Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Od szukania i czytania to już dostałem oczopląsu.

Moje pytanie jest takie... Mam E46 318i M43/TU z przebiegiem 154tys. Po zakupie auto chodziło idealnie. Oddałem je do mechanika w celu wymiany oleju i filtrów. Po przejechaniu około 1tys. km, przy odpalaniu zimnego silnika klekoczą zawory i kontrolka chwilę się świeci. To trwa około 20 sek. i jest wszystko już OK.

Od tamtej pory przejechałem około 2,5 tyś km. Nie wiem jaki był wlany olej (wiem tylko że Mobil). Jaki olej mam wlać aby klekotanie ustało?? Bo zakładałem już temat o tym, to pisano mi że pompa oleju do wymiany, olej, silnik cały, zawory, popychacze i wogóle wynalazki. Chcę spróbować z tym olejem bo zdaje mi się że to jego wina. Na jaki mam wymienić:

1)0W40

2)5W40

3)10W40

4)5W30

????????????????

Takie oleje pojecają z tego co czytałem na forum. Ale n nie mogę przecież wszystkich wlać. Jaki mam wybrać????????? Prosiłbym o konkretną odpowiedź.

Dziękuję wszystkim którzy się zainteresowali moim postem i pomogli mi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I owy olej rozwiązałby problem tej kontrolki oleju i "suchego startu"?? Bo o to głównie mi chodzi.

Dziękuję za zainteresowanie :mrgreen:

Tego nie wiem, ale też nie wiadomo co ten mechanik Ci tam wlał dlatego dla bezpieczeństwa lepiej szybko wymienić na prawidłowy olej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W trakcie wymiany robić płukankę silnika czy nie?? A jeśli tak to czym??

Jak najbardziej zrób płukankę ale użyj specyfiku dobrej firmy np. Motul, LM, Millers, Valvoline