Skocz do zawartości

Chcę kupić. E46 porady,opinie pytania

barti801

Rekomendowane odpowiedzi

-Bardzo Mądry Wybór-

Słuchaj, liczę się z faktem wysokich kosztów za takie auto i wiem doskonale, że nie sprowadzę idealnego auta z tego rocznika, zawsze będzie cos do zmiany, do dopracowania ale nie wierzę, że za tą kwotę są same jak to piszesz "padlinki". Okazja to jest w mięsnym a nie przy kupnie auta, wg mnie... Jeżeli wybiorę się do DE to napewno na jakiś czas żeby upatrzeć coś godnego uwagi. Chcę kupić auto na dłuższy czas a nie z kaprysu bo chcę się pokazać, czy łachudry rwać na coupe///. Liczy się komfort, wyposażenie oraz mocna jednostka napędowa. Tak jak pisałem z premierem, bardzo mi się podoba, śliczne wnętrze jak również z zewnątrz...pieniądze jak na moją kieszeń ok tylko muszę dozbierać, tak?!

Po to założyłem wątek żeby się dowiedzieć a nie zostać zlinczowanym przez forumowiczów... bardzo się cieszę, że jesteś wirtuozem BMW, też kocham tą markę i dbam o auto jak tylko potrafię najlepiej.

Pisałem wcześniej, że jestem zarażony BMW i nie chcę się leczyć z tej choroby. Przyznałem, że CLK nie jest brzydki czy coś z nim nie tak. Każdy jeździ tym co kocha, a opinie i przepychanki, które lepsze to raczej bez sensu... "Każda mysz swój ogon chwali..." !!

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No widzisz frack ja miałem oba te modele i piszę z własnego przekonania . Clk z zewnątrz moim zdaniem może być ciut ładniejsza niż e46 coupe przed liftem . Mam teraz dwie e46 300ci i jedna przed liftem a druga po i jeśli masz clk i e46 coupe po lifcie to clk już przestaje mi się podobać . Dlatego m.in ją sprzedałem , wiesz co mi przeszkadzało najbardziej ? Design wnętrza jest ohydny , wygląda naprawdę nieprzyjemnie i jest odpychający . Najgorsza jest kierownica razem z fotelami . Innemu się to może podobać ale jestem chyba jedynym człowiekiem który sprzedał (jakby nie było dbałem o swoją wersję) samochód dlatego że powodował u niego odruch wymiotny . I nie jest to złośliwość tak naprawdę było . Czego mi może brakować w BMW co miałem w mercedesie ? Miałem wysokie wyposażenie i w bmw nie mam tak :

*regulacji automatycznej kierownicy (to było nawet fajne )

*bi-ksenonów z opcją skrętu

i niczego więcej bo mam to wszystko w bmw , czujnik deszczu , ksenony + spryskiwacze , lusterko fotochromatyczne , pdc , kamerę cofania , dużą navi + tv + dvd + BT , elektryczne i grzane fotele (choć grzanie dołożyłem sam bo w standardzie nie było ) , klima , 6xairbag i w obu mam nagłośnienie H/K i 230 koni pod maską a w wersji smg po prostu odlatujesz ( bo w zwykłej szału nie robi , przynajmniej nie tak jak w SMG :mrgreen: ) . Nie wierzysz ? Zapraszam na następny zlot swoją CLK i możemy się przejechać moją 330ci :cool2: .

Co jeszcze mam w bmw.... ? No tak inny design który sprawia że cały samochód mi się podoba , linia deski rozdzielczej , navi , konsoli środkowej wszystko się pięknie ładnie układa w jednolitą całość , całkiem inna kierownica która wygląda świetnie . W mercedesie to wszystko wygląda o wiele inaczej i nie mogę powiedzieć że ani lepiej ani w ogóle ładnie :| Żeby kupić mercedesa trzeba albo zwracać uwagę TYLKO NA WYGLĄD ZEWNĘTRZNY albo trzeba być do niego przekonanym . Ani w clk ani w e klasie nie potrafiłem się do tego przyzwyczaić i sprzedałem oba i powiem więcej że po sobie wiem i wolę mieć e46 nawet przed liftem ale cieszyć się z niego . W mercedesie cały czas jeździłem z uczuciem jakby mi czegoś brakowało i uczucie zniknęło wraz ze sprzedażą i z zakupem moich aktualnych 330ci .

Być może jesteś tak twardo przekonany do clk (tak to już jest że chwali się to co się ma ) ale ja podchodzę w 100% obiektywnie do tematu i ty zrób to samo , postaw przed sobą obie wersje i przejedź się jednym i drugim . Mercedes wygląda na pewno młodziej niż e46 coupe przed liftem ale wnętrze jest totalnie.... nie będę nikogo przyprawiał o nadciśnienie :mrgreen: I na koniec dodam ze mają znaczenie równie mocne fakty , mercedes robi wrażenie ale tylko z wyglądu zewnętrznego za to wewnątrz i jeśli biorąc pod uwagę jazdę to odpada jak dla mnie na samym starcie .

A teraz do kolegi Przem0 , miałem na myśli większość egzemplarzy w Polsce , zauważ że są wersje tańsze niż 40k ale jeśli chodzi o sprowadzenie to mam nadzieje że znajdziesz coś godnego uwagi , tak samo jak samochód premiera takie auto możesz poznać i wiesz co kupujesz a kupując auto w Polsce opierając się na tym co aktualnie mamy na rynku ? To już jest niedorzeczność bo albo się kupuje auto o którym wiemy że jest tego warte albo wyjeżdżamy i szukamy dobrej wersji , po sprawdzeniu takowej możesz mieć konkretne auto a nie skarbonkę bez dna i stracone nerwy . Wiem bo dopiero co skończyłem swoje poszukiwania i wiem co mam a nie jest łatwo takie auto kupić i pisałem żebyś sie liczył z opłatami bo te są "spore" delikatnie mówiąc . Co do samego poruszonego porównania w temacie ja wypowiedziałem się jedynie jako człowiek mający do czynienia i z tym i z tym także nie zaczynamy tu jakiejś batalii o swoje przekonania :mrgreen: Oby każdy jeździł tym co mu się podoba (także kolega frack ) i niech będzie zadowolony ze wszystkiego bo o to nam wszystkim chodzi :wink:

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif

Bardzo Mądry Wybór- wnioskuję, że przeczytałeś tematu od początku :norty: Przeglądam allegro regularnie ale nie ma żadnej przyzwoitej BMW z tego roku i w dobrym stanie dlatego zdecydowałem, że muszę coś znaleźć poza granicami PL. 4 lata temu byłem po swoją 316 i nie żałuję zakupu, silnik m40 ale naprwdę, chodzi jak zegarek :)

Zdecydowanie popieram, każdy jeździ tym na co go stać czy też tym co w jego guście :) warto odpuścić sobie innych przyjemności i śmigać porządnym autem parę lat... Możesz mi dokładnie wypisać na PW jak było z kosztami sprowadzenia Twojej e46 ? Zbieram dane i szacuję moje możliwośći, a może warto jeszcze poczekać??

P.S

Sprowadzaliście swoje 330ci, powiedzcie na co szczególnie zwrócić uwagę podczas zakupu? Lepiej szukać w Autohausach czy od Turków [szczerze wątpię żeby kupić coś dobrego od nich, ale pytam]. Jaki jest koszt sprawdzenia auta w ASO czy temu podobnych serwisach?

Koszty mojej 330ci ? Jak pisałem wyżej same opłaty wyniosły mnie ponad 7 tysięcy i nie liczę w tym kosztów sprowadzenia samochodu . To będzie twoja decyzja jak chcesz sprowadzić samochód , czy na kółkach czy na lawecie . Musisz mieć wszystkie dokumenty samochodu , umowę kupna , aktualny przegląd i ubezpieczenie żeby móc się nim poruszać . Po zakupie opłacasz akcyzę , opłatę recyklingową , badanie techniczne , podatek , tłumaczysz wszystkie dokumenty no i oczywiście późniejsze koszty rejestracji i ubezpieczenia . Jeśli o mnie chodzi to wyszła mnie drogo i poleciłbym kupić samochód w kraju . Dlaczego ? A otóż dlatego że ja koniecznie uparłem się na 330ci z SMG (tak już mam że muszę mieć to czego chce :mrgreen: ) a takich w Polsce nie było i tylko dlatego pojechałem po samochód . Nawet teraz jest z tego co wiem jedna cabrio ale cena nie słuszna a poza tym to cabrio więc odpadło na starcie . Co ci mogę doradzić ? Jeśli wybierzesz się po samochód uważaj , widziałem ponad 100 bmw i mało co było warte uwagi , albo golasy , albo dojechane albo składane :duh: Sprawdzić możesz na miejscu jeśli będziesz miał znajomego z językiem i chyba najwięcej z czym się spotkałem to 250 euro za sprawdzenie . W Polsce sprawdzisz na pewno taniej , nasze serwisy są tańsze . Na co uważać ? Na wszystko bo takie mamy czasy . Musisz się namęczyć jeśli chcesz kupić bezwypadek , bez przygód i w dodatku na mocnej opcji . Ja na końcu się wahałem po podobała mi się jedna 330ci SMG i miała full opcje ale przy sprawdzeniu wyszło że niestety dostała w tył i była robiona :mad2: W końcu kupiłem inną 330ci SMG bezwypadek ale za to bez navi :roll: I musiałem sobie ją dołożyć za tez konkretny pieniądz . Zależy czego szukasz i czego oczekujesz po samochodzie .

Przyłacze sie do Tematu chociaz nie posiadam 330Ci tylko 330i z Smg(sedan).

Po pierwsze co do porownania CLK z e46 Ci o silnikach nie mowie. oprócz tego ze oba samochody łączy linia nadwozia coupe to są jak ogien i woda. I tutaj rzecz leży w potrzebach potencjalnego posiadacza. nieuważam że CLk moze byc alternatywa Ci ani Ci alternatywa dla CLK. Co do sprowadzenia auta auta to koszty wygladaja tak nataniej Auto (diesel minimu 150KM jesli to nie bus spalanie wychodzi wtedy ok 11l/100km) z hakiem i laweta jesli masz prawko na lawety(bo to juz przyczepa z hamulcem i ogolnie taki zestaw czesto przekracza 3,5T) lub znajomy z prawkiem ( choć ja przeleciale w nocy z laweta(pusta) w niemczech ok 500km z fartem ) to masz jakies od 700 -1200 zl bo jak oba jada to trzeba doliczyc 10l/100 w 330i:P nizej nie zejdziesz chyba ze masz silne nerwy :P. Ja szukalem dlugo auta bo nie mialem 50 000 zl. Ogolnie to nie wiem jak to sie dzieje ze na Allegro samochody sa tansze o 10% i wieczne przebiegi ponizej 200 tys. Kupilem auto uszkodzone(powypadkowe) i wcale sie tego nie wstydze wyszlo mnie taniej i mialo tylko 107 tys przebiegu i oczywiscie prawdzilem wpisy w ksiazce serwisowej z salonem czy sie zgadzaja. Nie wiem czy mialem szczecie ale pan z salonu bawaria motors udzielil mi informacji o naprawach auta i przegladam telefonicznie za free. I tu jest patent jak jedziesz do niemiec bierz vin auta i dzwon do posliego salonu powinni powiedziec koszt rozmowy wyniesie Cie 15-20zł. A najgorsze jest To ze zanosisz 18,3 do urzedu akcyzy bo to niby ekologia A nasze 330i po lifcie maja Euro 4 i emituja mniej CO2 niz jakies stare 1.8 zbaoczylem z temu. JAkbys Chcial cos wiecej wiedziec to pytaj

Tylko nie myslcie ze z ćwiartek go skladalem:P mam zdjecia uszkodzonego auta na pamiatke. Uważam ze lepiej czasami wiedziec co bylo uszkodzone niz kupic Polskiego "bezwypadka" . Bo duza liczba bmw to auta powypadkowe tylni naped duża moc nio i ogolnie stluczek troche jest na swiecie. Szukaj Auta z forum popatrz na posty uzytkownika i sporo sie dowiesz bo ogolnie fajna grupa ludzi tu sie zbiera i masz wtedy 99% pewniaka:)

Jeśli jest dobrze naprawiona to nie ma żadnego problemu . Auto po prostu musi być sprawne ale zdziwilibyście się jak niektórzy potrafią odwalić "manianę" i poskładać bmki i jeszcze wystawiają jako "bezwypadki z przebiegami max 180 k " , widziałem też jedną po powodzi bo auto aż gniło ale właściciel wielki cwaniak nic nie chciał powiedzieć co jej się stało . Trzeba uważać a jak ci się uda kupić 330ci na forum to już połowa sukcesu .

Tak jak napisałem wcześniej, takie ceny też się zdarzają i często są to okazje, wcale nie jakieś niespotykane. Ryzyko spada wraz ze wzrostem ceny ale nigdy do zera :)

Czasami ktoś tam sprzedaje auto, wchodzi na otomoto, patrzy i widzi, ze podobna do kogoś "laleczka" jest po tyle i tyle... Gość ma zadbaną, więc wstawia taką samą cene, albo nieco niższą, bo na kasie mu nie zależy, a chciałby sprzedac, bo może w garażu ma już cos innego. proste? Tak więc to że jest auto polskie nie wyklucza że może być ok!

Druga sprawa, została poruszona właśnie na mforum.com.pl... Koleś kupił auto z DE, pośmigał nim jakiś czas i wystawił na sprzedaż. Cena była okazyjna, bo koles kasiasty, na sianie mu nie zależało. Przyjechały turki, obajrzały, nawet nie jezdzili. Kupili! I wywieźli do niemiec jeszcze raz, a tam za kilka dni była ona na ebay'u! Czyli ktoś pojedzie, obejrzy, fajnie... Auto z DE, bierzemy! A tutaj zonk! Tak więc uwaga, bo pomysłowość ludzka jest wspaniała :D

Tak jak napisałem wcześniej, takie ceny też się zdarzają i często są to okazje, wcale nie jakieś niespotykane. Ryzyko spada wraz ze wzrostem ceny ale nigdy do zera :)

Czasami ktoś tam sprzedaje auto, wchodzi na otomoto, patrzy i widzi, ze podobna do kogoś "laleczka" jest po tyle i tyle... Gość ma zadbaną, więc wstawia taką samą cene, albo nieco niższą, bo na kasie mu nie zależy, a chciałby sprzedac, bo może w garażu ma już cos innego. proste? Tak więc to że jest auto polskie nie wyklucza że może być ok!

No pewnie, 100% prawde piszesz.

Poza tym jest jeszcze inna sprawa, na którą nikt nie zwraca uwagi, a zupełnie nie wiem czemu... przez cały lata 2007-2008 (no powiedzmy do pazdziernika 2008 jak pamietam) euro oscylowało wokół 3,30-3,40, przez kilka miesiecy 2008 roku euro było po 3,20zł. (czerwiec, lipiec, sierpien). Jesli ktos wtedy sprowadzil sobie auto, pojeździł, to dziś może dobre auto sprzedać w niezłej cenie nawet na tym nie tracąc, albo tracąc relatywnie niewiele. Dlatego może na prawdę zadbane auto 2 lata temu z Niemiec sprowadzone wystawic w dobrej (w porównaniu do mobile.de) cenie.

dzisiaj 15 tys euro to 60 tys zł

w maju 2009 roku 15 tys euro to było 67500zł

w lipcu 2008 roku 15 tys euro to było 48000 tys zł

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...

BaX- jest na full opcji? Wiadomo, że czarna najpiękniejsza ale przecież nie jeździ się autem dla koloru, nie? :roll:

VIN- co to takiego i skąd go można wziąć?

Co do akcyzy, wyceniałem na stronie Eurotax'u takie auto z tego rocznika i wyszło wg nich, że jakieś 28-29k z tego ponad 18 % wysszło 5-5,5-k + rejestracja w kraju z 1,5k i wychodzi magiczne 7k za samą rejestracje :( Rzeczywistość nie jest lekka ale nie zrezygnuję przecież :)

Gdzie najlepiej szukać aut? Komisy czy jakieś lepsze autohausy, a może prv osoby? Może ktoś z was zna jakiś rejon, w który warto jechać, bo w tydzień nie zjeżdżę całych Niemiec raczej :)

• Zasłużeni forumowicze
BaX- jest na full opcji? Wiadomo, że czarna najpiękniejsza ale przecież nie jeździ się autem dla koloru, nie? :roll:

VIN- co to takiego i skąd go można wziąć?

VIN jest w dowodzie albo na kielichu na tabliczce znamionowej. Moja nie jest full opcja, zresztą na forum takowej chyba nie uświadczysz bo każdej czegoś brakuje do full opcji, w ogłoszeniach przez pół roku jak szukałem 330Ci w kraju te które były lepiej wyposażone od mojej były po nieudolnych naprawach widocznych z kilometra. W chwili jak kupowałem swoją była to najdroższa oferta jaka wisiała w ogłoszeniach z tego rocznika ale pod względem stanu była idealna, a wierz mi byli tacy co się uśmiechali pod nosem jak im mierzyłem szczeliny na aucie albo sprawdzałem daty na plastikach czy odpowiadają rocznikowi. Nie chcę reklamować swojego auta bo w tej chwili nie jest na sprzedaż w dodatku zawsze znajdzie się taki który do czegoś potrafi się przyczepić.

Jeszcze jedno, co dla Ciebie znaczy 'full opcja'? Bo opcje wyposażenia dodatkowego w coupe naprawdę mogą zaskoczyć.

Sorry, uogólniam jak większość.

Podstawa dla mnie: skóry, xenony, klima, podgrzewane fotele-lusterka, ESP, Navi- było by fajnie ale nie musi być, m-pakiet[baardzo bym chiał taką trafić]...

Muszę posszukać tego VIN'u to swoją sprawdzę :) a jest w Necie jakiś dekoder tego kodu albo ktoś z was może sprawdzić? Byłbym wdzięczny?

Panowie nie ma w BMW czegoś takiego jak full opcja , niektóre rzeczy po prostu się wykluczają.... np. w serii 7 szpera wyklucza kontrolę trakcji.....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Zgadza się , są naprawdę mocne wersje ale full opcja nie istnieje bo musiałaby mieć każdy dodatek . Jak dla mnie też musiała mieć na pewno m-pakiet bo to wygląda świetnie ale piszę o oryginale a nie dolepkach .

Widzę, że moja "full opcja" wzbudziła trochę kontrowersji :) napisałem wyżej jak wg mnie wygląda opcja odpowiednia, która w 100 % by mnie satysfakcjonowała :)

BaX o jakich pomiarach szczelin mówisz? Możesz tak w skrócie opisać na co warto od razu tak jakby w podstawowym wyborze auta, zwrócić uwagę? Każda rada napewno się przyda :)

ogólnie chcesz dobrze wyposażone auto, pamietaj że w BMW mozna sie zdziwić mozesz trafić skore fotele z pamiecia itp a klime mieć na pokrętła bo to kazdy sobie wybiera jak chce przy zakupie. Zobacz bo na forum pojawila viewtopic.php?f=5&t=120097 a tu kolega dobrze wspomnial o datach na plastikach to ja podpowiem patrz tez na date produkcji zapięć pasów bezpiedzenstwa bo po lepszym dzwonku leca napinacze a znimi poduszki powietrzne wiec data na nich nie powinna byc mlodsza od daty producji anie nie powinna odbiegać od siebie

• Zasłużeni forumowicze

BaX o jakich pomiarach szczelin mówisz? Możesz tak w skrócie opisać na co warto od razu tak jakby w podstawowym wyborze auta, zwrócić uwagę? Każda rada napewno się przyda :)

Szczeliny maska-błotnik-lampy, zderzak-nadkola-drzwi itd. Oczywiście wszystko z wyczuciem bo zderzak /szczególnie 'eM'/ mozna przestawić bardzo szybko w zimie i to o niczym nie świadczy. Naklejki ostrzegające na pasie przednim przy xenonach choc można je kupić w ASO za śmieszne pieniądze nikt ich zazwyczaj nie klei jak zaliczy dzwona, naklejki na słupkach o ciśnieniach w oponach i poduszkach, tabliczka znamionowa na kielichu /naklejka/, przy klimie powinna być zielona naklejka na wewnętrznej częsci klapy z rodzajem czynnika i ilością, czasami też jest na pasie przednim.

Ogólnie polecam pare wycieczek nawet po okolicznych auto-szrotach żeby nabrać rozeznania jak to wygląda bo są dziesiątki detali po których można poznać majstrowanie przy aucie, inną sprawą jest ich zakres i fachowość. Moje zderzaki też są /nie/stety/ zmienione tyle, że tam każda dodatkowa śrubka i plastik pochodzi z ASO bo były gruntownie rozbierane na części pierwsze i składane spowrotem. /nawet zardzewiałe blaszki są nowe, a plastiki zabudowy myte - wiem jestem nienormalny :mrgreen: /

Chabera- Myślę, że nie tylko w BMW można się z takimi mixami spotkać :) Napewno będę szukał do tąd, żeby wszystko było jak należy. Zaczeliście pisać ciekawie na temat rzeczy, które warto obejrzeć od razu podczas zakupu.

Te szczeliny zaciekawiły mnie szczególnie, jak to najlepiej sprawdzić-zmierzyć? Plastiki, szyby i tego typu rzeczy będę wiedział jak obejrzeć. Kielichy, spawy tak samo :) mam koleżkę, który śmiga compactem i widać spaw poprawiany, miała wyrwane obydwa kielichy :/ także spokojnie odróżnię dobre podłużnice i resztę.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Powracam do tematu ...

czy może mi ktoś ocenić na pierwszy rzut oka czy autko na tej aukcji jest godne uwagi i czy nie rzuca się coś podejrzanego ?

http://moto.allegro.pl/item902348049_sliczne_bmw_e46_3_0d_204km_89tys_km_ideal_okazja.html

Autko ma fajne wyposażenie i dosyć fajnie sie prezentuje, przebieg aż za niski, podejrzanie niski :)

Z góry dzięki za pomoc.

Witam ponownie,

Powracam do tematu ...

czy może mi ktoś ocenić na pierwszy rzut oka czy autko na tej aukcji jest godne uwagi i czy nie rzuca się coś podejrzanego ?

http://moto.allegro.pl/item902348049_sliczne_bmw_e46_3_0d_204km_89tys_km_ideal_okazja.html

Autko ma fajne wyposażenie i dosyć fajnie sie prezentuje, przebieg aż za niski, podejrzanie niski :)

Z góry dzięki za pomoc.

jak dla mnie bardzo ładna , w moim guście bo shadowline! wizualnie ok ale przebieg rzeczywiście trochę mały ciekawe czy to auto z Polski ??

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

ja kupilem miesiac temu 330cd szukalem jej ogolnie dlugo moze z rok przegladalem internet i ogbladalem pare na zywo wkoncu zdecydowalem sie kupic ta poniewaz bylem juz zmeczony tymi jazdami i ogladaniem po polsce puki co nie zaluje jest super czarna pelen org m pakiet bezowe skory navi harmon kardon full wersja z polskiego salonu wersja shadow line dodatkowo w srodku wykonczenie w carbonie kosztowala mnie 61 tys. Pierwszym wlascicielem byl wlasciciel salony bmw tarnowski taki szczegol co przemawia wedlug mnie za tym ze auto bylo w dobrych rekach :)

M pakiet i jasna skóra ??

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

czesc koledzy ja posiadam e46 330d seria 184ps oryginal M TECHNIK srebrna 31 12 2001r 100pro bez wypadkowa jestem 1włascicielem w POLSCE jedno co zmieniłem to program compsport 216ps i 500nm program delikatny mi wystarcza oczywiscie ful wypas cena 39000zł :P
kaczka23