Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wyobraź sobie, że przeczytałem kiedyś cały ten wątek. Przestań się unosić i zrozum, że nikomu się nie chce pisać ciągle tego samego, cofnij się o 50 stron to dowiesz się mniej więcej tego samo.
  • Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Widocznie na forach brakuje kogoś kto wpadłby na pomysł stworzenia jednego tematu, bez możliwości komentowania - gdzie opisane są usterki, plusy, minuty itp żeby każdy mógł wiedzieć na czym stoi + dodatkowy wątek do dyskusji. A nie 300+ stron żeby przeczytać bólu dupska jakie to jego auto nie jest PRO i pali 3l na 100.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zjawiłeś się na forum i od razu chciałbyś żeby wszystko było po Twojemu...

Stwórz swoje forum, albo dostosuj się panujących zasad.

Jak się nie podoba, to poszukaj szczęścia na innym i przestań cwaniakować, bo nikt nie będzie chciał Ci pomóc.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Nikt Ci tego nie zrobi bo to forum jak każde zresztą inne dotyczące danego samochodu/modelu trapi jeden problem użytkownicy.

Kilku ogarniętych napisze np:

- duży pobór oleju - wpadka bmw, silnik do remontu generalnego fakt, mit ten typ tak ma.

- vanos nie wytrzymuje więcej jak 100 tysięcy km, fakt, mit dopiero jak hałasuje to jest do roboty

- tylne tuleje są w 99% do wymiany zaraz po zakupie, fakt

- źle zaprojektowane podwozie i podłoga pęka fakt, mit tylko się psuje jak jeździsz bokiem

i wiele innych spraw, które tu się ciągle przewijają.

E46 jest słabym samochodem i szczerze jak bym miał kupować znów coupe to pomimo tego, że diabelnie mi się podoba to nadwozie wybrałbym jednak toyotę suprę, lexusa.

Opublikowano

Porada 1: W każdym temacie, nawet takim na 300 stron, jest opcja Szukaj w temacie. Ostatnio jeszcze nie gryzła.

Porada 2: Zacznij od podania budżetu. Bo sprawne 330xd/330xi z AT to bardzo ambitny plan (nie wspominając o samym znalezieniu takiego cuda).

Opublikowano

Podejrzany, bo w tej cenie na mobile.de nie ma żadnego podobnego egzemplarza. Nawet zakładając, że handlarz sprzedaje bez zarobku. Czyli jakby pojechał, zainwestował czas, pieniądze na zakup, paliwo, obfotografowanie, allegro i to wszystko dał ci za darmo, to i tak nie ma ani jednego takiego auta w ofertach.

Ogólnie to wybrałbym się na twoim miejscu obejrzeć 1-2 takie egzemplarze na żywo. Bo na zdjęciach nie zobaczysz, czy skrzynia przykładowo nie pada. Oczywiście połączenie Radom + Szwajcaria w super cenach odpuściłbym z góry.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe jest to, że radomskie 330xi przed opłatami było duuużo tańsze od powyższego 320d (które biorąc pod uwagę deklarowany przebieg i stan jest w dobrej cenie). Proponuję uszczknąć trochę zaskurniaczków i wybrać się w podróż w celu porównania deklaracji z rzeczywistością.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mniej niż radomskie 330xi..320d jest do opłat, więc nie taka okazja, będziesz miał vin to postaraj się sprawdzić historię serwisową i później oględziny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam,

To moje pierwsze pisanie na forum, więc z góry przepraszam za błędy i niezręczności.

Ale do rzeczy.

Mam zamiar kupić E46 , budżet na zakup to 15 tys. Jako że interesuje mnie wersja po lifcie w grę wchodzą wersje 316i 318i albo 318d 320d

wyższe wersje w jako takim stanie podejrzewam, że będą poza zasięgiem.

Uprzedzając pytanie - tak zdaję sobie sprawę z potencjalnej konieczności włożenia dodatkowych paru tys. w samochód po zakupie.

tu zaczynają się pytania:

czy silnik benzynowy z valvetronic będzie bardziej upierdliwy na co dzień od diesla ?

zakładam że po zakupie wyeliminowałbym bieżące problemy silnika, ale jak częste są problemy ?

Czy diesel po doprowadzeniu do ładu da trwalszy efekt?

Przeciętny przebieg roczny to 15 kkm, a ja przyzwyczajam się do samochodów i chciałbym parę lat nim pojeździć

90% przebiegu robię do pracy - 20 25 km w jedną stronę ( zależy od objazdów)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeciętny przebieg roczny to 15 kkm, a ja przyzwyczajam się do samochodów i chciałbym parę lat nim pojeździć

90% przebiegu robię do pracy - 20 25 km w jedną stronę ( zależy od objazdów)

Używany diesel to loteria. Może trafisz auto od dziadka z Niemiec, a może taki który ma przejechane min. 400 tys.

Taki od dziadka będzie kosztował dużo więcej niż zakładany budżet. Diesle są po to żeby jeździć i kręcić km - oszczędne są na trasie - robisz dużo km, oszczędzasz. Przy zakładanym przebiegu ok. 15 tys./rok diesel będzie droższy. Ja poprzednim autem (320d) zrobiłem 18 tys. Nic się z nim nie działo, wszystko było sprawne - sprzęgło ok, turbina ok, wtryski ok, etc. Ale wiedziałem, że coś do roboty będzie. Nie "dziś" to na wiosnę. Przekalkulowałem i sprzedałem zamieniając na dużą benzynę + lpg. Wychodzi taniej.

Opublikowano

Przekalkulowałem i sprzedałem zamieniając na dużą benzynę + lpg. Wychodzi taniej.

W aktualnym e36 mam mikro benzynę + lpg i wiem jak to smakuje , ale większa benzyna podnosi cenę a uparłem się na polifta.

19-letni samochód wykańcza mnie drobiazgami, w które nie chce mi się już inwestować więc ma być młodszy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam dwa diesle i każdy robi właśnie 15kkm, ja mam do pracy 10km a małżonka może 3km..kurcze i ani jeden ani drugi jakoś nie chce się popsuć i zrujnować domowego budżetu od 4 lat :? ptfu ptfu

Oczywiście nie namawiam do złego, bo jeszcze będzie na mnie..polecałbym w tym budżecie 323i, oczywiście przedlift, jeździ przyjemnie i jest lepszą opcją niż 316/318i (jak dla mnie).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W aktualnym e36 mam mikro benzynę + lpg i wiem jak to smakuje , ale większa benzyna podnosi cenę a uparłem się na polifta.

19-letni samochód wykańcza mnie drobiazgami, w które nie chce mi się już inwestować więc ma być młodszy.

I masz rację. Zastanów się jedynie czy to na pewno ma być diesel. Jak na poliftowe e46 - moim zdaniem - budżet skromny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam dwa diesle i każdy robi właśnie 15kkm, ja mam do pracy 10km a małżonka może 3km..kurcze i ani jeden ani drugi jakoś nie chce się popsuć i zrujnować domowego budżetu od 4 lat :? ptfu ptfu

Tylko się cieszyć i pozazdrościć. U mnie też nic się nie działo, jednak trzeba wziąć pod uwagę że może się coś zdarzyć.

Poza tym mi zaczął przeszkadzać smród diesla. B

Opublikowano

W każdym aucie może się coś popsuć a BMW produkuje jedne z lepszych silników na świecie.. też miałem 2 diesle BMW - TDSa ponad 4 lata oraz 3.0d 2 lata i też na złość się nie chciały psuć :D

Najważniejsze przy zakupie jest to aby rozpoznać auto odpicowane od faktycznie dobrze utrzymanego co nie jest wcale takie trudne..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poza tym mi zaczął przeszkadzać smród diesla. B

:cool2: mi jakoś lpg też nie pachnie..chyba jakoś ostatnio trafiam na same śmierdzące egzemplarze, które jadą przede mną :?

mała przestroga dla kupujących bmw e46 z silnikiem 2.8 odpuście sobie ta sztukę http://allegro.pl/bmw-e46-328i-m-pakiet-xenon-skora-alu-18-harman-i5613316646.html

Dalej będę się upierał, że powyższa wersja jest warta remontu/wymiany silnika :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Diesle to może tak.

Benzyny =/= najlepsze na świecie i mają sporo byków.

sprecyzuję- R6 benzyny jedne z najlepszych na świecie.

Opublikowano
.polecałbym w tym budżecie 323i, oczywiście przedlift, jeździ przyjemnie i jest lepszą opcją niż 316/318i (jak dla mnie).

pewnie 323i jest lepszą opcją ,ale ... siedzi mi w głowie polift i akcyza redukuje możliwości. Z benzyny do wyboru zostaje praktycznie tylko 318i bo 316i z reguły nie dość że ospałe to jeszcze marnie wyposażone.