Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:cool2:

Byłem z ta sprawa u prawnika - btw specjalista właśnie od takich rzeczy :wink: Byłem u niego na przełomie września i października, rozmowa była krótka - kazał czekać na nowy rząd :? No to się doczekałem... Wyjaśnił mi że jest (wtedy) duże prawdopodobieństwo, że wejdzie odgornie rozporzedzie o zwrot akcyzy. Jakoś jeszcze nikt, tym bardziej władza na siebie bata kręcić nie będzie więc od razu uznałem to za mało możliwe.

Co więcej usłyszałem takie zdanie, że jak sąd nakaze zwrot lub nie to koniec :?: :x Np moze nie zgodzic sie na zwrot i pozniej (hipotetycznie) jezeli panstwo wydaloby rozporzadzenie o zwrocie "dla każdego" to już przepadło. Dlatego czekałem...

Teraz, myśle że na przełomie lutego i marca składam ten wniosek :!: :D Sprowadziłem autko bez żadnych udziwnien typu zaniżanie rachunku czy bogate opisy o rozbiciu. Kupiłem pewny samochód w salonie BMW w Monachium z pełną kwota na rachunku - mysle wiec ze mam szanse :wink: Kwota do zwrotu nie byle jaka, mozna kupic dobre auto :doh: dlatego bede walczył.

Łukasz

E30 316 BAUR TC (w renowacji)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam,

z tego co mi wiadomo, to sprawa legalnosci akcyzy budzila watpliwosci nawet na poziomie polskich WSA. Z tego powodu warszawski WSA zadal pytanie w tym temacie do ETS w Luksemburgu (sygn. C-313/05). Z tego co mi wiadomo, do czasu otrzymania odpowiedzi/wydania wyroku przez ETS wszelkie sprawy sadowe w tej sprawie zostaly w Polsce zawieszone. Niestety na wyrok ETS czeka sie srednio 2 lata (bywalo, ze krocej lub dluzej). Dodam, ze ETS moze stwierdzic, iz przepisy o akcyzie byly niezgodne z ustawodawstwem europejskim, ale zwrot pieniedzy sie nie nalezy... takie orzeczenia juz zapadaly, wiec nie byloby to nic niezwyklego

pozdr

artur

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Członkowie klubu
Opublikowano
witam,

z tego co mi wiadomo, to sprawa legalnosci akcyzy budzila watpliwosci nawet na poziomie polskich WSA. Z tego powodu warszawski WSA zadal pytanie w tym temacie do ETS w Luksemburgu (sygn. C-313/05). Z tego co mi wiadomo, do czasu otrzymania odpowiedzi/wydania wyroku przez ETS wszelkie sprawy sadowe w tej sprawie zostaly w Polsce zawieszone. Niestety na wyrok ETS czeka sie srednio 2 lata (bywalo, ze krocej lub dluzej). Dodam, ze ETS moze stwierdzic, iz przepisy o akcyzie byly niezgodne z ustawodawstwem europejskim, ale zwrot pieniedzy sie nie nalezy... takie orzeczenia juz zapadaly, wiec nie byloby to nic niezwyklego

pozdr

artur

To by sie zgadzało, ja mam już kilka etapów za sobą. Aktualnie od 2 miesięcy czekam na sprawę w WSA

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
nie ma opcji, nic wam nie oddadzą...

a skad wiesz?

probowales?

moim zdaniem gdyby naplynela do nich duza liczba wnsiokow w skali calego kraju to sprawa by wreszcie ruszyla, ale jak bedzie takie podejscie to pojedyncze osoby nic nie zdzialaja :mad2:

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
nie ma opcji, nic wam nie oddadzą...

a skad wiesz?

probowales?

moim zdaniem gdyby naplynela do nich duza liczba wnsiokow w skali calego kraju to sprawa by wreszcie ruszyla, ale jak bedzie takie podejscie to pojedyncze osoby nic nie zdzialaja :mad2:

Tylko pomyśl ile osób sprowadza samochód nie zanizajac rachunku ? Ludzie sie troche (a moze nawet bardzo) boja i nie chca wychylac. Ja wkrotce dede skladal wniosek na 100%, wysokosc mojej akcyzy to dobre auto :wink:

Łukasz

Opublikowano

no wiesz jak ktos wpsial 100 Euro to i nie ma sensu walczyc o te 65 euro akcyzy..

ja na umowie mam kwote 500 euro, wiec to jednak jest 1300 zl i mysle ze wielu ludzi ma takie umowy..

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
no wiesz jak ktos wpsial 100 Euro to i nie ma sensu walczyc o te 65 euro akcyzy..

ja na umowie mam kwote 500 euro, wiec to jednak jest 1300 zl i mysle ze wielu ludzi ma takie umowy..

To i tak mało :wink: Czytałem gdzieś, że jeśli będą mieli zastrzeżenia co do kwoty mogą zwrócić się o wycenę do rzeczoznawcy - ciągnąc dalej można sobie narobić tylko kłopotu. Ja mam akcyze od 35000 EUR wiec jest o co walczyc. :wink:

Łukasz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam,

na szczescie rzeczoznawca nic im nie pomoze w sytuacji, gdy rachunek/faktura u Ciebie i Niemca wygladaja tak samo, wynika to z art. 82 ust. 3 ustawy o podatku akcyzowym "W przypadku nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego podstawą opodatkowania jest kwota, jaką nabywca jest obowiązany zapłacić."

rzetelnosci ganic nie bede, ale, zeby zaplacic akcyze od 35 000 EUR (nawet wedlug nizszych stawek niz 65%)... to juz jest szalenstwo :)

pozdr

artur

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Jak panstwo raz juz jakas kase wezmie to latwo nie odda. Jak ktos ma firme to pewnie o tym wie :)
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
A ja własnie wyslalem polecony do Naczelnika Urzedu Celnego....

zobacze co z tego bedzie

Jak dostaniesz jakakolwiem odpowiedz to pisz natychmiast. Jesli nie bedziesz chcial na ogolnym bardzo prosze o PW :wink:

Łukasz

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ja odpowiedź już znam - ODMOWA. Kolejny krok to odwołanie do dyrektora i po drodze skarga do GUC na opieszałość - odpowiedź też już znam - ODMOWA. Dalej skarga do WSA i długie oczekiwanie, jeśli się "odbijesz" to skarga do NSA. Ja aktualnie czekam na rozprawę w WSA [2 miesiące temu wniosłem stosowne opłaty]; czekam ..... :evil: :think:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Ja juz jestem po pismie do Naczelnika i Dyrektora Urzedu Celnego, kilku odwolaniach, itp. itd.

Teraz czekam na rozpoczecie sprawy w WSA. Jak tylko cos sie ruszy dam znac :)

Pozdrawiam