASO raczej sprzedadzą mi całą listwę w cenie kompletu opon zimowych:)

3. Szyba otwiera mi się z pilota w kluczyku, zatem na pewno można jakoś to przeprogramować, żeby zamiast szyby otwierała się cała klapa. Czy ktoś z Was wie jak to zrobić?

Myślałem o tym, żeby spiąć to jakoś na krótko (wiązka od szyby i mikrowłącznika są praktycznie kilkanaście cm od siebie), ale nie bardzo wiem jak. We wtyczce od szyby po przyciśnięciu jej otwierania na kluczyku na dwóch z czterech pinów pojawia się na sekundę napięcie i nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić... Może macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

3. Szyba otwiera mi się z pilota w kluczyku, zatem na pewno można jakoś to przeprogramować, żeby zamiast szyby otwierała się cała klapa. Czy ktoś z Was wie jak to zrobić?

Też mi się wydaje, że można to przeprogramować, bo u mnie po wciśnięciu w kluczyku przycisku od bagażnika otwiera się klapa a nie sama szyba.

http://imageshack.us/a/img22/2969/p1070367s1.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/25837/icon3.png

Opublikowano

No właśnie, to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Mikrowłącznik i tak będę chciał naprawić (może ktoś z Was wie, gdzie taki można kupić???), ale tymczasowo chciałbym się dostawać jakoś normalnie do bagażnika.

Opublikowano

Panowie,

Ktoś coś wie o tym przeprogramowaniu? Bardzo mi na tym zależy.

Może chociaż znacie kogoś, kto się może na tym znać?

Pozdrawiam

M

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest jeszcze inna możliwość, przycisk otwierania klapy przy lewym kolanie kierowcy, nie wszystkie to mają, ale można to zamontować, ja mam, jest miejsce, ktoś to nawet na forum robił, ktoś z pomorza... sorki nie pamiętam dokładnie kto.. chyba zielo

Tak, to był zielo, a tu link do tego co zrobił:

viewtopic.php?f=159&t=146470&hilit=zielo&start=15

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.