Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dwa problemy w mojej e46, Pierwszy to, ze samochod sie nie dogrzewa. W miejscu łapnie pion, jak juz jade to spada.

Drugi to falowanie obrotów na zimnym silniku podczas jazdy na rownym gazie badz tempomacie.

Mechanik powiedzial ze, musze wymienci termostat głowny, i znikna oba problemy. Czytalem ze drugi problem to wina elektrycznego podgrzewacza, jest mozliwosc ze termostatu tez?

Jak wymieniac termostat, to kupowac drozszy, czy te tansze, czyli po ok 150zl tez sa dobre?

Samochod nie posiada zadnych bledow na INPIE.

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Tylko behr, najpierw sprawdź termostat egr (sam muszę to zrobić), wystarczy wyjąć i dmuchnąć, jak przepuszcza to szmelc, można też pomachać, podobno grzechocze :wink: ale pewnie wyjdzie, że to wina głównego, chociaż nie wiem czy jest reguła. Zacznij od termostatów i potem ewentualnie walcz z podgrzewaczem, jest instrukcja jak go reanimować.

Na www.czescidobmw.pl termostat egr ok 100 zł a główny chyba 147 zł.

Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz go wyjąć i dmuchnąć, sam nie wiem jeszcze z której strony, ale nie powinien przepuszczać z żadnej, dobry delikatnie przepuszcza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Przy czyszczeniu EGR dmuchalem w niego i nie dalo sie. Lub minimalnie przechodzilo.

Czyli zakldamy ze termostat glowny. Tak?

Edit"

A z tego co mi mechanik mowil, fabrycznie montowany jest FEBI.

Opublikowano
Przy czyszczeniu EGR dmuchalem w niego i nie dalo sie. Lub minimalnie przechodzilo.

Czyli zakldamy ze termostat glowny. Tak?

Termostat Egr sprawdziłeś pod względem szczelności w jedną i drugą stronę tak ? Jeżeli przepuszcza tylko minimalnie trochę powietrza, to w takim wypadku problem leży w termostacie głównym. Co do falowania obrotów to odepnij wtyczki od podgrzewacza-webasto, i zobacz czy problem zniknie. Myślę że nie ma co porównywać falowania obrotów z nieszczelnym termostatem. Obroty na biegu jałowym mogą osiągnąć nawet do 1 tyś RPM po przez włączenie się podgrzewacza (są one stałe i z czasem spadają w dół). Wszystko zależy od temperatury płynu chłodniczego i otoczenia, lecz nie powinny falować, czy to w jeździe czy to na postoju. Radził bym podłączyć samochód pod "komputer" i sprawdzić czy nie wywali jakiegoś błędu odnośnie właśnie samego podgrzewacza.

Opublikowano

Gdy samochod stoi w miejscu to obroty nie faluja. Problem jest jak jade. Mam np 50km/h i nie przyspieszam i nie zwalniam, to obrotomierz rusza sie, i odczuwa sie to nie patrzac na obroty.

Pod komputerem nie mam zadnego bledu.

Opublikowano

Skrzynia w automacie ? Obroty na jałowym są podniesione w zimne dni zaraz po odpaleniu samochodu ?

ps. Tak czy siak spróbuj odpiąć wtyczki od podgrzewacza wody, i zobacz czy problem będzie występował nadal.

Opublikowano
Wracajac do termostatu, lepiej zawmoic ORI z Czescibmw, czy kupic behra z allegro? roznica 20zl.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Mam takie pytanko

Mianowicie kupiłem na allegro termostat do e 46 niby febi za 175 zł

Przyszła paczka karton febi jakieś tam ulotki w środku lecz na termostacie nie ma nigdzie logo firmy lecz jest napis MOTORAD. I teraz nie wiem czy przysali jakiś szmelc i robić dym sprzedającemu czy po prostu pod taką nazwą sprzedaje Febi

Pozdrawiam

Opublikowano

oddaj i kup ory za 140zl w aso bmw

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam ponownie

Kupiłem 2 bmw tym razem E39 520d fl 136 km

Mam do wymiany prawdopodobnie termostat któryś bo pokazuje tylko 1/4 skali.

Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakos który z nich jest do wymiany nie demontując ich?

Pamiętam że do termostatu egr jest latwy dostęp i można go latwo sprawdzić czy ma ciągły przedmuch z jedenej i drugiej strony a czy jest inny sposób bez demontażu?

Prosze o podpowiedzi

Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Włącz test 7.0 i obserwuj temperaturę podczas jazdy, do ilu stopni dochodzi oraz czy spada podczas spokojnej jazdy na trasie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL