Skocz do zawartości

[2,5 TDS] falujace obroty / koszty remontu TDSa po zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawdopodobnie masz jeszcze nastawnik MES (potencjometryczny),tam czyszczenie niewiele pomaga-ale mając troche wprawy można spróbowac oczyścic bieżnie potencjometra.

Zacząłbym jednak od podłączenia do kompa i spr.kąta wtrysku i przede wszystkim dawki oraz ew.błedy.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

Do Dimo dzieki bardzo za podpowiedz podłaczyłem sie pod kompa w wyskoczył pomoć błąd który powraca po skasowaniu pod nazwą pierwszy czujnik wtrysku pompy

podpowiedz kolego co z tym dalej robic co działać pozdro wielkie

Opublikowano
jeśli chodzi o nastawniki w 2.5 tds to tzw EDC niestety się uszkadzają przez wytarcie ścieżek potencjometra włąśnie do na tym polu do 800 obr/min i nic nie daje na dłuższą metę czyszczenie ,sam niedawno kupiłem taki nastawnik razem z pompą od gościa z forum co twierdził że przynajmniej nap weno nie był grzebany a jak paczka przyszła to się okazało że wszystkie łapki potencjometra były powyginane pewnie to specjalnie zrobił albo wysłał inną pompę która była na złom a nie z rozbiórki auta które podobno normalnie chodziło i wszystkie śruby w pompie były luźne ,ale ścieżka potencjometra nie była tak mocno wytarta jak w moim wyjętym z auta , udało mi się go uratować ,prostując każdą blaszkę , i po założeniu nastawnika i wyregulowaniu bez żadnego komputera tylko na słuch i podstawie spalania w OBC auto śmiga i nie szarpie na wolnych obrotach ,przy HDK niema takich problemów tam najczęściej zbierają się opiłki i to psuje pracę nastawnika i czysczenie dużo pomaga .
Opublikowano

No niestety tak niektórzy własnie robia pieknie gadaja jak sie dzwoni a wysyłają szhitt

cóż bede musiał zaglądnoć na ten nastawnik i ewentualnie go spruboawc wyczyscic moze i to pomoże no i odrazu na ten czujnik w pompie moze i jego cos boli i oby cos pomogło bo woisna za oknem a lato przed nami bedziemy latać swymi betami dzieki i pozdro po robocie opowiem czy pomogło czy jest git

Opublikowano
No niestety tak niektórzy własnie robia pieknie gadaja jak sie dzwoni a wysyłają szhitt

cóż bede musiał zaglądnoć na ten nastawnik i ewentualnie go spruboawc wyczyscic moze i to pomoże no i odrazu na ten czujnik w pompie moze i jego cos boli i oby cos pomogło bo woisna za oknem a lato przed nami bedziemy latać swymi betami dzieki i pozdro po robocie opowiem czy pomogło czy jest git

jak masz ten starszego typu to czyszczenie nic nie da ,a jak HDK to może pomóc pozdro.

Opublikowano

Witam koledy jeestem dumnym posiadaczem 2.5 tds od jakiegos polowy roku i wszystko bylo ladnie i peieknie az tu zacza gasnac jak dostaje opciazenie pradu . czyli jak zamykam szyby albo jak wlanczam wentylator na 4 bieg wszytko mowa na postoju. do tego zacz miec problemy z odpalaniem na cieplym silniku ale tez nie zawsze raz odpal od razu a raz mozna go krecic az aku nie padnie. :cry:

dodam ze bylem na kompie i nie mam zadnego bledu . a u mnie nie mam zadnego magika od tds a gdzie nie pojade to na dziendobry krzycza ze to nastawnik albo pompa i ze mam szykowac 2 tysie ale czy naprawde to 100% pompa czy chca mnie wpuscic w maliny.

Opublikowano
dopóki nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział ,ale na 99% takie objawy jak u ciebie to wina nastawnika ,jeśli masz masz ten nowszego typu możesz spróbować dać go wyczyścić jeśli ten starszy to tylko wymiana ok 1300-1400zł za nowy lub wysłać do go elektronika żeby nowe ścieżki wytrawił.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

a czyszczeni tego calego nastawnika ile powinno kosztowac?

naczytalem sie na tych przeruznych forach ze moze to tez byc wina czujnika temperatury ktury kosztuje 50 zl . bo jakos nie usmiecha mi sie placic 1000zl za pompe 500 za wymiane zeby znowu rok czasu pojezdzic. jakies madre rady od starych wyjadaczy