Skocz do zawartości

Radio MONITOR + NAVI (wyśw.kolor) nie działa POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kilka miesięcy temu kupiłem e46. Autko posiada radio+navi(mk3) "BMW MONITOR" z kolorowym wyświetlaczem (4:3) z którym od poczatku mam problem.

Ekran jest niebieski i wyswietla napis "software laden erforderlich! Bitte legen sie eine geeignete software-cd ein." Radio przez jakis czas grało ale nie działały żadne funkcje jedynie można było regulować głośność. Na dzień dzisiejszy radio przestało całkowicie grać. Navi również nie działa. Proszę pomócie w czym może być problem od czego zacząć, gdzie szukać...

Z góry bardzo dziękuję

pozdrawiam Mlody83

Opublikowano

To jest moj problem , oczywiscie przykladowy :wink: Radio i zmieniarka dziala :lol:

viewtopic.php?f=91&t=196699

Od ekranu jast tez bezpiecznik -pozycja nr 7 i 41 Bezpieczniki w schowku pasazera :wink:

Twoj problem nie musi byc taki ,ale napewno wina lezy w czytniku Mk3 lub jago plycie CD

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odłączyłem puszkę NAVI MK 3 i wszystko zaczęło ladnie pieknie grać(pojawił się głos, komp prawdidłowo działał, wyśw wszystko pokazywał)) działało przez kilkanaście dni (oczywiście z wyjatkiem NAVI). Po pewnym czasie uciekł sam dźwięk. Radio wyszukuje stację prawidłowo TV znajduje swoje kanały, natomiast nie ma już głosu (choć przez kilka dni był). Proszę pomóżcie, ewentualnie może ktoś kojarzy jakiś warsztat w Koszalinie lub okolicach który ogarnął by temat. Z góry wielkie dzięki.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Nie chcę tworzyć nowego tematu, może ktoś tutaj pomoże bez zaśmiecania forum. Posiadam również takie radio jak autor tematu (żeby nie było wątpliwości wrzucę zdjęcie poniżej). Chcę dokupić zmieniarkę mp3, którą wpina się w wejście oryginalnej zmieniarki. Na Allegro widziałem, że są różne rodzaje wejścia tej zmieniarki. Czy jest mi ktoś w stanie napisać jakie wejście jest w moim radiu?

http://www.xcarlink-dmc.ro/en/cars/bmw/bmw_business_monitor.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Wyjaśniłem sprawę radia.

Przyczyną wyłączania się radia lub głosu w radiu były zimne luty w radyjku BM24 które znajduje się w bagażniku pod podłogą (TOURING). Wystarczyło wymontować radio (około 5min) i zawieźć do dobrego elektronika. Koszt naprawy - hmm aż ciężko uwierzyć całe 30 zł :).