Skocz do zawartości

F10 / f11 520d nagrzewanie sie silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Raczej jednak wskaźnik podaje temp płynu, nie oleju, chociaż to ewidentnie olej jest na ikonce. Prosty test zrobiłem: po odpaleniu na zimnym, wyłączyłem do zera nawiewy. Po osiągnięciu ok. 80 st. włączyłem je - i co? M mgnieniu oka temperatura spadła do 55!! Przecież chyba olej by nie wystygł od tego?!
  • Moderatorzy
Opublikowano
Wskaźnik pokazuje temperaturę oleju, wystarczy zajrzeć do instrukcji :)
Opublikowano
No tak, tylko te spadki, o których pisałem... Chyba w nagrzewnicy nie płynie olej, czy to jakaś nowa świecka tradycja?? Czy też układ jest po prostu na tyle wrażliwy, że jeśli temperatura płynu spada błyskawicznie, to w ślad za nim stygnie o 30 stopni olej?
Opublikowano
Witam

Panowie, czy Wasze auta rowniez potrzebuja 12-14km aby nagrzac sie do nominalnej temperatury ? Chodzi mi o wskaznik temp plynu w chlodnicy.

Wskaźnik temp. oleju. Przy temperaturze jak obecnie wartość roboczą osiąga mi po około 15 km spokojnej jazdy, co wydaje mi się całkiem normalne i logiczne.

Opublikowano
Nie zakladalem tematu 'co pokazuje wskaznik' wiec cala dyskusja jest o kant dupy.

Dziekuje przemku za konkretna odpowiedz. Wiem ze moje auto jest ok.

dyskusja nie jest o kant dupy bo faktycznie F10 2.0 jak jest zimo czyli minu 10-15 nie osiąga prawidłowej temperatury oleju i jest on stale na poziomie ok 85-90 stopni. dotyczy to jazdy na trasie, bo w mieście silnik rozgrzewa się prawidłowo

George Wind
  • Moderatorzy
Opublikowano
:nienie: Nie cytujemy postu znajdującego się bezpośrednio nad pisanym
  • 2 lata później...
Opublikowano

Mały OT... trochę powiązany. Czy F10 ma nagrzewnicę jakąś, która po odpaleniu zimą zaczyna dmuchać do wnętrza od samego początku czymś trochę cieplejszym? VW Passat 2.0 TDi od przynajmniej 2009 ma to w standardzie. Trochę słabo byłoby gdyby F10 tego nie miał ;-)

Oczywiście chodzi o coś co działa jak suszarka do włosów, nie Webasto.

MG

Głowix