Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
co do e46 z niemiec to dzis rzuciłem oko na kilka egzemplarzy. jedna 2.0D , 3 x 1.8 i i jedna 316i wszystko przedlift wszystko raczej zaniedbane wizualnie ( tu znaczka nie ma tutaj głęboka rysa w środku ogólnie umęczone to wszystko, powycierane listwy ozdobne) roczniki 98-99 wszystko w okolicach 2.500 E. co do przelotów do diesel 300 k a benzyny w okolicach 200k. jutro pojadę jeszcze na giełdę zobaczyć czy coś będzie ciekawego.

lepiej żeby pchało niż ciągnęło.

http://www.motostat.pl/user_images/63351/icon1.png

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

hej, poszykuję E46 QP z rocznika 2000-02, najlepiej 328 lub 330 oczywiście benzynka, może ktoś polecić coś pewnego?

pozdrawiam

Opublikowano
Witam. Jak w temacie ... Chce kupic e46 po lifcie w coupe silnik 2.0d ewentualnie 3.0d. Moj fundusz wynosi 28tys. Czy za te pieniadze mam szanse znalezc cos sensownego? Dodam ze ogladalem juz 3 auta po sprawdzeniu w serwisie kazde okazywalo sie totalnym zlomem. Wybieram sie na ogledziny kolejnego stad ten post prosze o kontakt na PM kogos kto naprawde jest rozeznany w temacie.

Popatrz tutaj:

viewtopic.php?f=5&t=236354

Opublikowano

Panowie i Panie,

Jeszcze nie jestem posiadaczem BMW ale...

poszukuję E46 sedan 4 drzwi - najlepiej z silnikiem 2.8...mam na to ok. 16 000zł nie oczekuję nie wiadomo czego - myślę że muszę wybierać w przedlifatch...prosiłbym o poradę na co zwracać uwagę.

Aktualnie poruszam się Vectra B z 2.5 V6 pod maską - chciałbym aby samochód był mniej więcej podobnie zrywny...stąd "marzenie" o 2.8.

Czytałem dość dużo i powiem tak - jestem w stanie w autko inwestować co jakiś czas jakiś pieniądz (jak w VB którą obecnie jeżdżę).

Proszę powiedzcie mi czy przebieg ok. 230tys. jak na to auto to już raczej szrot czy silnik (myślę o 2.8) jest w stanie dalej poprawnie działać?

Pozdrawiam,

Początkujący w Świecie BMW - Piotrek :)

bądź wyrozumiały...kupiłem niedawno swoje pierwsze BMW ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę, że do 250k km dociągnie :mrgreen:

Niestety musisz zadowolić się przedliftem, bo innego raczej nie znajdziesz..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Jak napislaem - mysle ze musze wybierac w przedlift...

Powaznie 250kkm i silnik siada? Coz...liczylem.ze jakosc BMW jest lepsza...

Opublikowano

Hmmm...niezbyt to budujace - czyli przyznasz ze opel lepszy? Silniki Opla wytrzymuja wiecej....

Ps. Jak to jest z ta urywajaca sie tylna belka?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie znajdziesz, bo nie było 2.8 po lifcie, przynajmniej z fabryki nie wyjechała :P a Twoja vectra do ilu dociągnęła?

Urywa się niestety, urywa..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Widzisz - jestem poczatkujacy - nie wiedzialem ze 2.8 nie wystepuje po lifcie

A jak ma sie naprawa tego (urwanej belki) sa jakies zestawy naprawcze czy cos?

Dociagnela do 230tys i kreci dalej...nie bierze ani grama oleju...a jezdzi na motulu 5w40 ;) jak sie dba...to sie ma ;)

Opublikowano

Pietrovek - trochę w konia Cię robią - silnik BMW spokojnie pojeździ nastepne 250 tys km :)

Tu nie musisz się raczej martwić - to wręcz pancerne jednostki :)

Dla tych co szukają e46 poliftowej do 28 tys PLN: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=15&t=137671

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Upsss..wydało się :mrgreen: aby się zrehalilitować dodam, że wyrwane mocowanie dyferencjału zdażało się przeważnie w przedliftowych dieslach, ze względu na duży moment obrotowy, po lifcie zostało to podobno poprawione, ale nawet jak się stanie w Twoim przypadku to ogarnie to każdy blacharz i powinno się zmieścić w 500,- a polega na zdjęciu mocowania, załataniu dziur i nawierceniu nowych otworów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

hehe....ejjj :D

jak kupie dam do blacharza żeby z blachy 5mm zrobił to od razu :P

no dobra w takim razie jeszcze parę pytań:

1. jak jest z zużyciem oleju w 2.8? i jaki olej się leje? nie ukrywam że mam zaufanie do motula - pewnie wlałbym 5w40 :P

2. czy e46 koroduje jeszcze gdzieś oprócz maski (przy lampach) i tynla klapa przy liswie? powinienem zwrócić uwagę gdzieś szczególnie przy kupnie? jak jest z podłogą i nadkolami?

3. czym różni się dsc od asc?

4. jestem z tych którzy nie kładą zamienników po 10zł -patrzyłem tuleje na tył - 500zł komplet od lemfordera - całe zawieszenie bliźniaczopodobne do Vectry B - wymiana też nie zbyt skomplikowana - gorzej z przodem - całe wahacze ale nie widzę dobrej marki - czy meyle to dobra firma?

5. jak jest z rozrządem w tym silniku ? niby łańcuch ale w opach...łańcuch po 200tys. km się i tak wymienia bo się rozciąga i klepie - jak jest tutaj?

6. zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego pęka?! ktoś mógłby mi wyjaśnić czemu?

7. ogólnie na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

napiszę też ze zamierzam kupić jakiś interface do bmw zanim pojade po auto - wiec moze tez na co zwracać szczególną uwagę w odczytach INPA :D ?

co myślicie o tym egzemplarzu?

http://allegro.pl/bmw-e46-328i-i3859126769.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Trochę może wypić, ale mniej niż nowsze silniki m54, na stronie motula możesz sprawdzić jaki jest zalecany.

2. Ranty przednich błotników, mocowanie lewarka.

3. ASC to w uproszczeniu kontrola trakcji a DSC to kontrola trakcji i system stabilizacji toru jazdy w jednym.

4. Lemforder i Meyle są bardzo dobre.

5. Z reguły nie rusza się rozrządu, co innego vanosy-poczytaj o nich.

6. Podobno wada fabryczna, nowe ori są poprwione, meyle też są ok.

7. Na ogólne zajechanie, 328i lekko nie miały..

Kiera zjechana, fotel pewnie też, bo ta pseudoskóra wyglądała dobrze tylko w salonie, zderzak dołożony, kierunki też, brak naklejki z ciśnieniami na słupku kierowcy. Dzwoniłeś? Pytałeś o stan? Bo opis i zdjęcia to kpina.

Inpa-błędy i odchyłki od oczekiwanych parametrów podczas jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

to zadzwoń i zapytaj o VIN jaki problem. Jak auto nie jest anglikiem sprzedawanym jako europa czy nie jest jakimś rozbitkiem ze stanów to sprzedający poda vin :)

jak nie poda to nawet szkoda myślenia o danym aucie.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ceny aut na mobile.de czy autoscoucie są różne, rozbieżności są ogromne dlatego może jest na forum ktoś kto zna niemiecki rynek, jeździ po auta i orientuje się bardziej, jaką kwotą musiał bym dysponować na sam zakup samochodu wg. wyżej przyjętych kryteriów (w EUR)?

jak akcyza będzie 2 tysie to kupisz.

kryterium jest takie że musisz mieć jakieś lokum i parę dni poszukać.

wtedy możesz się potargować bo w większości jak obejrzysz i powiesz że dajesz tyle a nie cenę z ogłoszenia i zadzwonisz za 3 dni bo się nie śpieszy, to jak nikt nie podkupi będzie Twoja.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Witam, czy za 13000zł można dostać dobrą e46? Chodzi mi o to, żeby nie wkładać niewiadomo jakiego siana od samego zakupu. I jak coś to za jakim modelem się rozglądać? Miesięcznie robiłbym ok. 700-800km. Chodzi mi głównie o sedana, bo compacty jak dla mnie są obrzydliwe, a i kombiaki też nie wchodzą w grę.
Opublikowano

http://otomoto.pl/bmw-325-2-5xi-192km-4x4-climatronic-C31879565.html

Wiem, że nie w tym dziale, ale na razie nie mam Vinu. Co powiecie o tym silniku? Z tego co wstępnie czytałem to jakiś problem jest ze zużyciem oleju? Jak w ogóle wygląda temat Vanosów i łańcucha. A generalnie chodzi mi o sam fakt napędu. Bo już ciężko się połapać. Jedni piszą, że pancerny, inni, że nie dopracowany, drogi w eksploatacji. Co generalnie o tym samochodzie myślicie? Jeśli nie ma akcyzy, to pewnie jeszcze z 2.000-2.500zł trzeba doliczyć, wtedy już się troszkę inna kwota robi. Auto z Niemiec, stoi od listopada, było za 19.900zł. Obniża ceny ze względu na napęd 4x4 czy coś go może boleć ? Proszę o wyrozumiałość, bo ciężko się kogoś konkretnego poradzić. Ewentualnie jeśli są konkretne tematy o tym silniku i napędzie 4x4 to proszę o odesłanie. Dopiero zgłębiam lekturę forum. Pozdrawiam serdecznie :)

Opublikowano
Witam, czy za 13000zł można dostać dobrą e46? Chodzi mi o to, żeby nie wkładać niewiadomo jakiego siana od samego zakupu. I jak coś to za jakim modelem się rozglądać? Miesięcznie robiłbym ok. 700-800km. Chodzi mi głównie o sedana, bo compacty jak dla mnie są obrzydliwe, a i kombiaki też nie wchodzą w grę.[/quo

Kolego z całym szacunkiem ale za taka kwote radze poszukać e-36 ladne zadbane a e-46 to bedzie totalnie zjezdzony złom w troche nowszej budzie i ........spore wydatki jako pakiet startowy :( niestety taka prawda przyjacielu.

Opublikowano

Nie, no spokojnie - bez przesady :)

Spokojnie dostanie coś niezbyt fajnego (w sensie wyposażenia) z podstawowym motorem.

Jak tylko nie będziesz mieć wielkich wymagań co do estetyki to wg mnie bez problemu coś wyszukasz :)