Skocz do zawartości

E34 525i żarzaca sie kontrolka cisnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

przeszukałem cały net ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

silnik (M50B25) na biegu jałowym ma obroty 500/min,(silnik rozgrzany) według mnie trochę za niskie. Kiedy dodam gazu tak do 3,5/min i natychmiast pusze to obroty spadają poniżej 500/min i przez chwile zapala się kontrolka od ciśnienia. (Dosłownie na ułamek sekundy) Zauważyłem ze efekt żarzącej się kontrolki powraca kiedy na postoju przekręcam kierownica(również obroty spadają poniżej 500/min) I tutaj moje pytanie czym to możne być spowodowane??

Edytowane przez zalep
Opublikowano
Wiem żeby tego nie bagatelizować. tylko mam pytanie jeżeli panewki już nie są dobre to czy kontrolka od ciśnienia nie powinna się palić cały czas na niskich obrotach przy rozgrzanym silniku??
Opublikowano
A moze ktos zna inne przyczyny owej kontrolki na niskich obrotach? Czy oplaca sie robic panewki bo to troche droga sprawa?
Opublikowano
Zaworek na pompie czujnik albo panewki. Zatkane kanały olejowe. Musisz iść na pomiar ciśnienia. Bez tego to możemy tylko pisać co to może być ale na pomiar musisz jechać i innego wyjścia nie ma.
Opublikowano

problem zaczynał by się gdyby na normalnych obrotach zapalała się kontrolka. Co to za obroty "poniżej 500"?? Tu jest coś nie tak. A jak masz te 500obr i kontrolka się nie żarzy ani nie zapala i kręcisz kierownicą obroty spadają jeszcze niżej pod wpływem pracy (obciążenia) pompy wspomagania i znów zapali się kontrolka.

Znam temat z autopsji - auto z gazem i falujące obroty - gdy spadły poniżej 500 zapalały się wszystkie kontrolki jak bym gasił silnik by po chwili jak wszedł na obroty wszystko zgasło.

Jeżeli u ciebie obroty jałowe wynoszą stale poniżej 500 to najpierw zrób coś z tym