Skocz do zawartości

320d m47n wymiana silnika czy remont

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam zaje problem wciagnelo mi klapke duzo slysze zeby wymienic silnik choc mam propozycje remontu,prawdopodobnie padl mi jeden cylinder choc mechanik stwierdzil ze sa problemy z dwoma ,koszt remontu jest podobny co silnik z allegro czy warto kupywac ,jakie mam prawa przy kupnie używanego silnika ,najchetniej kupilbym z montazem ,nie jestem pewny remontu.pomocy kupuje te samochdy od osmiu lat i nigdy nie musialem ich naprawiac.moglbym ja sprzedac ale lubie swoja be

Opublikowano

Bylo wczesniej klapki wywalic no ale po ptokach.

Co Ci doradzic moge to nowy silnik przynajmniej w D nieoplaca sie remontu no ale w Pl sa stodoly gdzie napewno to zrobia.

Ile kosztuje silnik w PL?

to jedna z aukcji na ebaj-u w D

http://www.ebay.de/itm/BMW-E46-320d-110kW-M47N-Motor-mit-Anbauteile-09-04Bj-/230857703720?pt=DE_Autoteile&fits=Make%3ABMW%7CPlatform%3AE46&hash=item35c0310128

Gwarancjia na 12 miesiecy

http://www.ebay.de/itm/motor-BMW-E46-320D-204D4-150-PS-95000km-/180847247266?pt=DE_Autoteile&hash=item2a1b55ffa2

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym wymienił, np w borku strzelińskim mają i wymieniają lub koło kątów wrocławskich, dokładnie sośnica. Dają gwarancję rozruchową.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W Florynce obok Nowego Sącza jest firma zajmująca się wymianami silników do samochodów. Mają własną stronę http://wymiensilnik.pl/

, nie robię reklamy ale miałem już z nimi do czynienia.

Jutro możliwe że będę w okolicach Nowego Sącza to mogę skoczyć i pogadać na temat silnika. Wiem że sprowadzają silniki z Niemiec..., prowadzą również wymianę i dają gwarancję :lol:

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

oo BoloBenio widze że z moich rejonów jesteś :), ja w okolicach Nowego Sącza wymieniałem silnik u mojego znajomego mechanika, "mechanior od wszystkiego" ale zrobił to dobrze, jeżdże już rok, zrobiłem 30 tyś km i ani jednego problemu związanego z wymianą słupka

a silnik M47 kupiłem tutaj http://www.carox.pl/ osobiście, dają 30 dni gwarancji rozruchowej, silników w hali mieli ok 100 jak tam wszedłem, samych M47 były 3 sztuki. czy mają obecnie M47N trzeba spytac, ja jak wspomniałem już wcześniej jeżdże już rok, tj ok 30 tyś od przekładki i ani z samym silnikiem, ani z robotą, problemu nie mam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zdecydowałem się na remont,a oto koszty

-zawór wydechowy 6szt 162.00

-prowadnica ssąca 72.00

-prowadnica wydechowa 72.00

-uszczel. zaworów 75.00

-szlif płaszcz. głowicy 70.00

-wymiana prowadnic zaworów 48.00

-frezowanie prowadnic zaworów 96.00

-szlif zaworów 24.00

-rozebranie złożenie głowicy 60.00

-szczelność głowicy 70.00

razem netto 749.00

brutto 921.27

płyn do chłodnicy 60.00

robocizna (uszczelki,przerobienie kol.) 918,73

całkowity koszt brutto 1900,00

po kosztach widać że zaoszczędziłem pare setek i co najważniejsze mam wciąż ten sam silnik w którym wiem co jest

dodam że to wszystko było robione w najlepszych punktach w obrębie 70 km od miejsca mojego zamieszkania

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym remontował, wiesz co masz, ale zawsze trzeba się liczyć, że coś wyjdzie w praniu i z 5 setek może więcej kosztować.

Używka to loteria...

Możesz jeszcze trochę zaoszczędzić w inny sposób, jak ktoś w rodzinie lub wśród znajomych ma firmę i jakieś auto wciągnięte do firmy jako środek trwały, lub po prosty ma jakieś auto firmowe, możesz wziąć faktury na wszystkie części jak i na robociznę i później odliczyć podatek VAT-23% i dochodowy-19%. Już tłumaczę, kupujesz coś za 100zł i odliczasz 23%vatu, już wychodzi 81zł, następnie odliczasz 19% dochodowego i wychodzi 68zł, nieźle co nie?

Taka trochę księgowość, ale przy takich wydatkach każdy grosz się liczy..

Ja tak robię, mam firmę i każde auto wciągam jako auto firmowe, odliczam wszystko, nawet płyn do spryskiwaczy, wszystko.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Kuba możesz pokazać co to za warsztat remontował Twój silnik? Bo koszta jak na BMW znacznie niskie, aż przy niektórych częściach myślę że az za bardzo

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

warsztat znajduje się w Pile ,a szlifiernia w Złotowie jeżeli jest ktoś z tych terenów to wie że firma Pana M. jest najsolidniejsza

co do warsztatu to został właśnie polecony przez szlifiernie,choć musiałem dojechać 70km nie żałuje auto teraz chodzi lepiej jak przed awarią bo przy okazji ustawił mi rozrząd bo jakiś niemiec wsadzał tam łapy i teraz równiej pracuje.

ceny były specjalne dla mnie (duże usługi dla firmy w której pracuje)

Opublikowano

Koszta w moim przypadku:

Nowy tłok z pierscionkami -350zł

Pierscienie tłokowe -115złX3

Wymiana tuleji plus honowanie cylindrow -150zł

Obrobka głowicy: nowe prowadnice, uszczelniacze, gniazda zaworowe, planowanie i sprawdzenie na szczelnosc -580zł

Uszczelka głowicy i uszczelka pod pokrywe -ok 100zl sztuka

Panewki głowne i korbowodowe -ok 700zł

Plus oczywiscie nowe płyny, filtry itp

Opublikowano

Panowie mowa tutaj o nie oryginalnych częściach BMW rozumiem tak?

Bo tłok za 350 zł to chyba przesada

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

Oliver Hessmann