Skocz do zawartości

E46 - problem z ksenonem i ringami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Być może to niezależne awarie/usterki, ale kupiłem niedawno pierwsze BMW E46 i mam problem ze światłami (ksenony).

1. Ksenony generalnie słabo świecą, zdecydowanie gorzej niż H7 w moim starym Avensisie. Jak stoję na światłach wieczorem i za mną ustawia się auto, to jego światła doświetlają boki przede mną, a przede mną ciemność - rzucam cień przed siebie. Dopiero jak nie ma innych źródeł światła, to widzę, że w ogóle mi światła świecą. O dziwo nie przeszkadza to jeździć w nocy, bo widać co się dzieje przed samochodem, ale wydawało mi się, że ksenony to robią jasność przed autem...:) Czy możliwe jest, że żarniki po prostu się już wypaliły i dają słabe światło? Dodam, że na szkle obu lamp są jakby wypalone ślady, takie Vki, dokładnie w miejscy gdzie pada światło ksenonu.

A no i pali mi się na desce rozdzielczej lampka prawego światła, co jak rozumiem informuje mnie o jakimś błędzie?! Jak sprawdzić bez komputera co to za błąd?

2. Prawy ksenon systematycznie mruga. Tzn. pali się tak jak lewy, ale w dość regularnych odstępach czasu rozświetla się na ~0,5 sekundy, jakbym mrugał długimi.

3. Ringi w prawej lampie bardzo ładnie świecą, ale w lewej to już raczej słabo... Tak jedynie się żarzą.

Co posprawdzać, gdzie zajrzeć, żeby dojść co jest? Nie chciałbym zaczynać od wymian kolejnych elementów, tylko precyzyjnie ustalić źródło "bólu".

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Marcin

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lampy ori czy jakieś zamienniki?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kolego jeżeli znasz kogoś kto ma żarniki takie same jak Ty i jesteś w stanie je przełożyć bez uszkodzenia to zrób to. Później poznasz odpowiedź czy tylko żarniki padają czy też przetwornice.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
Jak wyżej, najlepiej jak ktoś Ci udostępni inny żarnik i sprawdzisz czy o to chodzi. Z drugiej strony, jeśli przygasa to być może się żarnik kończy a jeśli żarnik okaże się dobry to zostaje zapłonnik.
Blachary Mam Was
Opublikowano
Lampy ori czy jakieś zamienniki?

Niestety nie potrafię tego stwierdzić. Wszystko wygląda na oryginalne, ale nie wiem jak to dokładnie sprawdzić.

Zastanawiam się, czy po prostu nie kupić żarników, bo jak wspomniałem te świecą słabo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapewne się nie zmarnują, więc warto zainwestować :cool2: tylko nie kupuj podrób za 50-70 zł. Z tego co kojarzę to ori nie kupisz szybciej niż za 150,- ale niech koledzy, którzy mają ksenonki, potwierdzą.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zapewne się nie zmarnują, więc warto zainwestować :cool2: tylko nie kupuj podrób za 50-70 zł. Z tego co kojarzę to ori nie kupisz szybciej niż za 150,- ale niech koledzy, którzy mają ksenonki, potwierdzą.

Najlepsze (podobno) są o barwie światła 4300 i takie dzisiaj założyłem. Koszt 80zł/szt. Wg opisu to Philips d2s 85122+, ale wg filmiku "jak rozpoznać oryginalny żarnik philips" -

w połączeniu z ceną to może być b.dobra podróbka. Wszystko wygląda identycznie jak oryginał tylko nadruk na plastiku przy mocnym tarciu palcem trochę schodzi. Rano wymieniłem z jednej strony, aby porównać ze starym, już prawie 10-cioletnim żarnikiem, który był w aucie od nowości. Porównanie wyszło następująco: nowy żarnik świeci cieplejszym, choć mocniejszym światłem. Odcień trochę bardziej żółtawy. Drugi wymieniony wieczorem żarnik świeci jeszcze cieplejszym światłem. Być może te parę godzin podczas dnia wygrzało już trochę żarnik założony rano i dlatego różnica w barwie.

Podsumowując: po zamianie 10-cioletnich (świecących) żarników philips 85122 na nowe za 80zł/szt podobno philips 85122+ przed autem jest jaśniej choć na tą chwilę minimalnie cieplejsza barwa światła.

Opublikowano

Panowie,

Zauważyłem, że jak wyłącza się prawy ksenon to lekko świeci mi się z tej strony kierunkowskaz. Jak doczytałem, to najprawdopodobniej wina przepalonej żarówki postojowej (w moim przypadku ringu).

Czyli teoretycznie w pierwszych krokach powinienem wymienić żaróweczkę z ringu i żarnik i powinno być git.

Powiedzcie jeszcze jak jest z tymi ringami: konkretnie gdzie szukać żarówki do niego? W innych modelach widziałem, że dochodzimy do nich poprzez nadkole. Czy tutaj jest tak samo, czy może łatwiej wyjąć lampę?

Opublikowano
Kolego, musisz wymienić cały ring. Sklep, w którym ja kupiłem ringi oferuje również sprzedaż na sztuki :) Ale tylko ccfl. Wystarczy zdjąć klosz i praktycznie już jest dostęp.
Blachary Mam Was
Opublikowano

Jeżeli chodzi o ksenony to miałem podobny przypadek z kontrolką błędu światła żarnik mi się wypalał już jakiś czas światło zmnieniało z czasem barwę i słabło na sile a kontrolka się zapala poniewaz żarnik który się wypala traci swoją rezystancję co zostaje wykryte przez komputer ja kupiłem komplet żaników do siebie za 300zł philipsa barwa 5000K polecam jest idealnie biało bardzo wyrażnie oswietla jezdnię nie ma takiej poświaty niebieskawej jaka jest przy 6000K ani poświaty żółtej jak przy 4300K

Po założeniu nowych żarników kontrolka natychmiast zgasła

A z tym mryganiem żarnika kolega miał ostatnio taki przypadek w audi przetwornica mu przerywała na lampie i musiał wymienić i po problemie ale może być też ze żarnik siada coś w nim już nie łączy i tez tylko wymiana byś musiał zamienić je miejscami i zobaczysz czy mruga żarnik czy problem jest w lampie żarnik wymienia się jak żwykłą żarówkę

Pozdrawiam

Opublikowano

Co do mrugania to stawiałbym w pierwszej kolejności na żarnik a potem na zapłonnik, nie na przetwornice.

Przerabiałem temat u siebie, w pierwszej kolejności zamień żarniki (ori żarnik d2s 220zł jeden) u mnie w mieście, co do przetwornicy to raczej albo działa na 100% albo wcale :) Jeśli byś coś robił i nie wiedział jak to pisz na priv, wymieniałem przetwornice u siebie (245zł z przesyłką) używana i wiem co i jak zrobić.

Blachary Mam Was
Opublikowano

Dobra, szukam żarników.

Gdzie można je kupić trochę taniej niż po 200 zł sztuka?:) Szukam tak do 300 zł za komplet, bo mam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia w aucie.

Opublikowano

Kupiłem Philipsy, zamontowałem i nadal mam błąd na desce rozdzielczej. Muszę jeszcze z ringami powalczyć i mam nadzieję, że się tego pozbędę.

W weekend mam nadzieję rozebrać reflektory, żeby sprawdzić odbłyśniki, to może wszystko przesmaruję i jak złożę zobaczę, czy nadal występuje ten błąd...