Skocz do zawartości

Faluja obroty po wlaczeniu ogrzewania 320d.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka...

Dzis rano wyjechalem z podjazdu wysiadlem pozamykalem brame i wsiadam chce dac ciepelko w aucie a nagle zaczely mi skakac obroty az mrugaly swiatla i podswietlenie w aucie.

Jak mam ustawione 16 st to jest ok. Jak dam juz 16,5-17 st to obroty sie podnosza i od czasu do czasu skacza prawie do 1000 przy czym przygasaja i rozjasniaja sie swiatla i wszystko co podswietlone w aucie. Jak zejde znow na 16st to jest ok nic sie nie dzieje. Robilem testy i zauwazylem ze tak sie dzieje jak auto jest zimne tzn jak wskasowka opusci niebieskie pole to juz jest ok, niezaleznie jaka temp ustawie na wyswietlaczu....

O co chodzi? Wie ktoś cos?

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

Nie mam pojecia....

Wnioskuje ze mozna go jedynie sprawdzic poprzez odpiecie od niego wtyczki ?

Opublikowano
W mojej 320d miałem taki sam objaw, falowały obroty. PO wymianie na drugi sprawny wszystko wróciło do normy czyli po włączenie ogrzewanie trzymał podwyższone obroty. Za to w obecnym bmw mam tak że obroty skaczą +-150 obr przez 20-30 sek od włączenia ogrzewania i jest ok. Też podgrzewacz ?
Opublikowano
Jestem "elektronikiem" i zastanawia mnie jaki wpływ na falowanie obrotów ma uszkodzony podgrzewacz ... Jeśli jest uszkodzony to nie podgrzewa czyli nie pobiera prądu ... Falowanie obrotów występuje w przypadku zwiększenia mocy odbiorników elektrycznych - obniżenie napięcia w instalacji powoduje zwiększenie obrotów w celu wytworzenia w alternatorze większej mocy ... Czy ktoś z szanownych kolegów u których występuje efekt falowania próbował podmienić aku ?? I drugie pytanie czy obroty falują również po włączeniu tylnej szyby ogrzewanej + światła długie + halogeny i wycieraczki na max.... ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

Nie umnie obroty faluja+mrukaja swiatla i podswietlenia w rytm;) falowania tylko jak ustawie temp min 16,5-17 st lub wiecej dzieje sie tylko tak jak wskazowka nie wyjdzie jeszcze za niebieskie pole...

wszystko inne co pozałączam to nic sie nie dzieje tylko zmiana temp na wyswietlaczu...

Opublikowano
Jestem "elektronikiem" i zastanawia mnie jaki wpływ na falowanie obrotów ma uszkodzony podgrzewacz ... Jeśli jest uszkodzony to nie podgrzewa czyli nie pobiera prądu

Jestem "księgowym" i rozumiem, że podnoszone są obroty silnika w celu zadania tych 100A (czy ile tam trzeba) do włączenia podgrzewacza. Jeśli komp stwierdzi, że podgrzewacz się nie włączył, to obniża obroty uznając, że zapotrzebowanie na prund się zmniejszyło. Za kilka sekund druga próba włączenia podgrzewacza i tak cyklicznie = falowanie obrotów.

Podgrzewacz sprzężony jest z panelem klimy i włącza się przy 16,5 stopnia. Jeśli przy ustawieniu 16,0 stopni problem falowania ustaje, to wszystko wiadomo.

Opublikowano

czyli winny jest podgrzewacz ?

A co z pulsowaniem swiatel wraz z falowaniem obrotow?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czyli winny jest podgrzewacz ?

Wychodzi, że tak :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co z pulsowaniem swiatel wraz z falowaniem obrotow?

Masz uszkodzony podgrzewacz wody tak jak pisał zielo. Gdy sie on wł obroty Ci dzwigaja bo pobierany jest b. duzy prąd dlatego też przygasa Ci oswietlenie.

U mnie nie przygasa , moze też juz mamsz słaby akumulator badz za małe ładowanie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Czyli szukac uzywki gdzies czy moze da sie to jakos zrobic?
Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie.

Szczerze mówiąc to pierwszy raz widzę układ który najpierw przewiduje jakie będzie obciążenie i podnosi obroty by skompensować jeszcze nie włączone obciążenie... ale może w BMW jest jakiś patent.

Rozumiem, że podobny efekt uzyskam (efekt falowania) wyciągając bezpiecznik lub odpinając kabel prądowy z podgrzewacza... ?? Jeszcze małe pytanko - ile Wat pobiera taki podgrzewacz ?

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli szukac uzywki gdzies czy moze da sie to jakos zrobic?

Z tego co wiem da sie to naprawić. Na forum jest temat jak to zrobić z tym ze jesli dobrze pamietam jest to bardzo trudne bo trzeba lutować małe czesci i osoba zakładająca temat zaniosła podgrzewacz do serwisu gdzie naprawiaja RTV

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Podgrzewacze w wersji przedliftowej i poliftowej się różnią elektroniką w środku, mimo, że na zewnątrz są identyczne. W przedliftowych wypalała się ścieżka i wystarczyło ją naprawić i podgrzewacz jest znowu sprawny. Nie opłaca się jedynie naprawiać podgrzewacza, który został przegrzany, bo wtedy zostają spalone tranzystory odpowiedzialne za załączanie grzałek. Nie mówię tutaj o sytuacji, gdzie same grzałki są spalone, bo wymienić się ich nie da, ponieważ są zespolone z obudową podgrzewacza. Co do poliftowego, to sytuacja jest chyba podobna. Poszukaj, bo na forum jest temat ze zdjęciami jak naprawić tai podgrzewacz.
Opublikowano
Opublikowano
a jeszcze szyb pytanko... zeby polutowac ta plytke to musze wyjac caly podgrzewacz czy da sie ja wyszarpac bez wyciagania podgrzewacza ?
Opublikowano
Opublikowano
na allegro jest duzy wybor... średnio 120 PLN wiec nie wiem czy lutowanie to dobry pomysl.... żeby jakiegośc nowego zwarcia nie wygenerować tak po omacku ... ja wpisuje podgrzewacz na moją coraz dłuższą listę zakupów.... ;( buuu
Opublikowano
Jeśli ktoś nie czuje się mocny w lutowaniu, to chyba rzeczywiście lepiej liczyć na szczęście i próbować upolować sprawny egzemplarz na allegro. Jeśli jednak ktoś wie jak posłużyć się lutownicą, to taki regenerowany podgrzewacz jest o wiele lepszy niż używka, bo usuwasz wadę fabryczną, którą prawdopodobnie będzie posiadać ten zakupiony na Allegro.
Opublikowano
Ja jutro sprobuje polutowac.. bede lutowal wszystko co bedzie kijowo wygladac... :norty:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, w jaki sposób można odłączyć podgrzewacz?czy doprowadzenie do niego prądu jest za pośrednictwem takiego grubszego czerwonego przewodu przykręconego nakrętką w takiej czarnej skrzynce?Co się stanie jeśli będę jeździł z odłączonym przewodem?Strasznie mi obroty falowały i wszystko przygasało,spadało napięcie,po odłączeniu napięcie ok,nic nie przygasa.330d.