Skocz do zawartości

[e39] Brak podświetlenia kontrolek Oil Service

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak jak w temacie-od jakiegoś czasu znikły mi klocki informujące o wymianie oleju.

Zastanawiam się czy jest to spowodowane przepaleniem się jakiejś żarówki ( znalazłem temat na forum o wymianie żarówek viewtopic.php?t=36899 ) czy jest to spowodowane czymś podobnym jak znikające pixele na liczniku gdzie naprawa jest już bardziej skomplikowana niż wymiana żarówek licznika.

Proszę o informację w jaki sposób podświetlane są te "klocki" - czy jest sens rozbierać licznik jak to jest opisane w linku wyżej?

Inna sprawa to co to za żarówki- jakie mają oznaczenia. Na allegro znalazłem jakieś z tym że nie wiem czy będą pasować.

=========================================

Najważniejsze parametry żarówki:

symbol trzonka: B8.5d B8.7d R5 z cokołem

oznaczenia: BAX10d 1,2W 2W W1,2W W2W

barwa emitowanego światła: BIAŁA

źródło światła: walcowa 5mm

ilość diod: 1szt

kąt świecenia: ~ 140 stopni

napięcie pracy: 12V DC

pobór prądu: 20mA

pobór mocy: 0,24W

=======================================

to jest na allegro(akurat te są LEDowe ale obudowa wygląda podobnie jak na na zdjęciu z Zrób To Sam)- czy to takie same żarówki jak w zegarach e39 po lifcie ?

Z góry dziękuję za odp.

Pozdrawiam

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano

No to sam sobie odpowie- dla potomności- żarówki noszą oznaczenia 12V 1,5W lub 12V i 1,2W. Najlepiej kupować tej samej firmy- u mnie OSRAM- ponieważ te z podróbek mają dłuższe mocowania. Wchodzą ale wystają poza obudowę.

Jeśli chodzi o podświetlenie "klocków" z Oil Service- to nadal nie mam odpowiedzi co z tym fantem zrobić. Wymieniłem wspomiane żarówki na nowe ale cegiełki mi się nie podświetliły- wychodzi na to że brak podświetlenia to ten sam objaw co znikające pixele??

Jakieś rady jak to naprawić?

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
Próbowałeś resetować inspekcję olejową ?
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano

Próbować próbowałem, ale czy mi się udało- nie wiem. Łatwiej się resetuje jak widać te klocki. Zresztą nawet jak te klocki były widoczne- nie zawsze za pierwszym razem mi się udawało.

Inna sprawa że gdzie miały by zniknąć- przejechałem prawie równo 10000km, w zasadzie w ciągu roku, i nie kaciłem samochodu- więc powinna jeszcze zostać jakaś "cegiełka"...a tu puchy. Dlatego wygląda mi to jak objaw przepalonych pixeli lub czegoś podobnego.

Jakieś pomysły??

Pozdrawiam

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
Podłącz INPA i pobaw się testami lub zrób test zegarów z poziomu OBC
Opublikowano

Test z zegarami itp- robiłem - i kontrolek od Oil Service nie widać. ;/ Wszystko się pali tak jak powinno poza tymi kontrolkami.

Niestety INPY do tej pory nie udało mi się zainstalować(straciłem nadzieję) także ta opcja odpada ;/

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać

Opublikowano
No to pozostaje już tylko wyciągnięcie z auta i sprawdzenie na stole...
Opublikowano

Licznik wyciągałem - niestety żaróweczki są ok. Wydaje mi się że to trochę bardziej skomplikowana sprawa a ja nie czuję się na siłach aby dalej grzebać w liczniku.

Czy w necie jest jakiś FAQ odnośnie naprawy tego typu "schorzeń" ?Naprawę znikających pixeli już widziałem...

PZDR

BardzoMiłyWłaściciel

BędzieMógłWyprzedzać