Skocz do zawartości

320d 150KM rodzaje śrub pokryw/silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj wraz z kolegą w jego E46 320d 150KM przystąpiliśmy do usuwania klapek, wiadomo z jakich powodów. Wszystko jak należy tylko że po skręceniu wszystkiego okazało się że została mi jedna śrubka ESKA 8.8 czarna wraz z podkładką na klucz imbusowy 5. Auto chodzi jak należy po wykonanej operacji natomiast dręczy mnie to że została jedna śrubka, powodem był pośpiech :?

Śrubka która mi została jest taka sama jak z pokrywy silnika (te 5 śrub którymi przykręcamy pokrywę).

Czy ktoś jest w stanie stwierdzić gdzie znajdują się jeszcze takie śruby, wiadomo że odkręcałem filtr powietrza (4 śruby), pokrywę i filtr kabinowy... wszystko to co jest potrzebne do ściągniecia kolektora. Szukałem już według części ale nie jest to tak sprecyzowane.

Jeżeli wie ktoś gdzie znajdują się jeszcze takie śruby, gdzie mogłem jej nie wkręcić to proszę o radę. :roll:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
witam,na pewno zapomniałeś przykrecic ta pokrywe co znajduje sie podszybiu ,ta co osłania silnik z tylu.albo ta co jest przy bagnecie.i drugim razem nie spiesz sie przy robocie bo to zly doradca.
Opublikowano

Bagnet przykręcany był na śrubkę, klucz oczkowy 10, nie imbusowy. Na 100% przykręciłem ją, 4 śruby przy bagnecie i 5 śrub pokrywy silnika przedniej. Natomiast podstawę do filtra kabionowego przykreca się śrubkami na gwiazdkę 4 śruby bodajże.

Czy jest jeszcze inne miejsce gdzie powinna znajdować się ta śrub?

Tulipan masz na myśli 2 część tz tylna pokrywy silnika? Tą krótką do której wchodzi później ta dużą.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
chodzi mi nie o bagnet ,tylko zaraz przy bagnecie jest też mocowanie takie troche glebokie

No dokładnie o tym mowa. Bagnet jest uchwycony do takiej blaszki a blaszka dopiero do silnika. Tam właśnie była i jest śruba na klucz 10 i jest przykręcona, więc to odpada.

Panowie a głębiej gdzieś? Bo na pewno odpada kolektor bo tam inne śruby i nakrętki ale któraś z pokryw...

Podpowiedź eksperta do spraw klapek/dolotu mile widziana bo pewnie wie gdzie każda śruba ma swoje miejsce.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

Opublikowano
a o pokrywe mi chodzi o tą co przykrywa silnik,nie o te płaskie tylko ta pokrywe co zasłania pół silnika i zachodzi za tył silnika

No wiem o którą Ci chodzi o tą krótką do której później wchodzi ta duża na 5 tych śrub imbusowych.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

Opublikowano

Dokładnie o to chodzi. Biorę to za 1 plan gdzie może brakować tej śrubki.

Jest jeszcze inna opcja gdzie może jej brakować?

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja bym obstawił śrubę, którą przykręca się wlot filtra powietrza do obudowy filtra, taki sam imbus jak w osłonie silnika, tylko odrobinę krótszy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Maniek ten wlot taki skośny plastik co wchodzi do obudowy filtra powietrza przykręciłem właśnie taką krótszą śrubką, bez podkładki ale również na imbus 5. Więc to odpada bo w 100% ją przykręciłem bo była nietypowa. Natomiast została mi taka co jest z pokryw, jak wyżej opisywałem.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To zostaje osłona przy ścianie grodziowej, nigdzie indziej nie ma takich imbusów, które mogłeś odkręcić przy demontażu kolektora.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dobra panowie jutro zdiagnozuję i dam znać czy faktycznie chodzi o tą osłonę tylną.

Dziękuję za dotychczasowe rady :lol:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann