Skocz do zawartości

320d przeklamanie licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wchodzac w test 7.3 (predkosc auta) mam troche inna wartosc niz na wskazowce. Licznik "wskazowkowy" zawyza predkosc o ok. 3-4km/h (majac na wskazowce 50km/h w tescie 7.3 mam 46-47). Czy tez tak macie, czy moze cos bylo kombinowane ze wskazowkami u mnie :?:
Opublikowano
E60 530d i mam to samo (różnica 3km/h), więc nie masz się czym przejmować. Wskazania w teście są bliższe prawdy, a nawet się z nią pokrywają. W e39 licznik wskazówkowy przekłamywał o około 5km.
peace & love
Opublikowano

Dzieki za szybka odpowiedz :D

Wiem ze w wielu autach licznik zawyza (w stosunku do tego co pokazuje np. radar), ale dziwne ze wskazowka i wartosc z testu nie sa takie same...

Opublikowano
U mnie też tak. Tylko ja nie uważam tego za dziwne.

Mozesz rozwinac mysl?

Dla mnie dziwne - sprawa dotyczaca jednej rzeczy, a dwie rozne wartosci (pomijam ze niewielka ta roznica, ale jednak...)

Opublikowano

Zawsze liczniki mają zawyżone wskazania,

choćby z racji tego że możesz sobie założyć większe o 2 cale koła i już masz wskazania bliższe temu z jaką prędkością jedzie się na prawdę.

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

Opublikowano

Niestety zmiana kół nic nie da, jest to standardowa korekta licznika, bodajże prawo europejskie mówi o tym że wartość na liczniku prędkości musi być zawyżona.

Za pomocą oprogramowania da się to wyłączyć aby licznik wskazówkowy nie przekłamywał :-)

Opublikowano

I wrocławski szatyn :8) wyjaśnił sprawę.

Właśnie z tych powodów nie uważam rozbieżności za dziwne. Po prostu należy podchodzić do tego nie jak do jednej sprawy i dwóch wartości, tylko do dwóch rożnych spraw (odczyt licznikowy z korektą w górę na potrzeby kierowcy i odczyt rzeczywisty z kół).

Opublikowano

A tak celem uzupełnienia to całkiem podobnie zachowuje się licznik przejechanych kilometrów. Przetestowałem to na kilku służbowych autach i różnica rzędu 5% nie jest niczym dziwnym.

Do poczytania:

http://www.autocentrum.pl/badania-raporty-i-analizy/liczniki-klamia/

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Rozumiem, że porównujesz odczyty licznika przejechanych kilometrów i raporty GPS w dłuższym okresie czasu a nie z jazdy wokół komina :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Opublikowano
Myśl, myśl, myślenie ma przyszłość :-)

Do mnie pijesz? Nabijasz posty, czy jaki grzyb? Jak nie masz nic w temacie, to ściśnij klawiaturę.

peace & love
Opublikowano

Po co się kolego gotujesz?

Piszesz o teście 7.3 i info o przebytych kilometrach a to nie wnosi nic do sprawy. Pisałem o różnicach we wskazaniu licznika przejechanych kilometrów i GSP. Wytłumacz mi co ma test 7.3 do generowanych raportów GPS?

Przecież to oczywista oczywistość, że GPS nie bierze wskazań przebytych kilometrów z auta, obojętnie czy jest to test 7.3 czy 16/9 :).

Freude am fahren