Skocz do zawartości

320d 136 km - nie świeci sie kontrolka świec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie o poranku,

Na dworze coraz chłodniej a mi wciąż nie pali się kontrolka świec po przekręceniu kluczyka.... jak od razu zaczynam kręcić to widać, że świece nie są dogrzane bo auto zaskoczyło za piątym zębem ;) - jak profilaktycznie poczekam te parę sekund (10 - 15).. jest ok... jakieś pomysły ?

pozdro

Opublikowano
mój kolega tak miał że nie świeciła mu kontrolka dde. okazało się że coś kiedyś było nie tak z autkiem i jakiś mądry rozebrał licznik i zaślepił kontrolke. więc może i u Cb tak jest. ale najpierw zrób test tak jak kolega Ci podpowiedział
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podstawowe pytanie, czy jak przekręcasz kluczyk na zapłon świeci się przez sekundę? Jak tak to jest ok, jak nic się nie świeci to jest zaślepiona..sprawdź testem 2.0

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jest tak tak mówił przedmówca - świeci się ale dosłownie sekundę, a dzisiaj musiałem skrobać ostro szyby a ona dalej tylko sekundę gdzie uważam, że powinna te parę chwil poświecić do nagrzania... Także sama kontrolka działa ale nie wskazuje chyba poprawnie.
Opublikowano

tak ma być. Jeszcze jest za ciepło żeby silnik grzał świece. Ja rano szyby też skrobałem a świec nawet nie podgrzał. Tylko u mnie odpala od strzała.

Jak masz problemy to proponuje albo dłużej odczekać aż pompka napompuje lepiej albo zając się nią ponieważ ona odpowiada za pogorszony rozruch. Jest tutaj nawet temat o tym, "pogorszony poranny rozruch" czy jakoś tak :) poszukaj.

i pamiętaj że to nie ursus co nawet w lato świece grzeje tylko BMW i silnik dość sprawny aby odpalić w takiej temperaturze bez podgrzewania świec. One zaczną działać jak się zrobi zimniej i wtedy kontrolka będzie się dłużej swiecić sygnalizując podgrzewanie świec.

szukam
Opublikowano
Dzięki koleszko... ja cale życie na benzynie i stąd moje niedoświadczenie... :) Miałem kiedyś chwilę golfa 1.9 D (bez turbo) i to była przygoda... raz jeszcze dzieki...