Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A kto ma odradzać diesla jak nie jego użytkownik? Chyba lepiej jak odradza ktoś kto sam wypróbował i z jakiegoś powodu mu się nie podoba.
  • Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja i tak polecam M3. To już leciwe auta, jesli chodzi o E46 i są naprawdę tanie. A różnica między 330i a M3 to 1/3 mocy!!! 231KM, a 343KM, w M3 6 przepustnic, wkręcanie do 9000 obr/min, sam prestiż i tak dalej robi wrażenie i radość z jazdy. Jak jesteś prawdziwym fanem BMW to kup M3 i ciesz się mocą :)

A utrzymanie wcale nie jest takie drogie. Opony tańsze można gdzieś tam wyrwać, mimo że będziemy jeździć na 19 calach, części podstawowe też nie takie juz drogie, a jak zakupimy zadbany wózek to nie będziemy dokładać! Jak kupimy padakę, to będzie trzeba wiadrem sypać części pod maskę.

Ja powiem tylko krótko, że kupiłem diesla X5 i to mój jedyny diesel z BMW i już się wyleczyłem ze szlamojadów! Teraz jakbym miał kupić do X5 4.4i + ewentualnie LPG.

Takie jest moje zdanie, ale każdy może mieć je inne, bo o gustach się nie dyskutuje.

Jeden woli rybki, drugi akwarium, trzeci jak mu skarpetki śmierdzą :D

Opublikowano

A czy widzicie moze ten fragment, w ktorym kolega napisal, ze ma juz 530i a temat do zamkniecia?

Nie ma co dywagowac, co by bylo gdyby mial statek kosmiczny...

Opublikowano
Tym bardziej, że i bez tego tematów o akwariach z dieslem i benzyną w środku jest cała niepotrzebna masa.
Opublikowano
szukaj 318i jeśli ma być oszczędnie
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Panowie (pitong, skols003 - ja juz kupilem. W poscie z 7go lutego pisalem, ze kupilem 530i :P

Nie, nie szukalem 2,5 roku. W pewnym momencie zrezygnowalem z poszukiwan.. Az tu nagle pojawila sie ta czarna no i stlo sie ;p

Co do 550i - z wielka checia, ale w Polsce.. W zadnym wypadku w Belgii.. Sa tutaj strasznie oplaty (podatki drogowe, podatki za wprowadzenie do ruchu), gdzie biora pod uwage marke, rocznik, moc i pojemnosc silnika. Juz za 3.0 zaplacilem dwa razy wiecej niz normalnie placi sie przy rejestracji 2.0. Przy samym ubezpieczeniu nie ma zbyt wielkiej roznicy pomiedzy 2.0, a 3.0, ale cala reszta podatkow liczyc mozna w tysiacach euro.

skols003 W mojej 530i siedzi silniczek 231 konny. W lipcu zalozylem do niej gaz, ale tylko dlatego ze robie dziesiatki tysiecy km rocznie. Dla przykladu w 2011 zrobilem 44 tys, w 2012 - 40 tys km (oplem). A gaz tutaj tani jak barszcz.

F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
Opublikowano

Mam pytanie z innej beczki

gdzie w e46 podłącza sie kabel do diagnostyki komputera takie jak te z allegro inpa itd.

Opublikowano
Albo pod maską przy prawej stronie podszybia, albo w kabinie, przy lewej nodze kierowcy.
Opublikowano
Albo pod maską przy prawej stronie podszybia, albo w kabinie, przy lewej nodze kierowcy.

ok dzieki. A tak w ogole to oplaca sie to kupic? Wydatek rzedu 50zl

Opublikowano

Pozwolę sobie jeszcze wrócić do rodzaju nadwozia kombi a sedan. Kombi jest 70kg (1575kg) tylko cięższe od sedana (1505kg - wersja 330i manual), jeżeli chodzi o spalanie to średnie katalogowe jest 0,2l/100km większe w kombi. W praktyce podejrzewam, że różnica jest podobna. Chodź tak naprawdę dużo tu zależy od stylu jazdy. Co ciekawe Touring nie jest najdłuższy ma 4478mm długości, sedan 4471mm a coupe 4488mm (dane z instrukcji obsługi modelu E46).

Sam rozglądam się za Touringiem ale ciężka sprawa. Jak tak przeglądam to procentowo można określić, że z ogółu ofert (modele 328,330,325) 50% to coupe, 30%sedan i pozostałe 20% touring (z czego prawie połowa to auta 4x4) - obserwacja z trzech ostatnich miesięcy na Allegro. Do tego znaleźć wersję z dobrym wyposażeniem (sportowe fotele z pamięcią, duże NAVI, kierownica multifunkcyjna, tempomat, itp.), niskim przebiegiem i w przystępnej cenie to już prawdopodobieństwo przynajmniej takie jak trafić 5 w dużego lotka :cry:

A propo tempomatu, czy występuje on tylko w kierownicy multifunkcyjnej? czy jak nie ma takiej kierownicy to jest dodatkowy przełącznik od tempomatu, jak np w E39?

Bardzo mi się podoba jasny (kremowy) skórzany środek auta - może się ktoś wypowie czy to bardzo się brudzi i jest ciężkie w utrzymaniu czystości?

Opublikowano

Tempomat tylko z kierownicą.

Jasne wnętrze się brudzi szybciej. Znaczy się - tak samo, tylko bardziej widać.

Cudów nie ma. Mały przebieg i dobre wyposażenie zostaje w rodzinie, lub idzie za konkretne pieniądze.

Opublikowano
szukaj za granicami kraju, czasem warto. Ewentualnie przegladaj giełde, może któryś forumowicz bedzie sie przesiadać na inny model to wtedy jest szansa na sprawne i zadbane auto :)
szukam
Opublikowano
To moje osobiste zdanie na temat oryginalnej nawigacji.Jest g.....warta.Wolę kupić Dynavin-a.Zakładając iż znajdę kasę,co chwilowo jest mało prawdopodobne, :) Dalej: coupe z "normalnym" przebiegiem łatwiej kupić niż inne-ze względów oczywistych.Maja generalnie mniejsze przebiegi.Elektryka siedzeń?,żadna atrakcja jak dla mnie.Mam i co z tego.Raz ustawiłem na zimę i jazdę w "kufajce" i drugie ustawienie na jazdę w podkoszulce.Fajne jest lecz nie warunkuje zakupu auta-dla mnie.
Opublikowano
Jak mniemam siedzenia ze skóry pewnie są cięższe od welurowych,zatem spalanie wzrasta.Podobnie zresztą kiedy prowadzimy ubrani w wysokie buty zimowe.Prowadząc w sandałkach oszczędzamy dużo paliwa.Jest to znane i oczywiste.
Opublikowano
A już najlepiej wymontowac tylne kubły - jezdzic samemu i cały czas na rezerwie - wtedy spali w pipu mniej :shock:
Opublikowano
Pozwolę sobie jeszcze wrócić do rodzaju nadwozia kombi a sedan. Kombi jest 70kg (1575kg) tylko cięższe od sedana (1505kg - wersja 330i manual), jeżeli chodzi o spalanie to średnie katalogowe jest 0,2l/100km większe w kombi. W praktyce podejrzewam, że różnica jest podobna. Chodź tak naprawdę dużo tu zależy od stylu jazdy. Co ciekawe Touring nie jest najdłuższy ma 4478mm długości, sedan 4471mm a coupe 4488mm (dane z instrukcji obsługi modelu E46).

Sam rozglądam się za Touringiem ale ciężka sprawa. Jak tak przeglądam to procentowo można określić, że z ogółu ofert (modele 328,330,325) 50% to coupe, 30%sedan i pozostałe 20% touring (z czego prawie połowa to auta 4x4) - obserwacja z trzech ostatnich miesięcy na Allegro. Do tego znaleźć wersję z dobrym wyposażeniem (sportowe fotele z pamięcią, duże NAVI, kierownica multifunkcyjna, tempomat, itp.), niskim przebiegiem i w przystępnej cenie to już prawdopodobieństwo przynajmniej takie jak trafić 5 w dużego lotka :cry:

A propo tempomatu, czy występuje on tylko w kierownicy multifunkcyjnej? czy jak nie ma takiej kierownicy to jest dodatkowy przełącznik od tempomatu, jak np w E39?

Bardzo mi się podoba jasny (kremowy) skórzany środek auta - może się ktoś wypowie czy to bardzo się brudzi i jest ciężkie w utrzymaniu czystości?

Ja mam sedana 330i, bez IXa, navi nie chciałem, bo jest według mnie gówno warta, jest za to automatyczna klima, multifunkcja, tempomat, xenony, oraz właśnie wspomniana przez Ciebie skóra "lotos white", która podoba mi się najbardziej ze wszystkich dostępnych wzorów. :) Nie wiem, czy się nadmiernie brudzi, bo w każdą sobotę Bunia jest odkurzana, ma czyszczony kokpit, szyby od środka, oraz skórę, wszystko preparatami 3M, więc nie ma jak się zapuścić.

Ale mnie udało się trafić tę - jak to nazwałeś - 5 w dużego lotka, bo namówiłem na sprzedaż znajomego, który traktował samochód jak żonę. :D

Co nie zmienia faktu, że odkąd miałem okazję polatać E90 335i, to dzień w dzień przeglądam fora / aukcje pod kątem tego idealnego egzemplarza, ale jak na razie bez rezultatu...

Opublikowano

Ja się nie śmieję, jakby co.

Klima do e46 waży 26kg, warto skorzystać z tego, że na rynku są trójki bez klimatyzacji.

Opublikowano
Nikt się nie śmieje.Wiązki od multifunkcji także swoje ważą.Także przewód od zmieniarki i zmieniarka sama.Ważna też jest waga noszonych zimą kalesonów.Znacząco potrafi zwiększyć apetyt na paliwo.