Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie felgi na zimę http://moto.allegro.pl/bmw-e39-523i-alufelgi-15-i2643216599.html Idzie zima i chciałbym wiedzieć jakie najwęższe i najwyższe opony mogę założyć na te felgi i do tego auta :) Wcześniejszych zim latałem na 205/65/15. Ale w miarę możliwości chciałbym coś węższego, aby ładnie oponka wgryzała się w śnieg :norty:

Z góry dziękuję za rady :) i pozdrawiam

Opublikowano

Wg zaleceń producenta na 15" felgi nie można dać węższej opony niż 205

Wiem ze ludzie w e34 jeżdżą na 195, ale tam nawet chyba producent zezwala zakładać tak wąskie opony. Spokojnie na dobrej 205 można śmigać po zaśnieżonych górskich drogach i nie ma co przesadzać. Bo to jest 1,5 tonowe auto i za wąskich opon dać nie można. W większości czasu podejrzewam, że i tak będziesz jeździć po suchym asfalcie a wyhamować na coraz węższych oponach to będzie trudniej.

Opublikowano
Rozumiem w sumie nie narzekałem na 205. Ale teraz mieszkam w domku i podjazd mam ostro pod górę i obawiam się, że w zimie będzie nieciekawie. Dlatego na tył chciałem jak najwęższe, a z przodu dam coś szerszego. Co o takim rozwiązaniu myślicie.
Opublikowano

Powiem Ci że tej 1cm Cię nie zbawi na podjeździe a będzie przeszkadzał w stabilności auta na zakrętach i przy nagłym hamowaniu. Dobra zimówka 205 spokojnie da sobię radę a o podjazd w zimę musisz dbać :D

Może ktoś jeździ na takiej wąskiej to się wypowie.

Ja mam na zime 15" 205x nie wiem ile ale pewnie 60. i mam przód michelin a tył pirelli modelu nie pamiętam. Mają 4 sezony ale jeszcze się nie zakopałem na nich nawet w górach

Opublikowano

ja na nich miałem 195/65/15

a też chciałem 185 ale nie udało się takich kupić

dobrze że jest ktoś kto rozumie że czym węższa tym lepiej

Opublikowano
Wiadomo, że czym węższa w zimę to lepiej ale bierzmy też pod uwagę masę i gabaryty auta. Co za dużo to nie zdrowo. Zastanawiał bym się bardzo nad oponą 195, ale 185 bym na pewno nie założył.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja z przodu i tak będę miał 225/60/15 bo takie opony dostałem od znajomego :) ale na tył chciałem coś węższego :)

Taki mix zrobiony odwrotnie może źle wpłynąć na prowadzenie się samochodu, trzeba też wziąć pod uwagę indeksy które w przypadków mniejszych rozmiarów są nie możliwe du uzyskania i może to być niebezpieczne a po drugie słyszałem że ubezpieczalnie lubią się doczepić do niewłaściwych opon w razie stłuczki i są problemy z uzyskaniem odszkodowania.