Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Odnośnie automatycznej skrzyni biegów w 320i przed liftem. Czy w tych skrzyniach można ręcznie zmieniać biegi? (To chyba nazywa się steptronic. Ogólnie jestem zielony w temacie automatów) Jak sprawują się te skrzynie? Nie robią problemów?
Opublikowano

super skrzynie,mam w swoim X3 i w E46 320i.

a co do biegów to można ręcznie zmieniać.

Opublikowano
Mam e46 330ci kola 19 cali 235 na 30 po miescie krotkie dystase pokazuje 20 l
Opublikowano

Jak mam 17" jak jeżdżę spokojnie i głównie w mieście, potrafiłem zejść ze spalaniem do 11,4l, aczkolwiek zawsze liczę, że 14l w mieście to i tak weźmie.

Na trasie - autostrada: 10,0 - 11,5 zależy jaka średnia, powiedziałbym że przy prędkości 150-160km/h na niemieckich drogach plus (reszta trasy) w Polsce przy około ~150km/h, trójka spali 11l średnio.

Opublikowano

To mój pierwszy post na forum, także witam wszystkich i mam nadzieję, że piszę w odpowiednim temacie.

Słowem krótkiego wstępu:

Od paru miesięcy rozglądam się za samochodem, na początku szukałem e36 coupe z silnikem 2,8 w założeniu z najlepszym możliwym wyposażeniem jakie znajdę. Ze względu na lata produkcji tego samochodu postawiłem sobie chyba zbyt wygórowane wymagania. Mam lekką paranoję jeśli chodzi o wszystko co tuningowane a znaczna większość e36 była poddana takim lub innym zabiegom teoretycznie ulepszającym fabrykę. Chciałem wydać na auto maksymalnie 15 tysięcy i przez ponad cztery miesiące nie znalazłem żadnego auta w tej cenie, po które nie byłoby mi szkoda czasu jechać. Na palcach jednej ręki mogę policzyć samochody, które przynajmniej częściowo spełniały moje wymagania jednocześnie znacznie przekraczając budżet. Po krótkim kryzysie w którym stwierdziłem, że chyba do końca życia będę jeździł obecnym samochodem stwierdziłem, że łatwiej będzie kupić e46 (model, który jak się okazuje spełnia większość moich wymagań w niemal seryjnym wyposażeniu). Przechodząc do sedna sprawy: na forum bardzo często pojawiają się posty które wyśmiewają ocenianie budżetu potrzebnego na zakup samochodu na podstawie średniej ceny rynkowej z allegro czy otomoto. Nie mam innego źródła, na którym mógłbym się oprzeć, stąd moje pytanie;

czy za 20 tysięcy złotych będzie mnie stać na zakup sensownego e46 coupe?

Podstawowe warunki:

-Silnik benzynowy R6, wersja 323 albo 328. Nie zależy mi na niskim przebiegu, ważne żeby był w bardzo dobrym stanie;

-Koniecznie wersja przed liftem, co w pewnym stopniu wynika z powyższego;

-Koniecznie bez najmniejszych śladów rdzy;

-Koniecznie automatyczna klimatyzacja;

-Koniecznie auto zarejestrowane w Polsce, wykluczam wycieczki po auto za granicę;

-W miarę możliwości bezwypadkowa historia samochodu (nie odrzucam jednak od razu samochodów naprawianych, drobne poprawki lakiernicze, wymiany pojedynczych elementów związane z szeroko pojętymi "szkodami parkingowymi" są ok, pod warunkiem, że zrobione profesjonalnie.

Cała reszta wymagań to rzecz wtórna, do podgrzewanych sportzitzów najchętniej w alcantarze, 6 poduszek powietrznych, wielofunkcyjnej kierownicy, oryginalnego radia CD, elektrycznych tylnych szyb, ciemnego kolor lakieru, instalacji gazowej podchodzę dosyć luźno. Fajnie gdyby były, nie odrzucę dobrego samochodu jeśli ich nie będzie. Jestem przygotowany na koszty eksploatacji wyższe niż w standardowym samochodzie, ale równocześnie liczę na większy komfort, przyjemność z jazdy i niezawodność. Nie śpieszy mi się też z zakupem samochodu, jeśli trzeba to na dobre auto mogę czekać i rok.

Biorąc pod uwagę powyższe, czy e46 to samochód dla mnie czy mam sobie od razu odpuścić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Da się do 20 tys zł kupić takie coupe jak przewidujesz. Oczywiście czeka Cię sporo oglądania, bo dużo sztuk jest niezadbanych i niegodnych uwagi.

Możesz szukać też sedanów, w tej cenie kupisz juz ładnego rodzynka.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Witajcie .

Sprawa wygląda tak kupuje e46 2.0 d 136ps autko do 15 tys.

Znam opinie na temat tego silnika ..,

Pytanie moje dotyczy kosztów eksploatacji .

Regeneracja wtrysków ?

regeneracja pompy ?

Regeneracje turbiny ?

Mniej jaki przebieg wytrzymują powyższe podzespoły (wiem wiem zależy to od wielu czynników , ale np . z własnych obserwacji)

No i jak to jest z laniem paliwa poza cpn-ami ?

Opublikowano
Ja mam do sprzedania piękne E46 ,chętni proszę pisać na pv lub maila
Opublikowano
Ja mam do sprzedania piękne E46 ,chętni proszę pisać na pv lub maila
Opublikowano
Witajcie .

Sprawa wygląda tak kupuje e46 2.0 d 136ps autko do 15 tys.

Znam opinie na temat tego silnika ..,

Pytanie moje dotyczy kosztów eksploatacji .

Regeneracja wtrysków ?

regeneracja pompy ?

Regeneracje turbiny ?

Mniej jaki przebieg wytrzymują powyższe podzespoły (wiem wiem zależy to od wielu czynników , ale np . z własnych obserwacji)

No i jak to jest z laniem paliwa poza cpn-ami ?

jesli bardzo zainteresowany to wysle fotki cena 15 tys

auto nie jest idealne , przed sprzedarzą zostałby pomalowany błotnik który dostał na parkingu ...

za to w auto wpompowane ok 20 tys zł w czesciach :D

wtryski , turbo , pompa , dwumas , tuleje wału , amorki bilstein B8, klocki , tarcze , termostaty , czerwona skóra lakier czarny , webasto z pilotem , xenon ori , nie miał wypadku ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

WITAM.

opis mojego BMW E46 w stanie fabrycznym z małym przebiegiem 85tys km a wygląda jakby przejechalo 20tys km

do zalet tego egzemplarza należy:

-zakupiony w salonie (fv 139tys pln)

-pełna dokumentacja przebiegu,serwisu itp

-stan idealny jakby wczoraj wyjechał z salonu

-oczywiście oryginalny lakier w 100%

-żadnych rys przetarć zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz po prostu jakby auto było nieużywane

-mimo swoich lat kompletnie żadnego ogniska korozji ,żadnego !!!

-oryginalne dywaniki gumowe

-podczas jazdy w ogóle nie czuć zmiany biegów (tak jak w nowym aucie)

-podczas jazdy nie słychać kompletnie żadnych nie porządanych odgłosów z zawieszenia (tak jak w nowym aucie),kompletna cisza,

-silnik równiutko,cichutko pracuje

-auto po prostu NOWE

-rarytas dla miłośników BMW i nie tylko

-udostępniam VIN

wyposażenie:

-klimatronik

-tempomat

-wielofunkcyjna kierownica

-szyby i lusterka elektryczne

-światła xenon

-super silnik 6-cylindrowy rzędowy 150KM

-automatyczna skrzynia biegów z możliwością manualnego przełączania biegów jak również z trybem jazdy sportowej !!!

-

do wad należą:

-minimalny wgniot widoczny na zdjęciu tylnego błotnika

-brak jednego plastikowego zacisku w dywaniku pasażera (jest drugi więc dywanik się nie przesuwa)

ZDJĘCIA MOGĘ WYSŁAĆ NA MAILA

Opublikowano

Panowie od kilku miesięcy poszukuję BMW 330D i nic nie mogę znależć . Może ktoś z forumowiczów ma na sprzedaż auto które spełni te wymagania .

Jak wyżej BMW E46 330D Coupe

Rok produkcji 2003 i wyżej ( skrzynia "6")

przebieg - prawdziwy

stan auta - prawdziwy

skrzynia - manualna

Wyposażenie :

- kolor auta czarny lub srebrny

- jasne kremowe wnętrze + skóry

- nawigacja

- mile widziany M -pakiet

- mile widziany wirus

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ile przeznaczyłeś na zakup takiego egzemplarza? Zaglądaj na dział giełda.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Patrze na giełdę już długo ... i nic . Cena to zależy od stanu i utrzymania auta . Jeżeli będzie warte pieniędzy to cena nie ma znaczenia . Oczywiście za trupa malowanego z kręconym przebiegiem nie dam 30 tyś .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz spore wymagania jak na 10-letni używany samochód..więc możesz szukać długo..jak kasa nie ma znaczenia to wycieczka do de i kupisz to co sobie zamarzyłeś :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale nie w tych $...

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
po raz kolejny polecam swoje E46,silnik może trochę słaby ale 6 garków jest. a stan nowy dosłownie
Opublikowano
po raz kolejny polecam swoje E46,silnik może trochę słaby ale 6 garków jest. a stan nowy dosłownie

Hmm. Wysłałeś mi na maila opis + zdjęcia .

Trzeba przyznać , że ładny egzemplarz , aczkolwiek nie wspomniałeś nic o cenie , a i odległość mi spora .

Jeśli miałbym bliżej z pewnością obejrzałbym autko bo wygląda na naprawdę zadbane .

Opublikowano
Zawsze można zamówić inspekcję z otomoto. Auto jest jak nowe więc spoko,nic nikogo nie zaskoczy negatywnie. Wady widać na zdjęciu. A cena No cóż auto super. Dokumentacja. Bezwypadek. Wyposażenie tez fajne. Nie ma sie do czego przyczepić.
Opublikowano

Planuje sprzedac swoja 320td w compakcie i kupic 330d w sedanie. Powiedzcie mi ktora wersje silnikowa wybrac-interesuje mnie glownie 184KM. Jakie sa wady tego silnika i spalanie przy normalnej jezdzie?

Druga sprawa to taka ze zastanawiam sie auto sciagnac z Niemiec: czy jest to oplacalne w przypadku kupna auta powyzej 2l pojemnosci? Wiem ze wtedy jest wyzsza akcyza a jak to wyglada naprawde?

Z gory dzieki za odpowiedz

"Jest kilka rzeczy na tym świecie, które są dla mnie świete. Moi przyjaciele, mój samochód, moja kobieta. Jeżeli zranisz którykolwiek z nich, módl się, by Bóg znalazl Cię przede mną."
Opublikowano

Placisz akcyże 18,6 %.

Finansowo auto z Niemiec wyjdzie Cie drożej, niż z rynku polskiego, ale łatwiej znajdziesz zdrową sztukę.

Wersja 184-konna to chyba najtrwalszy i najmniej usterkowy z całej gamy 3-litrowych diesli. Na pewno jest to silnik warty zakupu. Byl nie miał pół miliona przebiegu :)

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Planuje sprzedac swoja 320td w compakcie i kupic 330d w sedanie. Powiedzcie mi ktora wersje silnikowa wybrac-interesuje mnie glownie 184KM. Jakie sa wady tego silnika i spalanie przy normalnej jezdzie?

Druga sprawa to taka ze zastanawiam sie auto sciagnac z Niemiec: czy jest to oplacalne w przypadku kupna auta powyzej 2l pojemnosci? Wiem ze wtedy jest wyzsza akcyza a jak to wyglada naprawde?

Z gory dzieki za odpowiedz

Jeśli nie ogranicza Cie budżet , szukaj wersji 204 KM ....wspaniała baza do modyfikacji ....;)

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/