Skocz do zawartości

URYWANIE SIĘ ŚWIEC W M47 M57 - PROFILAKTYKA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio wymieniałem u siebie świece (m47). Na 4 świece 3 sztuki były spalone. Sprawna świeca wykręciła się bez oporu, po kilkunastu sekundach miałem ją na stole, spalone świece nie puściły tak gładko, musiałem odkręcać cyklicznie z przerwami metodą odkręcania i dokręcania wspomagając się przy tym środkiem penetrującym, wykręcanie tych 3 świec zajęło jakieś 2,5 godziny i kosztowało mnie trochę nerwów... ciągle miałem przed oczami czarną wizję ukręcenia świecy :] Na szczęście wszystkie świeczki wyszły w całości :) Porównałem je ze sobą, sprawna świeca nie miała nagaru na elemencie grzewczym, spalone miały w tym miejscu sporo nagaru, który powoduje blokowanie się świecy podczas odkręcania a w najgorszym scenariuszu może skończyć się to ukręceniem świecy. Aby zapobiec takim sytuacjom wypadałoby wymieniać świece jak najszybciej po ich spaleniu się, tak żeby nie dopuścić do odkładania się nagaru na elemencie grzewczym. Do niedawna wydawało mi się, że przyczyną jest odkładanie się nagaru na gwincie świecy (na tej części która wystaje poza krawędź głowicy), ale jak widać odkłada się on w innym miejscu.
Opublikowano
Może się też ktoś wypowiedzieć z jaką siłą można bezpiecznie odkręcać te świece a kiedy już trzeba kombinować. Co to znaczy że łatwo ukręcić tzn przy jakim momencie Nm mogą pęknąć na oko?
Opublikowano
Cięzko to będzie określić bo stopień zużycia starych świec tz materiału bywa w różnym stopniu po prostu osłabiony.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano
zrób sobie test,wkreć świece w imadlo i próbuj odkręcic kluczem dynamometrycznym,i wtedy zobacz jakiej sily potrzeba żeby taka świece ukręcić.Ja ostatnio taki test zrobiłem i nie bylo trudno ja ukrecic,świeca pękła zaraz przed początkiem gwintu.
Opublikowano
Btw, urywanie się? Samo się nic nie urywa :). Wymieniamy na czas i nie będzie walki. W dodatku na ciepłym silniku idzie zdecydowanie lepiej. Zdecydowanie gorzej jeśli jest osad na części, o której mówisz. Wtedy świeca klei się do ścianki. U mnie taka sytuacji występowała niestety. Oddałem do mechanika i to jest najlepsza opcja jeśli sami nie czujemy się pewnie z tą akcją.
Opublikowano
Metoda opisana w temacie to najlepszy sposób. Dobrze jest wykręcać na ciepłym jeszcze silniku a nowe świece przesmarować na gwincie smarem na bazie miedzi.
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
Metoda opisana w temacie to najlepszy sposób. Dobrze jest wykręcać na ciepłym jeszcze silniku a nowe świece przesmarować na gwincie smarem na bazie miedzi.

Chyba lepiej pastą termoprzewodzącą. Jeśli będzie na bazie miedzi, to można zrobić zwarcie - ktoś tu na forum opisywał jak mu auto głupiało.

Opublikowano
Panowie,są specjalne pasty do świec i wtrysków,np.Keramik Paste LM.I rzeczywiście-muszą byc to pasty bezmiedziowe.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano

[quote name="dxtr71"

Chyba lepiej pastą termoprzewodzącą. Jeśli będzie na bazie miedzi' date=' to można zrobić zwarcie - ktoś tu na forum opisywał jak mu auto głupiało.[/quote]

Smarujesz sam gwint żeby się nie zapiekł więc ze zwarciem nie ma to nic wspólnego...

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano

Ja u siebie mialem spalone 2 swiece. Tez chcialem zabrac sie za wymiane sam. Naczytalem sie postow i jednak nie starczylo mi odwagi. 2 dni temu pojechalem do nowo otwartego warsztatu w mojej okolicy. Za sama wymiane 4 swiec BERU zaplacilem ... 60zl. dodam ze swiece kupowalem w innym miejscu, bo gdybym kupil u nichg to wymiana bylaby jeszcze tansza. Wiec mysle ze dobrze zrobilem, mimo ze mechanik mowil ze swiece wykrecily sie dosc latwo (jezdzilem na 2 spalonych swiecach od przynajmniej poprzedniej zimy). dodatkowo wyczyscili mi kolektor i EGR za 30zl wiec mysle ze spoko.

Gdzies wyczytalem ze swiece (akurat chodzilo o NGK ale pewnie mozna to zastosowac do wszystkich) dokrecamy momentem 15Nm, swieca moze sie ukrecic przy momencie 35Nm w gore, wiec ustawiajac moment 30Nm do odkrecenia powinno udac sie okrecic swiece... Jesli nie to jest duze ryzyko jej ukrecenia.

Jak znajde zrodlo to podam, bo przeczytalem chyba wszystkie posty dotyczace wymiany swiec :D

Opublikowano
Za sama wymiane 4 swiec BERU zaplacilem ... 60zl. dodam ze swiece kupowalem w innym miejscu, bo gdybym kupil u nichg to wymiana bylaby jeszcze tansza. Wiec mysle ze dobrze zrobilem, mimo ze mechanik mowil ze swiece wykrecily sie dosc latwo (jezdzilem na 2 spalonych swiecach od przynajmniej poprzedniej zimy). dodatkowo wyczyscili mi kolektor i EGR za 30zl wiec mysle ze spoko.

No to bardzo malutko wziął, u mnie za samą wymianę świec zawołał 200 zł, wymieniłem sam :)

Opublikowano

Gdyby krzykneli mi 200 to tez bym sam sprobowal wymienic. Ale jak uslyszlaem 15zl od sztuki to bez zastanowienia sie zostawilem auto. Firma sie rozkreca i chca przyciagnac klientow - stad takie ceny.

Gdyby ktos byl z okolicy to polecam:

http://brodnica.auto-crew.pl/

Dodam ze predzej bylem pytac w dwoch autoryzowanych stacjach (VW i Fiat) i w obu nawet nie podali ceny, tylko uslyszalem ze sie nie podejma wymiany :shock:

Opublikowano
Wyjasnie jeszcze-pasty miedziowe nadają sie tylko do montażu elementów stalowych. Nie można ich stosowac do wtryskiwaczy i świec,ponieważ miedź koroduje elektrolitycznie z aluminium,do tego celu-jak pisałem powyżej-służą specjalne pasty wysokotemperaturowe ("metal free").
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg