Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam następujący problem przy skrętach lub na dołach czasami stuka coś w prawej części deski w okolicach słupka co to może byc ? Dodam auto ma 20000km przebiegu więc nie jest to maglownica :>
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest nagminny problem E90/91/92 na naszych drogach niestety :(

U mnie po pewnym czasie oba słupki przednie zaczęły trzeszczeć między deską a słupkiem ale znalazłem na to sposób.

Wyjąłem słupek podkleiłem na łączeniu deski i słupka grubsze gumowe paski,które dociskają słupek i odpychają deskę i trzeszczenie ucichło. Niestety coś tam z prawej strony czasem nadal trzeszczy czasami nie zawsze ale zdarza się,że coś słychać niestety nie jest to ani słupek ani nic pod deską bo już rozbierałem tam wszystko i jeździłem z wyjętym schowkiem. Dźwięk dochodzi gdzieś z podszybia lub przedniej szyby nie wiem trudno to ustalić mi nie udało się z tym wygrać na szczęście jest to sporadyczne i rzadkie więc tak bardzo nie przeszkadza. Kolejny przykład lipy w wykonaniu BMW niestety bo problemy mają nawet młode auta z małym przebiegiem. Problemem słupków jest chyba materiał na nich zastosowany, który w kontakcie z deską trzeszczy w E46 sufit był z innego materiału.

Co do demontażu słupków wydłubujesz zaślepkę z napisem airbag i tam masz jedną śrubkę na torx dalej już słupek wychodzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzaski przy jeździe po nierównościach takie typowe skrzypienie plastiku.

Chyba każdy trochę ogarnięty kierowca odróżni stuki zawieszenia od skrzypienia tapicerki :duh:

Opublikowano

Każdy ogarnięty zrozumiałby, że pytanie było do kolegi zakładającego watek. Pytanie o stuki nie odnosiło się do zawieszenia ale do stuków (a nie trzasków) z okolic podszybia.

Więcej czasu polecam poświecić na rozumienie tekstu kolego --==maly==--

Opublikowano
ja tez mam podobny problem.gdy zrobilo sie chlodniej dochodza dziwne dzwieki gdzies na srodku deski tak jakby przy samej szybie.mam navi.wyciagalem ja licznik i ten plastik na srodku gdzie jest czujnik naslonecznienia czy jakos tak.cholera wie co to jest,tak jakby jakis plastik drzal.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety takie dźwięki w E9X to norma choć moja akurat i tak wypada super pod tym względem na tle 4innych aut którymi jeździłem bo przeważnie jest cicho i nic nie trzeszczy. Mam wrażenie,że w autach z navi gdzie deska ma inny kształt problem z trzeszczeniem jest większy. Może to mieć związek z rozpórkami stosowanymi seryjnie w E9x. W e46 po założeniu rozpórki też pojawiały się skrzypienia ze słupków itd przy zjeżdżaniu z krawężników czy innych dużych nierówności po prostu usztywnione w jednym miejscu nadwozie pracuje w drugim.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Czy ktos rozbieral slupki jak to zrobic? DO dzis bylo dobrze ale przy dzisiejszej temp -6 po paru km jak zaczelo leciec gorace powietrze w nawiewach slupek zaczal trzeszczec i tak do konca jazdy. SLupek albo cos na laczeniu z szyba od strony kierowcy strasznie draznilo... Ma ktos podobnnie ewentualnie czy jak bedzie cieplej to minie samo ?
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam.

W moim aucie zaczął skrzypiec prawy słupek na dole. Czy ktoś z Was zastosował taka metodę jak w tym filmie?

Pomogło/pomoże taki patent?

• 2 lata później...
Opublikowano

Wiem Że od ostatniego postu minęło już ponad 2 lata, ale muszę odświeżyć, temat oczywiście związany z kokpitem, mianowicie prawa strona deski rozdzielczej, u mnie co jakiś czas jest taki nieprzyjemy strzał dosłownie Jakby mały kamyk

Uderzył w szybę, dźwięk jakby między szyba a deską coś koło słupka spod tapicerki, już sam nie wiem walczę z tematem już długo i nic...

Opublikowano

Wiem Że od ostatniego postu minęło już ponad 2 lata, ale muszę odświeżyć, temat oczywiście związany z kokpitem, mianowicie prawa strona deski rozdzielczej, u mnie co jakiś czas jest taki nieprzyjemy strzał dosłownie Jakby mały kamyk

Uderzył w szybę, dźwięk jakby między szyba a deską coś koło słupka spod tapicerki, już sam nie wiem walczę z tematem już długo i nic...

Opublikowano

też to mam, są to nawiewy pod deską, trzeba sciągać deske, podklejać filce między deska a nawiewami i powrotem zakłądać...

najbardziej pewnie trzaska przy skręcaniu w zakręcie w lewo? albo przy ruszaniu lub mocniejszym hamowaniu...

ściągnięcie deski to z 2h roboty, szybka akcja

Opublikowano
teraz jest zimno to wszystko skrzypi, trzeszczy...

Święta prawda. Nie wstawiłem auta do garażu i rano się wystraszyłem jak wszystko zaczęło trzeszczeć :cry2: jak auto sie rozgrzało to przestało :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie jest to kwestia temperatury, wiem że temperatura ma wpływ na wiele rzeczy ale to nie to, pojawiło się to jakis czas temu, występuje to tylko i wyłącznie w prawym dolnym rogu szyby, taki syrzał jakby kamyk Uderzył, albo duża kropla wody, występuje to co jakiś czas przy nawet delikatnej nierówności. Jazda na wprost czy zakręty, nie ma znaczenia, jest to irytujące i nie mogę znaleźć problemu,