Skocz do zawartości

320d - dudnienie podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zauważyłem pewien problem. Dla pewności nie zakładałem od razu tematu tylko obserwowałem i słuchałem. Do rzeczy. Problem występuje zawsze. Problemem jest to, że jak dam gaz w podłogę to słychać dudnienie, które niesie się po całej budzie. Na 2 numerze słuchać to dopiero w okolicach 3,5 tys. obrotów, jednak na 3 numerze już przed 3 tys. tak dudni. Dzieje się to tylko przy gazie w podłodze. Przy delikatnym przyspieszaniu nic nie słychać.

Proszę o radę w co celować? Jadę jutro do znajomego mechanika i muszę mu tam zarzucić jakieś pomysły jak jego się wyczerpią.

Czytałem kilka postów na ten temat. Jak zwykle żaden nie doczekał się końcowej wiadomości, która mówi co było nie tak. Proponowano tam w najgorszych przypadkach wymianę wału... Jednak wskazywano też na łącznik elastyczny wału i podpory wału. Dodam, że jeszcze nic nie wymieniałem z rzeczy typu poduszki silnika, skrzyni czy tuleje dyfra.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz wal napedowy,ja wymienilem podpory na org. BMW ,tuleje mostu itp dopiero wymiana walu zalatwila sprawe podobnie jak u ciebie wal szumil i dudnil.
Opublikowano
Niechce nic mowic ale ja tez mialem podobna sytulacje drzal pukal uspokajalo sie wszystko na wysokich obrotach i wyszlo ,ze pompa wtryskowa do wymiany.A 320d 136km ma pompy wadliwe
Opublikowano
Koło dwumasowe wymienione z 2 miesiące temu i kompletne sprzęgło. Wszystko firmy LUK. Nic nie szumi podczas jazdy. Przy delikatnym traktowaniu gazu nic również nie dudni. Problem pojawia się dopiero przy bucie w podłodze przy wyższych obrotach. Inny objaw to stuki z tyły auta przy ruszaniu lub naprzemiennym dodawaniu i odpuszczaniu gazu. Może po prostu ten typ tak ma, a ja jestem przewrażliwiony.
Opublikowano
Dzisiaj znowu ogarniałem to "dudnienie". Stwierdzam, że przy niskich temperaturach jak dziś zjawisko "dudnienia" jest znikome. Możliwe, że jakiś element gumowy wysiada i pod wpływem temperatury lepiej lub gorzej trzyma. Trzeba ogarnąć te podpory wału i może w niedalekiej przyszłości poduchy silnika i skrzyni.
Opublikowano
Pewnie maja racje koledzy zgory a na pewno yoshimura01 ,ja nowy i jeszcze ciemny :oops: no wymien gumy . to duzo nie kosztuje ja pierwsze co wymienilem ale nie pomoglo, a tobie moze pomoze.Tylko patrzyles pod nia? jak sie gumy maja,jak wal i cale oprzyzadowanie tylu czy gdzies jest jakis luz? a podpory wymien.Oj te polskie drogi i gdzie tu puscic nasze bunie :mad2: