Skocz do zawartości

Chcę kupić. E46 porady,opinie pytania

barti801

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam 320d (5 biegow) po chipie wiec wtrace swoje 5gr.

Jesli bardzo zalezy Ci na ekonomii to jednak bym wybral 320d + chip - jezdzi to podobnie do seryjnego 330d (M57) z drobnym ALE - jak koledzy wyzej wspomieli dzwiek R6 to melodia i jeszcze drobna kwestia, ze zbiera sie juz od nizszych obrotow niz niestety R4.

Moja (a mam 5 biegow) nie meczy sie przy predkoscoach 150-160. Jesli szukasz z 6 biegowa skrzynia to tym bardziej przy tych predkosciach nie poczujesz dyskomfortu!

Jesli chodzi o obroty to przy 150km/h mam 3000obr/min - w sumie sporo, ale 6 biegow przy tej predkosci bedzie mial mniej.

Jesli chodzi o spalanie to po chipie spadlo ale w zakresie 110-130km/h - z takimi predkosciami glownie sie poruszam. Nie wiem ile wynosi przy stalej predkosci 160km/h, ale jak ktos wyzej napisal - na bank nie spali wiecej jak 6,5 litra

O automacie nie bede sie wypowiadal, ja osobiscie nie bralbym go w ogole pod uwage, jesli masz jezdzic glownie w trasach, a zaloze sie ze taki automat spali wiecej w trasie niz manual (przy tych samych silnikach).

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

320i 150km znajomemu spalała od 13 do max 15gazu wiec wydaje mi się że lepiej poszukać już czegoś wiekszego przy czym róznica w spalaniu bedzie nie wielka a przyjemność z jazdy duzo wieksza. I ten dzwięk :) Myslę że w 328i z tego co ostatnio wyczytałem a mało tego nie było do 14-17l gazu z moją nogą.

Tylko trzeba pamiętać, że normy rzędu litra na 1000km podawane przez producentów to zużycie przy maksymalnym obciążeniu silnika tzn. 200+ na autobanie, ew. na torze.

Taka norma (1l/1000km) jest podawana we wcale nie małej ilości samochodów, tylko nikt na to nie zwraca zbytniej uwagi. Wynika raczej z dupo chronu producenta, by w razie wpadki nie musieć remontować tysięcy silników w okresie gwarancyjnym. Są samochody z normą producenta 1l/1000, które od wymiany do wymiany nawet przy przebiegu ponad 300tyś nie wymagają dolania oleju.

M54, to raczej wtopa, bo to nie jest jakoś bardzo wysilony silnik, a pije olej jak stara honda :D . I nie ma się co czarować pół litra na 1000km w samochodzie do codziennej jazdy, to nie jest tak mało.

Cholerka ;) Jesli to bedzie 320 to chip na 100%. 330 faktycznie slynie z mniejszej awaryjnosci, lepszych osiagow, brzmienia itd. Tak jeszcze sie zastanawiam, czy moze jednak nie lepiej 330, bo ja w 99% mam 4 ludzi na pokladzie z walizkami, a wiec auto jest mocno obciazone. Choc z drugiej strony moc b.przyblizona, a "tylko" pojemnosc rozna...

Do rajdow ono nie jest mi potrzebne, choc pewnie czasem zobacze co potrafi. ;)

A jak jest z halasem? Czesciowa odpowiedz powyzej, ale czy ktos z Was moze porownac szumy, glos silnika, czy inne odglosy w zaleznosci od tego co pod maska siedzi? Chodzi mi o to co przedostaje sie do kabiny.

I kolejny watek: Waszym zdaniem jaka kwota wystarczy na zadbane 330 z tego rocznika?

Według mnie stałe prędkości ok 160km/k i w pełni obciążone auto to już męczarnia dla 320d (ma wówczas ok 2000kg do pchania) Radziłbym rozglądać się za 330d, choć jak to bywa w praktyce najlepiej kupić po prostu lepszy egzemplarz :wink:

• Zasłużeni forumowicze

Ja wam koledzy napisze tylko tyle ,że już nigdy nie kupie 2.0d ,nie ważne w jakim modelu bmw .

Może i M57 trochę więcej pali ,trochę więcej wchodzi płynów eksploatacyjnych ,lecz ja tych wyższych kosztów utrzymania wcale nie zauważam .

Według mnie stałe prędkości ok 160km/k i w pełni obciążone auto to już męczarnia dla 320d (ma wówczas ok 2000kg do pchania)

Zgadza sie, ale dla serii..

Kolega chce chip, wiec wedlug mnie predkosc 160km/h nie jest niczym meczacym dla silnika tym bardziej przy 6 biegach.

W ubieglym roku bylem w Chorwacji, 4 dorosle osoby + pelen bagaznik, poza granicami Polski jazda glownie na tempomacie 140-150km\h. Nie zauwazylem aby silnik sie meczyl. Spalanie z 3,5tys km nie wyszlo mi jakos rewelacyjne (6,24l/100km), ale w tamta strone 3,5h stalem w korku z wlaczona klima i jak sie okazalo (juz po powrocie) przez cala droge mialem dziure w intercoolerze (nie wiem w jakim stopniu mialo to wplyw na zwiekszone spalanie).

A jak jest z halasem? Czesciowa odpowiedz powyzej, ale czy ktos z Was moze porownac szumy, glos silnika, czy inne odglosy w zaleznosci od tego co pod maska siedzi? Chodzi mi o to co przedostaje sie do kabiny.

Jedyne co uslyszysz to.... szum powierza, oczywiscie bedzie on taki sam czy to przy 320 czy 330 :lol:

Silnik u siebie slysze (i pomimo R4 nie jest to jakis meczacy klekot, najgorzej jest na postojue na biegu jalowym - wtedy slychcac ze to typowy diesel ;) ) tylko podczas przyspieszania, jazda ze stala predkoscia nie powoduje zadnego odglosu dobiegajacego od silnika.

Mysle ze w E46 szum powietrza moze powodowac dyskomfort przy predkosciach +180km/h.

Oczywiscie wazne sa tu tez kola, w 330d standardowo sa chyba 225/45/17, w 320d mozesz dac 205/55/16 a wiec opory toczenia i masa (R6 jest ciezszy) w 330d sa wieksze.

Niestety jeszcze nigdy nie jezdzilem 330d :( dlatego moja opinia moze nie byc do konca miarodajna...

• Zasłużeni forumowicze
Ja jeżdżę narazie jeszcze serią 320d 150KM w automacie. Spokojnie auto daje rade 160 km/h i nie przesadzajcie ze 150KM na automat to za mało. Wygoda jazdy automacikiem jest super. Jeśli chodzi o spalanie to w mieście pali sporo, bo 10 litrów trzeba liczyc. 600km na 60 litrowym zbiorniku. Trasa już jest lepiej. Mój rekord to 1024 non stop trasa, prędkości różne, zapakowany po dach. Jeśli chodzi o koszta utrzymania, to narazie najwięcej dałem za pompę progową oraz wahacze, z silnikiem nic nie robiłem a auto mam 3 lata. Teraz będe wymieniał tarcze i klocki pierwszy raz po zakupie. Wniosek trzeba kupić nie zamęczony model i wtedy koszta nie są jakieś zabijające. Jedyna wada to dzwięk, w tej nie jest zły ale w R6 jest dużo milszy. Sam nie wiem co bym na twoim miejscu zrobił. Trzy litry dużo droższe w zakupie.

Glownie chcialbym wiedziec jakie sa roznice w spalaniu, co po czesci zostalo w watku wyjasnione. Plyny, wieksze opony, tarcze, chlodnica, itd. to rzecz, ktora w kazdym aucie ulega zuzyciu i to jakby mniej biore pod uwage, pamietajac oczywiscie, ze w 330 sa to wieksze koszty.

Ktos cos ma do powiedzenia w temacie halasu jaki panuje w srodku przy tych predkosciach?

Jesli miałbym "żyłować" 320d przez chip(dodatkowe koszty, a potem jeszcze większe jeśli trafisz na zaniedbaną wersje) wolałbym wziąć 330D, wcale tak duzo wiecej to nie spali w trasie a komfort pracy silnika i osiągi bajka :)

bierz 328 wiecej momentu ma od 325

a i apropo niema wersji z oznaczeniem 325 ktora ma 170 koni,to jest 323.z tego co ja wiem

oczywiscie ze silnik ma pojemnosc 2,5 ale oznaczenie 323 pozdro

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza

• Zasłużeni forumowicze

Ja przy 160 spokojnie słyszę, jak żona mówi Zwolnij:) Przy 180 też dobrze ją słychać. Raz jak jechałem licznikowe 220km/h tez idealnie ją słyszałem:)

Nie tak do 180km/h nie jest zle. Ogólnie mój przynajmniej nie szumi jakoś mocno przy szybkiej jezdzie. Wiadomo przy 200 już słychać powietrze wkoło.

tak tak wiem o tym :) z pośpiechu ta pomyłka :) Miałem kiedyś ale to przez krótki okres 523 170km w benzynie, komputer pokazywał spalanie 9.5-10l to troche zaniżona wartość była, bo tak 11-11.5 wyszła w dobrej mieszanej jezdzie. A piątka ma jeszcze cięższą budę trzeba wziąć pod uwagę.

Swoja 330d automat w 2 osoby + bagaze, trasa Bialystok - Leba. Srednie spalanie 5,4l/100km. Ostatnio jezdzilem trasa Bialystok-Warszawa, w koncu mamy fajna droge ekspresowa. Na tempomacie 140km/h pokonalem wiekszosc drogi i wyszlo podobnie bo 5,2l/100km. Jesli mialbym ponownie kupowac auto, wzialbym 330d. W miescie wychodzi gorzej nie ma co ukrywac bo srednio 9l/100km.

Swoja 330d automat w 2 osoby + bagaze, trasa Bialystok - Leba. Srednie spalanie 5,4l/100km. Ostatnio jezdzilem trasa Bialystok-Warszawa, w koncu mamy fajna droge ekspresowa. Na tempomacie 140km/h pokonalem wiekszosc drogi i wyszlo podobnie bo 5,2l/100km. Jesli mialbym ponownie kupowac auto, wzialbym 330d. W miescie wychodzi gorzej nie ma co ukrywac bo srednio 9l/100km.

Od razu nasuwa się pytanie czy podałeś dane wyliczone manualnie (od tankowania do tankowania) czy przytoczyłeś wskazania komputera? Zgodnie z instrukcja obsługi z 2003 roku 330d sedan z automatem w trasie spala 6,1, natomiast w mieście 10,6l/100km. Z moich doświadczeń z różnymi autami wynika że niestety nie palą one tyle ile wskazuje instrukcja, tym bardziej zejście 15% poniżej tych wartości traktowałbym jako złoty medal w wyścigu o kropelkę :wink:

ze spalaniem to zalezy w jakim stanie jest silnik chyba,moja dziewczyna jedzi do pracy 10 km w jedna strone,polowa powiedzmy w miescie a polowa na autostradzie a jak sie sprawdzi spalanie na 100 km pokazuje 10,4.

Raz mi sie udalo przejechac 500km na 32 litrach ale to na czworce 80 na godzine.

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza

• Zasłużeni forumowicze

Lubie takie wyliczenia z kosmosu:) Potem ludzie czytają takie głupoty i się dziwią czemu ich aż tyle pali. Na manuala by było za mało, a to jeszcze automat:) Sie ubawiłem :D Wiem to pewnie połowa drogi na lince za traktorem:) Ubaw po pachy:)

A ja też bym brał trzy literki. To trochę więcej kasy na opony i ekplatacje nie wnosi. Szukaj zadbanego modelu i bierz 3.0.

No wlasnie. ;)

Dla porownania i moze nieco obok tematu: ostatnim czasem pokonuje trase do DE Mercedesem A klasa 1,7l 90KM CDI rocznik 2000. Spalanie przy danych predkosciach wynosi odpowiednio:

130-140km/h - 6,3 - 6,5l/100km

150km/h - 7,7l/100km

170km/h - 10l/100km

Dla porownania w miescie 4,8 - 5,8l/100km-jako drugie auto zdecydowanie polecam. :)))

Dane z dystrybutora, komputer tego nie pokazuje. ;)

Mesio robi duze przebiegi, obecnie ma 275 tysi na liczniku i daje rade, choc komfort zaden, hehe. To tak a propos zylowania silnika, jechac da sie, rade daje, ale komfortu nie ma. Jest niezle do 140km/h.

• Zasłużeni forumowicze
Muszę wziaść się za swojego skoro pali więcej niż 330da..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Pany możecie rzucić okiem na dwa egemplarze :) ?

http://tablica.pl/oferta/bmw-330d-184km-navi-tv-CID5-ID3WZxB.html#bc2e757f1e

http://tablica.pl/oferta/bmw-330-bmw-330d-kombi-2001-CID5-ID3HzNB.html#5f5b63551b

w tym drugim linku widać że ma pokiereszowany zderzak i radio inszej inszości. Może wy jeszce coś zauważyliście ? Pozdro