Skocz do zawartości

e61 525d przeplywomierz powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ,możesz zrobić dziurę wiertłem 4 mm w obudowie przepływki w okolicy wtyczki to bedze dostawać więcej powietrza , znalazłem kiedyś taki temat w bmw e 39 poszukaj , kolega tak zrobił w e 60 bo nowa to ponad 500 zł i mu szkoda, a w 46 320 d wiercą dziurkę typowo w samej przepływce ( w samym grocie co wchodzi w obudowę 1 mm )ze by nie miały takiego dołu auta ,ale jak w e 60, to nie wiem przepływki nie da sie naprawić ja polecam wymiane na nową nie używkę bo to loteria.
Opublikowano
moje pytanie bylo czysto teoretyczne tak czy inaczej zamierzam ja wymienic :cool2: serwis bmw krzykna 1460 zl sa poprostu nienormalni, za kawalek plastiku :duh: wiec bedzie bosch za pol ceny tej z serwisu.dziekuje za pomoc.pozdrawiam :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko ze bosch sie nie sprawdza.Tylko oryginał...

Ja zakładalem kiedyś bosch i pierburg, żaden nie dziala ok, doradzam tak jak kolega, tylko oryginał.

Czyli jak to jest ? Jeśli BOSCH produkuje przepływkę ze znaczkiem BMW to wtedy ona działa a jeśli o tym samym numerze zrobią do handlu w sklepach to już nie działa ? Przecież to sensu nie ma.

http://imageshack.us/a/img641/8568/26352237741.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi tez to jakoś nie pasuje. Albo miałem pecha albo ki h... Ale bosch nie chciał hulac, auto słabo reagowalo na gaz i duzo palilo. Przykład mojej e60.

Przecież gdyby tak było to by mieli same reklamacje a nie zarobek i wiem że większość ludzi kupuje poza ASO i wszystko działa prawidłowo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To tak samo jak z tarczami hamulcowymi.Wszystkie biją tylko nie oryginały...

Znam forumowiczów którym oryginalne tarcze również zaczęły bić po kilku kkm, to jest kwestia prawidłowego montażu, stanu piast itd. a co do przepływek BOSCH to jakoś innym wszystko pięknie śmiga na tych bez znaczka BMW, chyba firma nie strzelała by sobie w stopę i nikt by ich nie sprzedawał gdyby nie działały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nic, nie będę sie z wami spierał, być może pechowo trawiliście ponieważ inni kupują i działają normalnie jak ta ze znaczkiem BMW :)
Opublikowano

Witam

Szukam czegoś innego na forum(termika do webasto PTC10K)i natknąłem się na ten temat. Co prawda nie w E60 a w E39 znajomy miał problem z przepływomierzem.Fabryczne były bardzo drogie więc grzebał "na rynku" grzebał aż natknął się na przepływomierz boscha do Skody (nie wiem który model) identyczny jak do jego BMW :D .Kupił za 1/3 ceny wymienił i wszystko OK.

Pozdr.

PS. Nic nie sugeruję,napisałem co wiem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
WITAM wymienilem przeplywomierz i autko dalej nie dziala tak jak trzeba ,przeczytalem ze trzeba zrobic adaptacje;tyrknalem do kumpla i mowi mi zebym sie zapytal czy da rade adaptacje KTS 540 zrobic jezeli nie to jak i czym prosze o pomoc
Opublikowano

Witam,

czy uszkodzony przepływomierz może mieć wpływ na zwiększone (bardzo) spalanie? Nie posiadam już DPF-a, a spalanie dalej rzędu 11l i nic nie chce zmaleć.

Pzdr.

Opublikowano
witam wymienilem przeplywomierz ;dzisiaj bylem u goscia zrobil mi adaptacje i autko jedzie lepiej ale to nie jest to co powinno byc cholera nie wiem juz co mam jeszcze zrobic , moze by mi ktos podsuna jakis pomysl bardzo bym prosil ;z gory wielkie dzieki!!!
Opublikowano
Witam,

czy uszkodzony przepływomierz może mieć wpływ na zwiększone (bardzo) spalanie? Nie posiadam już DPF-a, a spalanie dalej rzędu 11l i nic nie chce zmaleć.

Pzdr.

no jasne ze moze. Przewaznie samochod pali duzo, kopci na czarno i marne osiagi ma. Czy cos takiego zauwazyles?

Opublikowano

Cześć knopers1

Nie zauwazyłem kopcenia, przyglądałem się mocno po odebraniu z wycinki DPF-a, jechałem za swoim autem, potem sie przesiadłem i żyłowałem na skrzyzowaniach-ledwo ledwo kopci. (a propo's jak Twoje auto? DPF poleciał czy wymieniłes na nowy? Jak z mocą-niema juz problemów?)

Mocy też mu nie brakuje, nic nie zamula-problem z przepływką wylazł własnie w trakcie tych "naszych" testów z DPF-em, EGR-em podczas "air mass test"-to właśnie niby wykryli na warsztacie wtedy, ale nie miał na miejscu żeby wymienić.

W przyszłym tygodniu jestem umówiony na wymiankę.

Pzdr.

Opublikowano
witam wymienilem przeplywomierz ;dzisiaj bylem u goscia zrobil mi adaptacje i autko jedzie lepiej ale to nie jest to co powinno byc cholera nie wiem juz co mam jeszcze zrobic , moze by mi ktos podsuna jakis pomysl bardzo bym prosil ;z gory wielkie dzieki!!!
Opublikowano
Dpfa nie wycielem, przegonilem samochod 3tys. km do polski i z powrotem do germani i chyba cosik pomoglo. Conajmniej nie wypalal sie ani razu przez ostatnich paru dni.Przedtem robil to co dziennie. Moc tracil tylko przy wypalaniu.A ze nie wypala tak czesto, mocy nie brak. Narazie wszystko o.k.Musze obserwowac, jak beda problemy to sprzedam i zakupie cos w 2.0 D. ;)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Czy po wymianie przepływomierza konieczna jest adaptacja?

Pytam gwoli informacji gdyż adaptacje zrobiłem sobie sam (mechanik twierdził że nie trzeba) jednak niejasnych jest dla mnie pare kwestii-w opisie stoi, iz adaptacja odbywa sie w różnych konfiguracjach-idle speed, 1700rpm-3000rpm, 0-90km/h oraz 90-160km/h. ile czasu zajmuje taka adaptacja komputerowi-czy to trwa ileś czasu-więcej niz samo ustawianie na kompie?. DIS pokazał że zadaptacja została zakończona i wartości się wyzerowały, natomiast zastanawia mnie (zrobiłem trasę 120km troche butowałem w trakcie-potem wykonałem test przepływki-i tym razem wyszło bez błędów) ile czasu nowa przepływka się przystosowuje lub też sterownik uczy sie znowu tej nowej przepływki?

Pozdrawiam.

EDIT:

-już się dowiedziałem od uprzejmego kolegi- Dzięki Capaz.

Pozdrawiam.