Skocz do zawartości

330i jak rozszyfrowac cisnienie w kolach z tabliczki

feel_x

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

http://i.imgur.com/ELV1t.jpg

jak odczytac prawidlowe cisnienie z tej tabliczki? po lewej stronie tabelki sa podane cisnienia dla opon np 225/40 18 i 255/35 18 dla auta obciazonego jak i nie. Ale te same rozmiary sa podane po prawej stronie tabelki z innymi cisnieniami. o co w tym chodzi? jak w koncu powinienem miec napompowane kola?

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze

to indeks predkosci ma wplyw na ilosc powietrza? bo indeks nosnosci maja ten sam np 225/40 po lewej i po prawej maja 88 tylko predkosci inny. no to m+s to wiem ze zimowki ;-) glownie chodzilo mi o rozmiary co powtarzaja sie po lewej i prawej stronie tabelki i maja inne cisnienia.

p.s. to ile mam dac sobie powietrza do zimowek 225/45 17 91V bo takowych na liscie nie ma :-D

🙃🙃

No ja bym się zasugerował prawą górną tabelką :) bo tylko tam masz praktycznie odpowiadające Twoim oponom rozmiary 225/45 17 91V

ale rzeczywiście zastanawiające, że 225/40 18 88 W jest 2,5 i 2,8 a na rozm 225/40 18 88 Y jest 2,2 i 2,7 :?: :?: :?:

http://www.ermail.pl/images/linkbanners/eRmailBannerSmall2.jpg">

• Zasłużeni forumowicze
no wlasnie. nie przypuszczalem ze moze byc inne cisnienie przy tych samych rozmiarach i tylko przy innych indeksach predkosci. w e46 na naklejce bylo raz i tyle bylo wiadomo ile pompowac

🙃🙃

Prawa strona tabeli dotyczy min. opon rekomendowanych przez Bmw z tzw "gwiazdką" (i też z tego mogą wynikać różnice ciśnienia w oponach).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
wydaje mi sie ze wtedy by bylo to inaczej napisane. np cisnienia dla opon z gwiazdka. tu to raczej tylko info ze oni takowe rekomenduja.

🙃🙃

Gwiazdka to rekomendacja BMW dla wszystkich opon z tabelki - BMW nie rekomenduje żadnych innych (czytaj wybrane kilka modeli Run on Flat)

Nie widzę tu niczego niezrozumiałego podane wartości dotyczą ciśnienia z max 4 osobami i ciśnienia z maksymalnym załadunkiem ( pasażerowie + bagażnik... itp...)

Pozatym tak jak już ktoś wspomniał każda z opon jest inna... oznaczenia MS - zimówki oznacznia Y, W, H, V - indeksy prędkości

Oznaczenie XL - opona wzmacniana

No i cyferki 88, 90... to nośność

Czyli pierwszy górny kwadrat po lewej...

opona 225/35/19 przód ciśnienie przy max 4 osobach 2,4 przód 2,6 tył

natomiast przy pełnym załadunku 2,8 przód 3,2 tył

opony które sądziłeś że są takie same różnią się indeksem prędkości więc takie same nie są... maja inną budowę, mogą być cięższe, grubsze itp...