Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie ja we Wrocławiu robiłem testy na długiej ulicy Legnickiej. Testy polegały na jeździe na tempomacie ze stała prędkością tak aby mieć zielona falę.

Wyobraźcie sobie że na drodze która ma ograniczenie do 50 km/h trzeba jechać dokładnie 63 km/h żeby była zielona fala.

To o c tu chodzi się pytam ????

Dlatego uważam ze trzeba jeździć tak jak na to warunki pozwalają a przepisy to niejednokrotnie można se w buty wsadzić.

A odnośnie antyradarów czy tez ramek, no panowie jest jeden legalny sposób na unikniecie suszarek i patroli, kupcie sobie CB Radio i nasłuchujcie.

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Według mnie główną przyczyną takich zabawek jak rolety na tablice, czy antyradary jest to, że w Polsce brak normalnych dróg. Ilu z Was jechało przez Niemcy i nie zwalniało na ograniczeniach? W Niemczech jest na autostradzie ograniczenie do 80 km/h to jedziesz 80, do 120 - jedziesz 120 itd. Czemu? Nie chodzi tylko o mandaty, chociaż kary są surowe i wiele osób się głównie dlatego trzyma, ale po co tam gnać na urwanie głowy, skoro przez cały kraj, każde większe i czasami mniejsze miasto jest połączone autostradą (gdzie w większości miejsc nie ma ograniczenia prędkości i możesz jechać nawet 400 km/h jak masz możliwość) i wszędzie idzie płynnie przejechać, jadąc przepisowo pokonasz 300 kilometrów w 2 godziny,a u nas? 300 km to czasami wyprawa na cały dzień. Widzicie różnice? Niemcy są nauczeni jeździć przepisowo, bo nie muszą kombinować, żeby szybciej dostać się z punktu A do punktu B. W zimie byłem w Livigno na nartach, wracałem do Wrocławia jakoś 7 godzin (z przystankami na jakieś siku, batona czy picie i staliśmy w korku na autostradzie bo był wypadek i helikopter zabierał kogoś), jechałem całą drogę przepisowo, niecałe 1100 km, ile w ciągu tych niecałych 7 godzin, nawet ciągłej jazdy byście przejechali w Polsce? 400,450km? Nie dość, że drogi to jedna wielka porażka, to jeszcze nasrane co 2 kilometry fotoradar na fotoradarze. Swojego czasu trasa Wrocław-Warszawa były 43 fotoradary, to jest normalne? Tak samo płatna A4, jakim kur prawem, skoro nie można nazwać tego nawet autostradą? Polska to chory kraj, a Wy, hipokryci bijcie brawo za każdym razem, kiedy komuś zrobią zdjęcie z fotoradaru, bo przekroczył prędkość o 12km/h, albo jak zwiększą podatki.

Tylko, że jadąc z wykrywaczem nie trzeba zwlaniać przed każdą puszką. :wink:

jak to?

Opublikowano

Beltronix 65i - ważne żeby była to wersja na europę charakteryzuje się tym, że właśnie Iskrę wykrywa - zweryfikowałem :D

Pozrawiam

Opublikowano (edytowane)
Post cenzurowany .Sorry Edytowane przez amsat
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Jedyny sposób na suszarkę to legitymacja , którą ja akurat z racji zawodu mam :cool2:

Ostatnio na trasie przy ogr, do 50 wyszło 175 km/h - po prostu wpadłem z trasy w strefę zabudowaną i tyle .Co bym dostał to sam wiem ale koledzy byli ok i tylko dziwili się jak zarobiłem na to auto :mrgreen:

Jeśli chodzi o foto to już nic nie da rady zrobić no chyba ,że jeżdzi się zgodnie z przepisami co jest trudne przy Naszych autach gdzie prędkości się nie odczuwa i tylko informacja ,że jest czysto ratuje zadek :wink:

Nie wiem, czy się chwalisz, czy żalisz :mad2: Mam nadzieję, że piszesz to w formie żartu i nie starasz się na siłę ośmieszyć :duh: i dowieść, sławetnej tezy dotyczącej imbecyli w służbach mundurowych i ich bezkarności...

Opublikowano

Ja tez chce taki paszport :mrgreen:

Swoja droga kazdy orze jak moze :mrgreen: jedni maja paszport Polsatu, inni legitymacje rencisty a jeszcze inni spiesza sie do szpitala na porod, kazdy sposob jest dobry jak pozwoli uniknac mandatu.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

pominę fakt, że przekroczenie o 125 w obszarze zabudowanym u kogoś kto powinien jednak przykład dawać..... :mad2: jak widzę tych imbecyli w TV w związku z akcją znicz jacy to oni będą surowi i bezwzględni to mi się rzygać chce.

Jednym słowem brawo Jasiu

Opublikowano
No dobra niech się przyzna ten co nigdy nie przekroczył prędkości i przypominam ,że temat jest o antyradarze czyli czymś zupełnie nielegalnym i jawnie wręcz skłaniającym do łamania przepisów . Kto zakłada radyjko w aucie aby tylko pogadać ze znajomymi ? Wiadomo , że jest to najlepszy sposób na uniknięcie kontroli drogowej i zapłacenie mandatu oraz sklania do łamania przepisów więc nie bądż Olo taki święty . :wink:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

ja nie jestem święty, nigdy nie mówiłem, dostałem od Twoich kolegów 18 pkt za 115 na 70 (8pkt) i na 50 (10pkt) za jednym razem. Jechali za mną 15 min..... :duh: Na pytanie dlaczego nie zatrzymali gościa widocznego na filmie który wyprzedzał mnie na podwojnej ciągłej odpowiedzieli że akurat za mną jechali. Jak ich wzywam do koliji nie potrafią pomóc, jak coś ginie tez nie potrafią, a Ty na końcu piszesz że wasza legitymacja to wszystko załatwi. Nie dziw się że taką niechęć wzbudza Twoja wypowiedź, bo do mandatów to pierwsi jesteście, ale coś bardziej skomplikowanego niż ten wasz bloczek mandatowy i taryfikator to ręce umywacie.

Także daj spokój i ciesz się swoją legitymacją, ale już nie długo. Zaraz będziemy mieli odcinkowy pomiar prędkości na większości dróg i nawet Ci legitymacja nie pomoże.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olo, jak mogles dostac dwa mandaty za to samo wykroczenie? Wydawalo mi sie, a nawet w Piracie o tym jest kowa ze dostajesz mandat za wyzsze przekroczenie predkosci.....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Tak jak wcześniej ktoś napisał. W Polsce jeździ się szybko właśnie dlatego, że nie ma dróg, kupa ograniczeń, a to ciągła linii chociaż widać na 3 km, a to kretyńskie wysepki czychające na nieznającego drogę, który zaczął wyprzedzać przepisowo a skończył na wysepce, a to piz..a w golfie jadący 80km/h (dlaczego wszystkie golfy tak jeżdżą?). Więc jedziesz wkur..y i nakręcony, i jak już znajdzie się kawałek wolnego to wyprzedzasz i ciśniesz ile wlezie.

Też wiele jeżdżę po Europie. Na autostradzie w Niemczech jadę ok 140-150km/h mimo, że można jechać więcej bo jestem wyluzowany, wszyscy jadą z podobną prędkością i nikt się nie ociąga. W Polsce często na zwykłej drodze za miastem jeżdżę szybciej bo co chwila coś mnie zwalnia, ogranicza i blokuje, więc tylko się wyczekuje na kawałek pustego pasa i jazda - ot i cała odpowiedź dlaczego w Polsce jeździ się za szybki i dlaczego tyle wypadków. Mogą se stawiać fotoradary co 2km i gówno to pomoże - wręcz przeciwnie - jak tylko trochę wolnego - każdy zaraz chce nadrobić i ciśnie na maxa - bardziej niż gdyby jechał dobrą, drupasmową drogą i nie był ciągle przez coś blokowany...

Ale te buraczane łby z TV umieją tylko uprawiać hipokryzje i komentować jaki to pirat drogowy co 130km/h na trasie jedzie i na ciągłej wyprzedza - chciałbym takiego gnoja zobaczyć jak jedzie w swoim Lexusie czy Audi 90km/h przez pół Polski i przez 20km jedzie za autobusem 70km/h bo ciągła linia, skrzyżowanie, wysepka, zakaz, itp...

• Moderatorzy
Opublikowano

Jak zaczynałem karierę kierowcy w połowie lat 90 tych to:

- bylo zdecydowanie mniej podwójnych lini ciągłych (tylko na zakrętach, górkach i skrzyżowaniach). A teraz ktoś się zabił na prostej drodze to co robimy? Malujemy linię...

- było mniej ograniczeń prędkości. No i w terenie zabudowym można było jechać 60km/h. Teraz porobili chodniki w wioskach, a ograniczenie jest 50km/h.

Dlatego tak jak wyżej jak jest trochę miejsca to się ciśnie, ale w granicach rozsądku.

Opublikowano
Olo, jak mogles dostac dwa mandaty za to samo wykroczenie? Wydawalo mi sie, a nawet w Piracie o tym jest kowa ze dostajesz mandat za wyzsze przekroczenie predkosci.....

Takie samo (przekroczenie prędkości), nie to samo (to były dwa różne ograniczenia). Nie mógłby dostać dwóch mandatów, np. gdyby jechała za nim Vectra wersja Bollywood i jednocześnie wycelowaliby z suszarki w tym samym miejscu, lub fotoradar zrobiłby zdjęcie na tym samym ograniczeniu. To, że dostanie mandat za wyższe wykroczenie czy nie, jest wyłącznie inicjatywą funkcjonariusza / zaleceniami, jakie dostał od przełożonych. Podobnie jak fakt, że w Małopolsce jeszcze nigdy nie zostałem zatrzymany za przekroczenie do 20km/h. Ciche zalecenie komendanta, co by się nie rozdrabniać, bo wypisywanie mandatu trwa a w miedzy czasie może przejechać jakiś szybszy, bardziej dochodowy kierowca :wink:

Nie ma limitu punktów za zbieg wykroczeń, jedynie ograniczenie gotówkowe. Punktów może dostać nawet i 50, natomiast na jednym blankiecie mundurowi nie mogą wypisać mandatu wyższego niż 1.000 pln.

Jest jeszcze jedna kwestia, na którą można się powołać jeżeli sytuacja została nakręcona. Policjant natychmiast po ujawnieniu pierwszego wykroczenia, powinien zatrzymać samochód stwarzający zagrożenie w pierwszym możliwym miejscu, które na to umożliwia. Jazda za kimś i czekanie na kolejne wykroczenia może zakończyć się konsekwencjami dla funkcjonariusza. Jak się trafi do takiego co ma blisko do emerytury, to po takim czymś może zacząć bać się o premię która uwzględniana jest jako element wynagrodzenia do wyliczenia późniejszej wysokości świadczeń emerytalnych. Nagle Panowie wszystko-wiedzący i wszechmogący bardzo miękną :twisted:

Pozdrawiam

Opublikowano
Policjant natychmiast po ujawnieniu pierwszego wykroczenia, powinien zatrzymać samochód stwarzający zagrożenie w pierwszym możliwym miejscu, które na to umożliwia. Jazda za kimś i czekanie na kolejne wykroczenia może zakończyć się konsekwencjami dla funkcjonariusza.

Nie, dlaczego chcesz przeniesc do piaskownica???

Ja o tym np nie wiadzialem, bardzo cenna informacja dla mnie to jest :mrgreen: , nawet pomuka bym mu dal ale to nie moj watek.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta, jednak może komuś oszczędzę nerwów.

http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/nieoznakowane-radiowozy-inspekcji-drogowej-oto-ich-numery-rejestracyjne

Niestety, łatanie budżetu idzie pełną parą. W okolicy Krakowa (wylot na Warszawę oraz Zakopianka) intensywnie pracuje już Mondeo oraz Focus. Kilka szczegółów:

- samochódy stają w miejscach nieoznakowanych tabliczką "fotoradar", stają na poboczach, na łukach. Wszędzie tam, gdzie jak już ich zobaczymy, będzie za późno.

- mają możliwość jednoczesnej rejestracji samochodów nadjeżdżających oraz oddalających się na kilku pasach ruchu jednocześnie

- w dzień robią również zdjęcia tym co prędkości nie przekroczyli - funkcjonariusze w środku sprawdzają czy kierowca ma pasy i czy nie rozmawia przez telefon

- możliwość pomiaru prędkości innego samochodu w czasie ruchu (sick!). Jak będą jechać przepisowe 50km/h a wyprzedzi się go np. 80km/h robi fotkę.

Czytałem ustawy na podstawie których działa ITD i ciężko im coś zrobić. Jest wyraźnie napisane, że fotoradar stacjonarny musi być poprzedzony znakiem oraz, że straże gminne również muszą stawiać znak o pomiarze na odcinku X kilometrów. Nie ma natomiast wzmianki o mobilnym fotoradarze w rękach ITD, a co nie jest zabronione, jest dozwolone. Walka ze Strażą Gminną miała jeden cel - strumień pieniędzy wydojonych z kierowców przekierować prosto do budżetu państwa, anie budżetów lokalnych.

Tutaj jeszcze instrukcja obsługi fotoradaru który został zamontowany w nowych samochodach ITD. Jednymi słowy, przerąbane!

http://download.anacron.pl/AD9_instrukcja.pdf

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dwie lampy pod nr rejestracyjnym na fotce Mondeo to lampy blyskowe?

pozdrawiam

Paweł