Skocz do zawartości

E46 Spalanie wg komputera vs rzeczywiste liczone z baku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od "dwóch baków" jestem posiadaczem BMW 330xd i zastanawiam się, czy u innych różnica między spalaniem pokazywanym przez komputer a wyliczeniami na stacji benzynowej również są tak znaczące?

Z pierwszego tankowania komputer pokazywał mi 8,1l/100km. Na stacji trochę się zmartwiłem, bo po przeliczeniu przejechanych km do nalanych litrów wyszło mi 9,8l/100km.

Teraz tankowałem drugi raz i wyszło mi 8,7 vs 10,8l/100k (komputer vs "z baku").

Spodziewałem się pewnych różnic, ale nie rzędu 20%...

Jak to jest u Was?

Pozdrawiam

M

Opublikowano

u was zaniża u mnie zawyża.. o litr, licze od dłuższego czasu tankujac do pełna

jest mozliwość korekcji inpa czy disem, ja u siebie ją wykonam niedługo

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Kolego nie masz się czym przejmować z reguły w większości bmw tak jest. Moja też przekłamuje o około pół litra na więcej. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mój też dokładnie podaje średnie spalanie. Kasuję go przy każdym tankowaniu do pełna (zazwyczaj leję zupełnie do pełna dolewając po odbiciu) i wychodzi idealnie. Raz nie kasowałem przez kilka tysięcy kilometrów (wyjazd co CRO), to po zsumowaniu wlanych litrów i km różnica wynosiła 0,2 lub 0,3 dokładnie nie pamiętam ale była bardzo mała. W znajomego e91 komp oszukuje (zaniża) o ponad 20%. Sprawdziłem to gdy miałem jego samochód przez 2 tygodnie. Od czego to zależy...???
Opublikowano
Mi komp pokazuje ze pali 9, w rzeczywistosci cos prawie 10. kazde auto jakie mialem zanizalo spalanie na komputerze. smieszniejsze jest to, ze ostatnio tankujac 17 litrow benzyny, przy spalaniu na komputerze 9l powinienem przejechac okolo 200km (gdy tankowalem mialem juz prawie pusty bak) zdziwilem sie gdy komputer po zatankowaniu pokazal ze moge przejechac okolo 280km :mrgreen: nawet takie proste dzialanie go przerasta. ale po 10 km zweryfikowal swoje dane i pokazal 230 chyba..co juz jest blizsze prawdy.
Opublikowano
Tak jak jest u mnie to chyba nikt nie ma - ostatnio jazda cały czas po mieście, krótkie odcinki do 5 km - komp pokazuje 5.4 a rzeczywiście fajczy ok. 10
Opublikowano

Ja zauważyłem, że im więcej jazdy po mieście i stania w korkach, tym bardziej komp oszukuje. Na długiej trasie, gdzie ciągiem zrobię kilkaset kilometrów, spalanie jest bardzo zbliżone do wskazań komputera. Gdy był okres, że tylko krótkie odcinki po mieście to potrafił i ponad 3 litry pokazać mniej niż realnie.

Swoją drogą jest to straszne fiasko, bo w innych markach takich wskazań z kosmosu nie ma.

Opublikowano
, bo w innych markach takich wskazań z kosmosu nie ma.

nie ma? w mojej rodzinie: audi a8 zanizalo o 1.5 litra(diesel), yariska zaniza o 1 litr(benzyna), audi a6 allroad ZAWYZALO o pol litra(diesel) itd itd. wskazania komputera sa orientacyjne a nie rzeczywiste i chyba sie nie spotkalem z autem ktore wyjechalo z fabryki i pokazywalo dokladnie ile auto spalilo. w bmw mozna to jeszcze wyregulowac zeby sie pokrywalo z rzeczywistym spalaniem, w innym markach zapewne tez.

Opublikowano

Nie da się. U mnie jest przelicznik ustawiony na maxymalny jak u większości użytkowników, którzy próbowali coś z tym zrobić.

Znajdź mi samochód który potrafi pokazywać ponad 3 litry mniej na 100km.

Jeździłem dziesiątkami różnych samochodów i takich jaj nie ma nigdzie. Co do VW to ani w 1.9 TDI (110,130,150) ani w 2.0 TDI nie miałem większych różnic niż pół litra.

Opublikowano
U mnie przekłamania są między 0,4 - 1,0. Tankowanie za każdym razem pod korek. Dodam tylko, że tankowanie do tzw. odbicia pistoletu jest mało miarodajne, bo na stacjach są różne ciśnienia.
Opublikowano

Chyba, że tankuje się jak ja zawsze na tym samym dystrybutorze.

U mnie też przekłamuje i staram się z tym piętnem jakoś żyć.

Opublikowano
ja w mojej skromnej 318d spalanie na kompie mam praktycznie zawsze takie jak z tankowania, jak nie kasuje w trakcie tego samego zbiornika to w motostat podaje też z kompa przy wpisywaniu, czasem się dziwie jak ten komp taki dokładny :) róznica max 0,3 ale normalnie 0,0-0,1
Opublikowano
u mnie ostatnio po ostrej jezdzie przez 100 km obroty ponad 4 tys prwaie caly czas komp pokazal 8.5 litra a wole nie wiedziec ile jest naprawde bo 320d powinna wlasnie palic max do 9litrow przy ostrej jedzdzie a jesli faktycznie jest jakies 9.5 lub 10 to troche lipA , jedzilem na on verwa ostatnio i 6tka skrzynia
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ekonomizery w bmw tak mają. Zauważcie że jeżdżąc po mieście bardziej oszukuje niż po trasie. Moim zdaniem większość winy leży po stronie braku pokazywanego spalania na biegu jałowym ( luzie). w innych autach takich jak audi, opel, peugeot po zatrzymaniu auta spalanie wynosi około 2,8 l / h. Oczywiście nie okłamujmy się jeszcze zostaje ta mniejsza strona winy błędnie obliczone spalanie. W końcu to jest tylko orientacyjne spalanie bo rzeczywiste może być o wiele inne. :D
Opublikowano
Nie da się. U mnie jest przelicznik ustawiony na maxymalny jak u większości użytkowników, którzy próbowali coś z tym zrobić...

Wczoraj wreszcie ogarnalem DIS i mimo ze w INPA mam 1000 (max) to w DIS jest jeszcze mozliwosc ustawienia o 10% wiecej. U mnie przeklamanie jest na poziomie 14% wiec teraz po zmianie powinien wyswietlac wartosc duzo blizsza prawdy.

ekonomizery w bmw tak mają. Zauważcie że jeżdżąc po mieście bardziej oszukuje niż po trasie. Moim zdaniem większość winy leży po stronie braku pokazywanego spalania na biegu jałowym ( luzie). w innych autach takich jak audi, opel, peugeot po zatrzymaniu auta spalanie wynosi około 2,8 l / h. Oczywiście nie okłamujmy się jeszcze zostaje ta mniejsza strona winy błędnie obliczone spalanie. W końcu to jest tylko orientacyjne spalanie bo rzeczywiste może być o wiele inne. :D

Spalanie na biegu jalowym mozna sobie wyswietlic w ukrytych testach (test 4.1 - chwilowe godzinowe zużycie paliwa l/h). Nie jest ono pokazywane na ekonomizerze, jednak jest doliczane do sredniego spalania (mozna to latwo spradzic - skasuj chwilowe spalanie przejedz kilka metrow aby wyswietlila sie jakas wartosc, nastepnie zatrzymaj sie i zobacz ze wartosc ta bedzie rosla).

Mysle ze roznice trasa/miasto wynikaja z tego ze komputer oszukuje PROCENTOWO. W trasie spalamy mniej, wiec mniej komputer oszukuje, w miescie spalanie jest wyzsze i procentowo ten wynik tez bedzie wyzszy.

Opublikowano
w mojej 330d podobnie z komputera 6.5-7.2 z tankowania 8-8.5 ale to większość jeździ zona a ona jak z jajkiem heheh jak na automat to i tak nie dużo