Skocz do zawartości

320d problem z akumulatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w temacie akumulatror moj ma 85ah ale ostatnio stal 3 dni i padl tak ze zadna kontrolka sie nie swiecila w aucie mam bez obslogowy ale ta dioda sie nie swieci na zaden kolor, wydaje mi sie ze cos pobiera prad jak auto jest w spoczynku miezylem teraz mienikiem i mial 9.5 volta jak byl calkowicie rozladowany

a z tego co pamietam to powino miec 14.4 gdy auto jest zapalone bez obciazenia . moje pytania ile powien miec volt aku w stanie spoczynku i ile ma miec zeby wiedziec ze juz nadaje sie do wymiany ????? bo zawsze krecil ze malo korbowodow nie urwalo teraz krecil tez dobrze ale cos za szybko padl po 3 dniach a zimno nie jest jeszcze i mysle ze cos moze brac prad ale nie wiem jak to stwierdzic .

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

akumulator w stanie spoczynku powienien mieć ponad 12V. Podczas pracy silnika przy włączonych odbiornikach (światła, grzanie tyłka, grzanie szyby, radio) powinno byc w okolicach 14V.

Sprawdz po pierwsze podczas rozruchu do ilu spada napięcie, jak spadnie poniżej 10V to akumulator do śmieci.

Potem jak masz miernik to można go odpowiednio ustawić (użyj google), odpina się kleme minusową, na mierniku przepina jeden kabelek i coś tam ustawia (dokładnie nie pamietam). Jeden przewód miernika do - akumulatora a drugi do klemy minusa. Jak masz w bagażniku akumulator to przełaczasz palcem zamek w klapie i zamykasz auto (bagażnik otwarty żebys widział wskazania miernika). I patrzysz sobie na miernik jaki prąd jest pobierany. Przez chwile bedzie wiekszy ale po paru minutach auto powinno się "uśpić" i wskazania powinny być 0.05 np.

Tylko jak masz miernik ustawiony na mierzenie przepływu prądu to czasem auta nie próbuj odpalać bo będa fajerwerki :P

szukam
Opublikowano
tylko sprawdź czy otworzysz auto jak odepniesz akumulator. Bo sa tacy magicy co najpierw odłączają akumulator a potem się dowiadują że im zamek w bagażniku nie działa :)
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam BOSCH SILVER S4 80 AH 740A i jest ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
kup coś znanego, ja osobiście mam Boscha silver s4 95a i jakiś duży rozruchowy. Ogólnie kup dobrej i znanej firmy, nie jakieś firmy co nazw nikt nie zna i będzie dobrze.
szukam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
w nastepnym tygodniu musze kupic akumulatror do 320 d czyli kupic bosha albo varte f18 zeby to pochodzilo troche? do 530d tez musze kupic nie ma sensu zakladac nowego tematu tez wybrac bosha albo varte? prosze o szybkie odpowiedzi stawiac na bosha silver s5 czy varte f18 czy jeszcze cos innego macie varta drzsza ale czy lepsza nie chodzi tu o te 100zl wiecej tylko czy warta lepsza wybor pada na te 2 akumulatrory bo innych dobrych chyba nie ma ?czy sa? to ktory bosh czy warta?
Opublikowano
Bosh i Varta wyjeżdżają z tej samej fabryki. Ja mam Varte 110Ah 950A AGM typ. I1 i serdecznie go polecam. Aku pasuje na styk do sedana i żadna Zima nie jest mu straszna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do 320d przewidziany jest 80ah, 110ah to chyba spora przesada :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

ja mam 105ah

jak masz wypas bierz większy

ja kupiłem największy i stosunkowo najtańszy (2 lata temu 330zł) world batt serwisowany przez centre jak szukałem też myślałem nad boshami, centrami itp ale cena 500-600zł mnie wyprostowała nawet jak spadnie moc to z tych 100 na 80 a nie z 80 na 60...

teraz po 24m-cach profilaktycznie odkręciłem wszystkie cele okazało się że wody mam na min lub mniej dolałem destylowanej do max i ładowałem go 24h

oczko świeci na zielono a aku nie siada

osobiscie polecam kupować tańsze aku

Opublikowano
110tka z dwóch powodów. Raz to moje auto dużo czasu spędza w warsztacie (znaczy nie popsute :D) i gra z niego radio lub muzyka a drugi to miałem okazje kupiec tego potwora okazyjnie tanio bo z 300zł. I nie wcale nie jest za duży do 320d!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też tak uważam, ale jak u kolegi się sprawdza to ok :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja daję zawsze taki z jakim wyjechał z fabryki i jest ok. Do 530d podobno szły 90 i 110 ah, zależnie od wyposażenia, jak wstawia się inny to podobno trzeba zrobić adaptację. Piszę podobno, bo wyczytałem w temacie z 2010 roku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

wystarczy zerknąć do instrukcji. Do 2l diesel jest chyba od 72ah do 90/95ah już dokładnie nie pamiętam. Ja mam taki właśnie 90ah.

Do 3l diesla to taki ponad 100 spokojnie załóż :)

szukam
Opublikowano
tyle tylko że alternator go chyba nie ładuje do końca. Instrukcja podaje chyba do 95 ah.

W 320d i 330d są takie same alternatory wiec jak może mi nie doładowywać w dwu litrowym dieslu baterii jak w trzy litrowym piszecie żeby wstawiać 110'tki? Rekomendowane baterie są w granicach 80~90ah co nie znaczy że nie możesz sobie dać 110 lub i więcej. Z drugiej strony po latach ta bateria będzie i tak w lepszym stanie niż baterie z mniejszą mocą.