Skocz do zawartości

Chcę kupić. E46 porady,opinie pytania

barti801

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam,

Przymierzam się do kupna BMW e46 w wersji coupe. Do wydania mam około 40tys zł. Chciałbym kupić model po liftingu, zależy mi na w miarę ekonomicznej jeździe, dlatego rozważam zakup diesla 2.0 o mocy 150km lub benzynę do 150km ( 318Ci 143km), najprawdopodobniej przerobie ja na gaz. Proszę o porady.

Witam,

Przymierzam się do kupna BMW e46 w wersji coupe. Do wydania mam około 40tys zł. Chciałbym kupić model po liftingu, zależy mi na w miarę ekonomicznej jeździe, dlatego rozważam zakup diesla 2.0 o mocy 150km lub benzynę do 150km ( 318Ci 143km), najprawdopodobniej przerobie ja na gaz. Proszę o porady.

no to jak 2.0 D,albo benzyna to spoko , duzo ci nie spali , jak planujesz tak czy siak w gaz iść to pamietaj by na to nie zalowac kasy i zalozyc ten najlepszy , wtedy bedziesz jezdzil i jezdził , no i wiadomo jak na gaz to musisz brac benzyniaka :)

Witam,

no to jak 2.0 D,albo benzyna to spoko , duzo ci nie spali , jak planujesz tak czy siak w gaz iść to pamietaj by na to nie zalowac kasy i zalozyc ten najlepszy , wtedy bedziesz jezdzil i jezdził , no i wiadomo jak na gaz to musisz brac benzyniaka :)

ja mam 10 latka , 1.9 benzyne i pali mi 7-8 w mieszanej trasie , tak ze 2.0 D mysle ze nawet troche mniej moze spalic :)

Witam.

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu BMW E46. Zastanawiam się tylko w jakiej budzie. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jest jakaś różnica w prowadzeniu, akustyki w środku. Dużo ludzi mówi że w kombi słychać tylne zawieszenie. Czuć bardziej dziury. Ogólnie jedzie się taką puszką. Czy w BMW też tak jest. Raczej nastawiam się na kombi.

Pzdr.

ja z mojego kombiaka jestem bardzo zadowolony :cool2: jak nie masz luzów w zawieszeniu to nic nie słychać... wiadomo jest troche cięższy od sedana... bagażnika też sie nie spodziewaj dużego :)

bo benzyny to praktycznie bezawaryjne?

Warto w to wierzyć :mrgreen:

N I E M A bez awaryjnych samochodów , pamietaj o tym :D acz kolwiek ja OD SIEBIE moge ci powiedziec ze mam benzyne i wypluć jeszcze nic nie musiałem w niej robić :)

318Ci N42 143KM z gazem to porażka, ten silnik bardzo źle współpracuje z LPG a i bez LPG jest problemowy. już lepszy 2.0 diesel, jak na diesla jest bardzo bezproblemowy no i lepiej się zbiera od tej benzyny...

Ja mam kombiaka i jest idealna cisza w zawieszeniu.Kupiłem kombi bo jest dużo praktyczniejszy szczególnie jak masz dzieci.Spróbuj do sedana włożyć niezłożony wózek,rowerek itp. Bagażnik niby nie jest duży z tym ,że możesz zapakować się po sam dach

Pierwsze kombi kupiłem 5 lat temu, a miałem wcześniej wszystkie możliwe rodzaje nadwozia.Praktyka jest napewno zdecydowanie większa, bagażnik jak na kombi jest bardzo mały w e46...ale uchylana tylna szyba daje niesamowitą możliwośc dopakowania auta. E46 jest autem naprawdę ładnym w wersji Touring.

Zależy co jest dla Ciebie priorytetem. W przypadku kombi masz większą masę, słabsze osiągi, wyższe spalanie , odgłosy z bagażnika (zawsze coś tam się wala, słabsze wygłuszenie zawieszenia w stosunku do sedana), mniejsza sztywność karoserii. W zamian otrzymujesz niższą cenę w zakupie, większą przestronność (aczkolwiek uśmiałem się jak zajżałem do bagażnika w e46 touring po moim starym w124 coupe). Stylistyka to oczywiście rzecz gustu. Teoretycznie kupując używane kombi musisz się liczyć z tym że poprzednicy też wozili nim rodzinę, wózki, rowerki itp. wiec zaznaczam "teoretycznie" taki kombiak będzie miał bardziej stargane wnętrze od sedana - aczkolwiek jest to oczywiście sprawa indywidualnego egzemplarza :cool2:

Ja się zaśmiałem, jak zobaczyłem bagażnik u kolegi, który w sedanie ma nieskładaną kanapę :duh:

Kombi w e46 to nie to samo kanciate i bez polotu kombi, co np. w passacie w tych latach.

Ja nie zauważam większych odgłosów, gorszego prowadzenia etc, a porównanie oczywiscie mam. Natomiast co do większej o 90 kg masy własnej, czy MINIMALNIE większego spalania (chyba przez te 90 kg nie spalni od razu 2 ltr więcej), to te kwestie nie ulegają wątpliwości.

Mi się na ten przykład nic w bagażniku nie wala :shock:, cała buda robi za niezłą skrzynię suba rządzącego w środku (we wcześniejszym sedanie wygłuszenie bagażnika skutecznie go hamowało), a co do zadbanego wnętrza, to apraszam do galerii.

A właściwie chciałem od początku powiedzieć , że mój faworyt od zawsze to e46 coupe w mpaku. Wśród kombi i sedana nie umiem określić faworyta, oba nadwozia są super.

W zamian otrzymujesz niższą cenę w zakupie

Hm, przyznam że od kiedy jeżdże kombi to jeszcze w żadnej marce kombi nie było tańsze od sedana.

Nowe jasne że nie, ale rozmawiamy o starym e46 i jak szukałem 10 miesięcy temu auta dla siebie (poliftingowe) nie dość że było znacznie więcej touringów do wyboru to były tańsze od porównywalnych sedanów.

Mi osobiście nie było potrzebne kombi wiec sedana kupiłem. Bagażnik jest bardzo duży wiec spoko. Poza tym sylwetka sedana jest bardzo piękna. Kombi kupił bym tylko jeśli bym musiał więcej bagażu wozić.

Wszystko zależy jakie kto ma priorytety ;) sam się ździwiłem jak po zakupie okazało się że nie mam składanej kanapy... z drugiej strony przez 10 miesięcy nie wiozłem w bagażniku nic więcej jak torby

z zakupami. Mało tego.... na tylnej kanapie może z 3 razy miałem pasażerów. Jakbym miał rodzinę to zapewne zwróciłbym uwagę na ten istotny brak przy zakupie ;) w chwili obecnej jest to dla mnie obojętne. Jeżeli chodzi o masę to jak jadę sam i z pasażerem to przy silniku 150km czuć różnicę. W kwestii spalania pewnie średnio z 0,3 - 0,5 l/100km kombiak spali więcej (podobnie twierdzi producent

w katalogach). Odgłosy we wnętrzu to kwestia większej kubatury, pracy karoserii (mniejsza sztywność), opory powietrza, itp. Do tego dochodzą głośniki skierowane w stronę tyłu auta yyyyy.... i tak gra to słabo :)

Kwestia wnętrza to oczywiście sprawa indywidualna dlatego zaznaczyłem że zazwyczaj jak ktoś kupuje kombiaka to właśnie po to aby coś nim wozić np całą familię ;) ale oczywiście nie jest to regułą

Ja posiadam Sedana z 2001r czyli przed liftem, ogólnie nadwozie nie ma sobie równych

Stylistyka bajeczna :P (rzecz gustu) jednak podczas kupna nie pomyślałem żeby sprawdzić

czy ma składane tylne fotele jak łatwo się domyślić los mi nie sprzyjał :P:P

MASAKRA pod tym względem, nawet deski do snowbordu nie da się wpakować

wpadłem na pomysł wytargać te blachę zaślepiającą na narty (kiepski pomysł)

teraz zagłówek wpada do tej dziury! rozwiązanie fatalne zwróć a to uwagę.

No 2,0i odpada napewno. 2,8 juz na bank tylko teraz powierzyła mi koledzy na co zwracać uwagę przy zakupie. Słyszałem juz o klekoczacych vanosach, o skrzyni i ciezko wchodzacymi biegami i o dymieniu. Na co jeszcze zwrócić szczególna uwagę? Co do gazu to mam dobry warsztat w okolicy to cos mi pewnie doradza dobrego ale sam jeszcze cos poczytaj ale to dopiero jak bedzie fura ;)