Skocz do zawartości

Nie zaświeca się kontrolka od niskiego poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Mam pytanie czy w e39 przed liftem zaświeca się kontrolka od niskiego poziomu oleju ?? Mam w misce olejowej ten czujnik ale zastanawia mnie dlaczego nie pokazuje mi niskiego poziomu oleju. Nawet na spuszczonym całkowicie oleju nie zaświeca się żółta kontrolka a po odpaleniu (oczywiście na chwilę) kontrolka od niskiego ciśnienia (czerwona) gaśnie jakby nigdy nic... żeby uprzedzić czujnik poziomu oleju jest wymieniony no nowy i dalej to samo... trochę głupieje... proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak kupiłem swoją niunie to tez miałem uwalony ten czujnik.

Po wymianie nadal nie wskazywał niskiego stanu, a sprawdzałem tak samo jak ty podczas wymiany oleju.

Oddałem go na reklamację, dostałem nowy - i dalej to samo.

Narazie jeżdżę z tym jak jest.

Jakiś czas temu gadałem ze znajomym mechanikiem który siedzi praktycznie tylko w bmw i wspominał coś, że te czujniki trzeba jakoś kalibrować bo inaczej nie działają :shock:

Nie wiem ile w tym prawdy, szczerze mówiąc nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałem...

Może ktoś to potwierdzi?

Opublikowano
Raczej nic kalibrować nie trzeba. Ja kiedy wymieniałem olej, zmieniłem filtr wlałem olej i odpaliłem auto to kontrolka gasła ok 4-5sek zanim się filtr napełnił. Czyli kontrolka działa. Nie odpalałem auta bez oleju bo trochę to dziwne
Opublikowano
Gratuluje kolegom pomysłu odpalania auta bez oleju. Nie raz wystarczy 1 sekunda żeby zatrzeć silnik. Jak tak się nie stało to narobiliście takich szkód w elementach silnika, jakbyście przejechali ze 300tyś km. Tak panowie tak, gratuluję bezdennej głupoty, ale to wasze samochody i wasz problem. Jeszcze raz serdecznie gratuluję :cool2:
Opublikowano
TEż nie przesadzaj bo gdyby tak było to w zimę wszystkie auta były by zatarte, bo przy ponad -20 olej potrzebuje dobrych kilku sek by dotrzeć do panewek i głowicy i innych elementów. Dużo ludzi po odkręceniu korka i spuszczeniu oleju przekręca rozrusznik by wyzazło więcej oleju. Ja jednak wolę tradycyjną metodę, ale też nie ma co popadać w skrajności :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gratuluje kolegom pomysłu odpalania auta bez oleju. Nie raz wystarczy 1 sekunda żeby zatrzeć silnik. Jak tak się nie stało to narobiliście takich szkód w elementach silnika, jakbyście przejechali ze 300tyś km. Tak panowie tak, gratuluję bezdennej głupoty, ale to wasze samochody i wasz problem. Jeszcze raz serdecznie gratuluję :cool2:

I co się rzucasz od razu?

Pokaż mi gdzie napisałem ze odpaliłem auto bez oleju? :duh:

Poza wpisem powyżej nic ciekawego nie wniosłeś do tematu, może poza określaniem "głupoty", nie wiem tylko na jakiej podstawie. :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Btw, chciałem dodać że sprawny czujnik łapie od stanu dolnego (sprawdzone w e46 M57), a przy takim nie masz możliwości uszkodzenia silnika który pracuje bez obciążenia.

Więc wlanie zamiast 7 litrów 5,5-6 i odpalenie samochodu nie spowoduje uszkodzenia powierzchni ślizgowych, a co dopiero zatarcia...

Opublikowano
Zobacz co napisał kolega Falcorn, jak próbował sprawdzać po spuszczeniu oleju. Ty napisałeś, że przeprowadziłeś podobne sprawdzenie stąd mój wniosek. Nadal podtrzymuję to, że takie eksperymenty to głupota. Wszystko w temacie.
Opublikowano
Widzę sami znawcy... 1 sekunda odpalenia bez oleju i silnik zatarty... co za porażka... wszystkie elementy w tym czasie są nasmarowane bo nie spuścisz 100% oleju z silnika tak ,że będzie suchy. Jak bym go trzymał przez minutę na wysokich obrotach to tak ale nie przez 5 sek. Jeśli nie masz pojęcia o zasadzie smarowania to proszę nie komentować w sposób głupi, bezmyślny i nie wnoszący nic do tematu.
Opublikowano
Jak nie wiesz do czego służy forum to się nie odzywaj. Zauważ, że to co dla ciebie jest bezmyślne i głupie, dla innych może znaczyć co innego. Fakt, niepotrzebnie się odzywałem, wali mnie to co zrobisz ze swoim samochodem, ale podkreślam jeszcze raz, to jest forum. Ale ty nie wiesz do czego służy.
Opublikowano
Jak do tej pory wniosłeś tylko chaos w tym temacie opowiadając rzeczy bezmyślne nie mające poparcia w realiach i nie wnoszące nic do tematu. Wynika z tego ,że sam nie wiesz do czego jest forum i jak się w nim odnaleźć. Przeczytaj jeszcze raz mój temat, pierwszego posta i wyciągnij wnioski. NIE WIESZ, NIE PISZ NIC. Ja skończyłem i wracam z prośbą do reszty użytkowników.
Opublikowano

Spokojnie kolego Falcorn- napisałeś że odpaliłeś silnik na chwilkę bez oleju co jest niewątpliwie głupotą lub niewiedzą. :duh:

Tłumaczenie że zimą podczas mrozów silnik chodzi kilka sekund bez smarowania i się nie zatrze jest nie trafne,podobnie jak to że po spuszczeniu oleju zostaje go tyle że wystarcza na chwilowe smarowanie.W misce jest olej i już podczas kręcenia rozrusznikiem panewki dostają swoją dawkę oleju. Gdy miska jest pusta to panewki chodzą na sucho i mogą się zatrzeć nawet po 2s. :duh:

Opublikowano

Nie denerwuje się... Tylko ręce opadają :mad2: :duh:

Wracając do tematu. Czujnik zaczął dzisiaj działać tak sam od siebie. Po zgaszeniu silnika zaświeca się kontrolka na żółto ,że za niski poziom :P

Te czujniki mogą się w jakiś sposób zawiesić ?? bo tak jak pisałem, wcześniej poziom oleju dużo za niski a komunikatu ani widu ani słychy.

Opublikowano
czujnik jak to czujnik. Ja nie wierzę elektronice nigdy i raz na dwa miesiące sprawdzam poziom oleju bagnetem lub gdy dolewam płynu do psryskiwaczy. W e60 albo w nowszych już nie ma bagnetu. Dla mnie jest to porażka. Jak wiadomo czujniki potrafią zawodzić, a przy oleju gdy czujnik będzie uwalony to kaplica