Skocz do zawartości

E61 525d - potrzebna Wasza opinia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do zakupu samochodu - e61 525d z rocznik 2005. Sprzedający ściągnął go sobie parę lat temu z Belgii przy przebiegu ok 130tys. zrobił sam 110tys., zatem autko ma przejechane już ponad 240tys. Z racji tego, że jest to bardzo realny przebieg i raczej autko nie jest kręcone - jestem bardziej skłonny do tego by je wziąć. Nie mniej jednak - czego można się spodziewać przy takim dystansie - jakie większe naprawy mnie czekają w najbliższym czasie? Sprzedający mówi że nie było wymieniane ani turbo ani filtr DPF - jestem skłonny uwierzyć bo autko ma spory przebieg więc raczej było jeżdżone. Skrzynia automatyczna. Czy ktoś z Was miał problem z np skrzynią przy takim przebiegu, bądź większym? Autko przed kupnem i tak będę sprawdzał w jakimś serwisie, ale gość raczej sprawia wrażenie uczciwego bo: nie handlarz to raz, a dwa sprzedaje bo kupił sobie wersję GT.

O takie rzeczy jak olej, filtry, tarcze, klocki nie pytam - bo to wiadoma sprawa. Raczej chodzi mi o większe remonty.

Z tego co on mówił to wymieniał kompresor tylnego zawieszenia - czy coś takiego - nie znam się;)

pozdr

Opublikowano
no właśnie nim założyłem wątek troszkę poczytałem - chciałem aby ktoś napisał że wszystko mu działa mimo przebiegu +300k :wink: ale raczej tutaj zaglądają ludzie którym nic nie działa i wszystko się psuje. Jak się czyta typowe usterki to się zastanawiam czy by nie zainwestować w rower elektryczny ;)
Opublikowano
Każde auto ma typowe dla siebie usterki. To czy twój nowy nabytek będzie jeździł zależy tylko i wyłącznie od tego jak poprzedni właściciel dbał o autko. Z typowymi usterkami tego modelu zapewne sie zapoznales, nie ma tu reguły jaki przebieg potrzebny jest do tego aby coś sie rozlecialo. Czasami potrzeba stalowych nerwów do tej marki ale daje tez dużo radości . Jak dbasz tak masz. Pozdro i powodzonka w zakupie.
Opublikowano
siema, ja mam troszke mniejszy przebieg i nowsze auto( od nowosci u mnie) ale nie miałem z nim zadnych problemow. no moze poza turbo, ktore padlo przy okolo 200 tys km. tak poza tym wymieniam tylko eksploatacyjne rzeczy. takze jesli zadbany egzemplarz i pewny przebieg to mysle, ze jeszcze dlugo pojezdzisz bez przygod. pozdro
Opublikowano

Jak szukałem auta dla siebie to w PL 99,9% sprzedawanych egzemplarzy ma przebiegi około 350-450 tys. km (realnie, bo na licznikach mniej niż 200 tys. km).

To wg mnie dobra rekomendacja!!! Zresztą pamiętaj, że tutaj na forum nie wiesz ile kto ma rzeczywiści nakręcone, bo albo nie da się tego zweryfikować, albo nie ma takiej potrzeby żeby sobie psuć nastrój już po zakupie.

Ja osobiście uważam, że 200-250 tys. km to absolutne minimum przy autach starszych niż 5 lat. Mało kto kupuje auto za ponad 300k złotych i napawa się jego widokiem w garażu.

Jeśli przebieg udokumentowany to sprawdź auto w ASO i bierz!!!

Opublikowano

Witaj.

Jeśli auto pochodzi z zaufanego źródła, to sprawdzaj i bierz:) Ponadto polecam poszukanie i przeczytanie wątku "pakiet startowy...", jest tam pięknie opisane jakie kwoty mogą jeszcze Ciebie dosięgnąć, abyś mógł dalej miło śmigać autem.

Pozdrawiam.

Opublikowano
No kolego są wyjątki moja 5 jest z 2008 roku i ma obecnie 75 tyś. km :D

Oczywiście, że są pasjonaci, którzy nie potrzebują samochodu a jednak go mają!!!

Robiąc przez 5 lat 75 tys. km kupowanie samochodu się po prostu nie opłaca. Taksówka wychodzi taniej, DUUUŻO TANIEJ!!!

Ale kto bogatemu zabroni?!

Opublikowano

Witam,

dzięki za pomoc - myślę, że tak zrobię - postaram się spr historię auta - facet daje VIN'a i podjadę na ASO co by mi go przetrzepali lepiej.. zastanawiam się co prawda nad mniejszą 3ką - sam już cholera nie wiem - wiem jednak że więcej będę jeździł w mieście niż w trasie i dlatego się zastanawiam nad mniejszym. Z drugiej strony automat do miasta to coś fajnego - wygodnie;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zastanawiam się co prawda nad mniejszą 3ką - sam już cholera nie wiem -

Siedziałeś w serii 3 ? Bo może Cię zaskoczyć przestrzeń wnętrza.

Opublikowano
oczywiscie - kumpel ma e46 - dosc duzo miejsca - z tylu wygodnie na 2 osoby 180-185cm wzrostu - planuje powiekszyc rodzinke wiec chce kombi;) dlatego oczywiscie 3ka rowniez wchodzi w gre :cool2:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Te rozterki przenieś do tematu przyklejonego wyżej.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.