Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mowa oczywiście o silniku 2.0 twinturbo 245 KM, przebieg 6 kkm. Spalanie w mieście (ścisłe centrum), spokojna jazda mojej żony - taram taram - 18,3l. Kto da więcej ? Nie żebym był małostkowy i sknera, ale tak jakby "nieco" chyba za wysokie :)

BTW. Po 5 tys. km silnik zaczął klekotać. Delirka nie słyszy klekotania. Będę musiał poczekać aż zacznie się rozpadać.

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mowa oczywiście o silniku 2.0 twinturbo 245 KM, przebieg 6 kkm. Spalanie w mieście (ścisłe centrum), spokojna jazda mojej żony - taram taram - 18,3l. Kto da więcej ? Nie żebym był małostkowy i sknera, ale tak jakby "nieco" chyba za wysokie :)

BTW. Po 5 tys. km silnik zaczął klekotać. Delirka nie słyszy klekotania. Będę musiał poczekać aż zacznie się rozpadać.

Niestety tego się obawiałem, wszyscy przeciwnicy 2.0d gloryfikowali 2.0 TwinTurbo, ale on po prostu pali morze paliwa... wg mnie nadaje się bardziej ale do 3er...mniejsze opory powietrza, mniejsza masa.

18,3l w mieście to dokładnie 10l więcej niż 2.0d - i do tego jeszcze różnica w cenie +30k PLN na starcie na niekorzyść 2.0 TT...

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano

Ponad 18l to nie mogla byc spokojna jazda. :shock: :lol:

Najwiecej co mialem z calego baku to 16,09l, ale to byl caly czas gaz w podlodze. :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ponad 18l to nie mogla byc spokojna jazda. :shock: :lol:

Najwiecej co mialem z calego baku to 16,09l, ale to byl caly czas gaz w podlodze. :twisted:

Jak sie robi krótkie (do 2km) odcinki z częstym zatrzymywaniem z zimnym silnikiem to spalanie moze odbiegać nawet do 150% standardowego...

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

Niestety tego się obawiałem, wszyscy przeciwnicy 2.0d gloryfikowali 2.0 TwinTurbo, ale on po prostu pali morze paliwa... wg mnie nadaje się bardziej ale do 3er...mniejsze opory powietrza, mniejsza masa.

18,3l w mieście to dokładnie 10l więcej niż 2.0d - i do tego jeszcze różnica w cenie +30k PLN na starcie na niekorzyść 2.0 TT...

Nie tak do końca. Mam 520d, o 100 kg lżejsze od X3 i bez Xdrive, i w ścisłym centrum Krakowa też potrafił spalać 11 l.

Co do ceny zakupu to różnica wynosi 13 kPLN, po uwzględnieniu różnicy w wyposażeniu - liczyłem bo też się zastanawiałem (20d vs 28i).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie tak do końca. Mam 520d, o 100 kg lżejsze od X3 i bez Xdrive, i w ścisłym centrum Krakowa też potrafił spalać 11 l.

No cóż tego się nie spodziewałem po F10 :), tzn. że X3 2.0d potrafi skonsumować pewnie znacząco więcej.

Będziesz Miał Wydatki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16-18l srednio po miescie to cos nie tak, za nie chce sie wierzyc - jazda spokojna twojej zony jest bardzo interesujaca!!!
Opublikowano
16-18l srednio po miescie to cos nie tak, za nie chce sie wierzyc - jazda spokojna twojej zony jest bardzo interesujaca!!!

Jeśli jazda po mieście odbywa się w rytmie dom - szkoła/przedszkole - praca i jedna trasa zajmuje 2,5 - 4 km to możliwe .

Swoją droga to kobiety maja duży problem z eco jazda . Za mało dynamicznie przyspieszają .

( oczywiście nie wszystkie i nie można tego uogolniac - to tak by być poprawny politycznie )

Opublikowano

akurat F10 528ix użytkuję na codzień i w mieście spalanie w zależności od ciężaru stopy mieści się zazwyczaj w granicach 12-14l. Zdażyło się więcej ale to prawie cały bak przestałem w korkach w Warszawie.

oczywiście da się zrobić żeby ten samochód spalił 20l ale to chyba cały czas z gazem w podłodze od świateł do świateł a to trochę męczące przy codziennej eksploatacji

Opublikowano

Wcale się nie dziwie, kiedy robię bardzo krótkie odcinki po mieście (dzieci do szkoły rano np.) a mam 20d to spalanie oscyluje 13-14 l/100km. I wcale nie jeżdzę szybko a wręcz delikatnie. i jeśli jeżdżę wyłącznie po mieście (mała mieścina) to spalanie spada do 11-12 litrów. Tak więc 2.0 beznzyna imho spokojnie tyle spali. Oczywiście mówię o jeżdzie w małej mieścinie na odcinkach 1-2 km a nie w np w Poznaniu gdzie jeżdzi się miejscami jak na trasie! Co do benzyny kiedy interesowało mnie Audi Q5 to sprzedawca odradzał mi silnik 2.0 beznyna bo szczerze przyznawał, że średnie spalanie nie zejdzie poniżej 13 litrów.

Pozdrawiam

Rafał Piaskowski.

Opublikowano
Wcale się nie dziwie, kiedy robię bardzo krótkie odcinki po mieście (dzieci do szkoły rano np.) a mam 20d to spalanie oscyluje 13-14 l/100km. I wcale nie jeżdzę szybko a wręcz delikatnie. i jeśli jeżdżę wyłącznie po mieście (mała mieścina) to spalanie spada do 11-12 litrów. Tak więc 2.0 beznzyna imho spokojnie tyle spali. Oczywiście mówię o jeżdzie w małej mieścinie na odcinkach 1-2 km a nie w np w Poznaniu gdzie jeżdzi się miejscami jak na trasie! Co do benzyny kiedy interesowało mnie Audi Q5 to sprzedawca odradzał mi silnik 2.0 beznyna bo szczerze przyznawał, że średnie spalanie nie zejdzie poniżej 13 litrów.

Pozdrawiam

Rafał Piaskowski.

Też jeżdżę po Poznaniu,moje spalanie oscyluje maksymalnie 8 l/100 km,silnik 20d.

Poznań mieścina :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
[...] o jeżdzie w małej mieścinie na odcinkach 1-2 km, a nie w np w Poznaniu gdzie jeżdzi się miejscami jak na trasie! [...]

Też jeżdżę po Poznaniu,moje spalanie oscyluje maksymalnie 8 l/100 km,silnik 20d.

Poznań mieścina :?:

Chyba źle doczytałeś...

Będziesz Miał Wydatki

• Moderatorzy
Opublikowano
Podał bym ile mi pali moja F25 2.0d ale wątek chyba o benzynkach.... :norty:
Opublikowano
Podał bym ile mi pali moja F25 2.0d ale wątek chyba o benzynkach.... :norty:

Rzuć okiem moderatora na inny wątek "Niedługo lifting" tam dopiero pisze się na "temat" :shock:

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie chcę mocno ingerować ale jak ktoś przesadzi to będę musiał :wink:
Opublikowano
Moje maksymalne zuzycie to 15.5L/100km w 35i. Srednia z calego zbiornika, z codziennej jazdy miejskiej - jakies 10 km w jedna strone i nigdzie nie jedzie sie szybciej niz 40 km/h i swiatla sa tak co 300 metrow. Sam uwazam, ze to niesamowicie duzo.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Pozdrawiam

Rafał Piaskowski.

Byłem własnie na nartach X3. Żonie zostawiłem 520d - wyszło jej spalanie 12-13l/100 km. Więc myślę ,że X3 jest sprawne, a duże spalanie X3 to kwestia cyklu jazdy: korek non - stop.

BTW wczoraj w trasie 520d, spokojna jazda 80-90 km/h - spalanie -taram...taram - 3.9 - 4.2 l/100km.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczoraj przejazd około 70 kilometrów poza miastem z prędkościami do 100km/h i średnią 71 zużycie paliwa 7.2 litra wg komputera.

Jak dla mnie rewelacja.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

odkopuję temat, jeśli jest jeszcze ktoś kto może podzielić się rzetelnymi danymi, to proszę o odzew :)

chodzi tylko i wyłącznie o spalanie f25 28i w różnych warunkach.

Opublikowano

w temacie : od sierpnia 2012 przejechałem 28i jakieś 3000 mil (ok. 1500 mil na długich trasach z tempomatem na 65mil/h) reszta to krótkie lub bardzo krótkie odcinki po mieście (raczej non stop korki niż jazda - Manhattan :( ). Średnie spalanie to 13 - 14 litrów ,generalnie zasięg (mój) to poniżej 500km na baku ,nie używam eco drive ,ale też nie jeżdżę szybko ,bo nie mam gdzie i jak... O dziwo nie zauważyłem znaczącej różnicy w spalaniu w trybach jazdy ,natomiast różnica w odczuciach w sport lub sport + bezcenna :D

Pewnie można tym autkiem osiągnąć 9 litrów spalania ,ale jakim kosztem ?

Opublikowano

Mi po 13tys km średnia oscyluje 12.5 litra - jazda miasto, nigdy z eco pro, i nie ślamazarnie

Trasa to zazwyczaj 10 z kawałkiem wychodzi

Nie ma jakiegoś dużego spalania jak na moje