Skocz do zawartości

[E90] lub [E91] nawigacja business potrzebna do aktualizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie potrzebuje pomocy, najlepiej od kogoś z Warszawy, kto zmieniał nawigacje business (przed liftem na strzałki)

a teraz leży sobie ona gdzieś w garażu, muszę podłączyć taką do swojego e91,

znaczy się pożyczyć do swojego samochodu, żeby zrobić upgrade sterowników...

aktualizacja wymaga podobno seryjnego wyposażenia :mad2:

Wymieniłem swoją nawigację business na CIC i zostawiłem swoją w rozliczeniu :duh:

Jesli ktoś może pomóc to proszę o kontakt na priv.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam,

Panowie potrzebuje pomocy, najlepiej od kogoś z Warszawy, kto zmieniał nawigacje business (przed liftem na strzałki)

a teraz leży sobie ona gdzieś w garażu, muszę podłączyć taką do swojego e91,

znaczy się pożyczyć do swojego samochodu, żeby zrobić upgrade sterowników...

aktualizacja wymaga podobno seryjnego wyposażenia :mad2:

Wymieniłem swoją nawigację business na CIC i zostawiłem swoją w rozliczeniu :duh:

Jesli ktoś może pomóc to proszę o kontakt na priv.

Jeśli ISTA/P odmawia aktualizacji można użyć WinKFP i zrobić programowanie każdego sterownika oddzielnie...

Jeśli masz auto LCI i zrobione to poprawnie to niepowinno być problemu. Chyba, że chciałeś zaoszczędzić na kodzie FSC i masz emulator. Ten kto Ci to montował nie uprzedził Cię, że na emulatorze stracisz możliwość programowania auta przez ISTA i pełnej diagnostyki oraz aktualizacji map pod Twój VIN?

Jeśli masz auto pre-LCI niestety będziesz musiał zamontować oryginalną nawigację bo wtedy CIC nie był montowany... chyba, że ktoś Ci to zaprogramuje przez WinKFP z wyłączeniem navi CIC i sterowników z jej otoczenia...

Opublikowano (edytowane)

niestety mam pre LCI,

najłatwiej będzie włożyć na czas aktualizacji nawigacje business pre-LCI

nie mam żadnych problemów z autem, tylko swiadomość że nie wszystko jest tak jak powinno,

wiem że mam wgrany język polski z tzw palca,

bo oprogramowanie samochodu nie przyjmuje pakietu polskiego (bo jest za stare),

nie moge go zaktualizować bo nie mam swojego oryginalnego navi business,

wiec gdy zmienie w menu jezyk na angielski to już nie wróce na polski, dodatkowo każde kodowanie wywali mi jezyk:(

może mała niedogodność ale mnie wkurza....

chciałbym miec normalnie dodany pakiet polski i najnowsze sterowniki w samochodzie...

Edytowane przez kdus
  • Członkowie klubu
Opublikowano
niestety mam pre LCI,

najłatwiej będzie włożyć na czas aktualizacji nawigacje business pre-LCI

nie mam żadnych problemów z autem, tylko swiadomość że nie wszystko jest tak jak powinno,

wiem że mam wgrany język polski z tzw palca,

bo oprogramowanie samochodu nie przyjmuje pakietu polskiego (bo jest za stare),

nie moge go zaktualizować bo nie mam swojego oryginalnego navi business,

wiec gdy zmienie w menu jezyk na angielski to już nie wróce na polski, dodatkowo każde kodowanie wywali mi jezyk:(

może mała niedogodność ale mnie wkurza....

chciałbym miec normalnie dodany pakiet polski i najnowsze sterowniki w samochodzie...

Jaką wersją ISTAP masz zaprogramowaną nawi CIC? Do języka polskiego wymagany jest w miarę świeży soft w KOMBI, CAS, NFRM oraz w CIC...

Tak naprawdę nie da się doposażyc auta pre-LCI w CIC aby zachowało programowalność w prosty sposób...

Proponuję spytać osoby, która Ci to montowała czy ma jeszcze Twoją starą nawi..

Jeśli robiłeś wszystko u jednej osoby/firmy, dziwi mnie fakt, że nie rozpoczęli prac od programowania ze starą nawigacją...skoro chciałeś mieć najnowszy soft.

Opublikowano

niestety nie wiedziałem tego wszystkiego wczesniej...

dokształcili mnie koledzy z warszawy, widać było że się znają... żaluje że nie zakładałem u nich,

podobno cokolwiek zaczyna sie od aktualizacji... ehhh

CiC był montowany w Bydgoszczy(atrakcyjna cena) - nie potrafili zakodować mulf2, malo tego powiedzieli ze sie nie da i moga tylko wymienic na comboxa za "mała opłata" - wiec pojechalem do kogos kto zna sie lepiej,

dokodowali mi telefon juz w Wawie, ale powiedzial ze samochod ma stary soft, znaczy oryginalny z 2007 roku, a wtedy nikt o CiC jeszcze nie wiedział:)

itd.

ehhh, a chciałbym zeby wszystko bylo najnowsze

Opublikowano
Jeśli masz auto LCI i zrobione to poprawnie to niepowinno być problemu. Chyba, że chciałeś zaoszczędzić na kodzie FSC i masz emulator. Ten kto Ci to montował nie uprzedził Cię, że na emulatorze stracisz możliwość programowania auta przez ISTA i pełnej diagnostyki oraz aktualizacji map pod Twój VIN?

Nie wiedziałem o tym - o jakiej pełnej diagnostyce piszesz? Mam auto LCI z CIC i nie mam navi - chciałbym to w końcu zrobić i właśnie słyszałem o tych emulatorach. I teraz pytania- czy ten FSC to tylko w bmw i jaki koszt ? Co mi nie będzie działać jeśli jednak emulator ?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie wiedziałem o tym - o jakiej pełnej diagnostyce piszesz? Mam auto LCI z CIC i nie mam navi - chciałbym to w końcu zrobić i właśnie słyszałem o tych emulatorach. I teraz pytania- czy ten FSC to tylko w bmw i jaki koszt ? Co mi nie będzie działać jeśli jednak emulator ?

Każda navi CIC ma zapisany nr VIN pojazdu - Twojego lub dawcy. Kody FSC potrzebne do uruchomienia funkcji nawigacji oraz aktualizacji map generowane są na podstawie nr VIN.

Jeśli numery VIN nie zostaną zmienione na ten z Twojego auta wymagany jest emulator. W nawigacji pozostaje wtedy nr VIN dawcy co automatycznie powoduje problemy z diagnostyką oraz programowaniem auta.

Oczywiście użytkownik może o tym nie wiedzieć jeśli ten kto montuje taki zestaw wcześniej mu o tym nie powie... problemy zaczynają przy pierwszym podłączeniu do kompa...

Ponadto nie możesz zamówić kodu FSC do aktualizacji mapy pod Twój VIN...

Cena kodów aktywujących funkcję nawigacji (zamawiałem dosłownie przedwczoraj[nie mylić z kodami do akatualizacji mapy])- 1940 pln brutto (1 kod) oraz 5 groszy (2 kod), cena emulatora ok. 500 pln...

Jeśli chcesz mieć to zrobione wg. technologii producenta to jedynym rozwiązaniem jest wpisanie Twojego nr VIN do navi dawcy, zamówienie kodów FSC pod Twój VIN i następnie umieszczenie certyfikatów oraz kodów w CIC, programowanie/kodowanie i na końcu aktualizacja mapy...

Mam auto LCI z CIC i nie mam navi

Nie za bardzo rozumiem... masz auto LCI w którym fabrycznie jest CIC ale funkcja nawigacji Ci nie działa czy też wogóle nie masz CIC'a a może chodzi Ci o kod FSC do aktualizacji mapy ?

Gdybyś miał problemy z poprawnym doposażeniem w CIC mogę pomóc...

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Tak miałem nieaktywną nawigację ale wszystko już zostało orarnięte przez BMW Nawi Garage i lata jak trzeba.

Ktoś tam poprostu grzebał wcześniej i coś popsuł..

Opublikowano
Jeśli auto ma fabrycznie CIC na serwerze są wszystkie kody za darmo. Jeśli oryginał CIC bezn kombinacji można zaimportowac ISSS a jeśli coś kombinowane wtedy trzeba importować nie standardowo...

Bimmer Retrofit Polska

Zajmujemy się diagnostyką, kodowaniem, programowaniem, naprawą sterowników, doposażenia moduły BMW, konwersją BMW z importu, DVD FREE, CIC seria F i E, BMW APPS, imp. naprawczych kodów FSC

Nasza firma posiada w BMW AG status External Service Partner

Opublikowano

Pozwólcie, że też się dopiszę...

Jestem w trakcie kupowania E91 LCI '2010 z nawigacją Business. Jedną z pierwszych modyfikacji miała być wymiana na CIC. Dotąd myślałem, że koszt to zakup nawigacji + montaż. Rozumiem, że aby zrobić to "po bożemu" należy jeszcze wydać wspomniane 1940 pln na kod? Co to znaczy drugi kod za 5 groszy? Mogę zamówić ten drugi? :wink: Prośba o doprecyzowanie dla nowego. :)

• Członkowie klubu
Opublikowano
mam pytanko

jak mam navi bussnes w e60

a kolega mam navi CIC z e93

jak wymienie panel bende ja mogl wsadzic do e60?

Szukaj navi CIC do e60. Ta od e93 ma inne oprogramowanie w tzw. gateway'u.

Można co prawda je zmienić na te od e60 ale to dodatkowy stres :D

Pozdrawiam :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Pozwólcie, że też się dopiszę...

Jestem w trakcie kupowania E91 LCI '2010 z nawigacją Business. Jedną z pierwszych modyfikacji miała być wymiana na CIC. Dotąd myślałem, że koszt to zakup nawigacji + montaż. Rozumiem, że aby zrobić to "po bożemu" należy jeszcze wydać wspomniane 1940 pln na kod? Co to znaczy drugi kod za 5 groszy? Mogę zamówić ten drugi? :wink: Prośba o doprecyzowanie dla nowego. :)

Jeśli ma być to zrobione tak jak należy to tylko aktywacja przez kody FSC. Kodu za 5 gr nie sprzedacą Ci jak nie kupisz tego droższego... Także tak czy siak czeka Cię wydatek ok. 2000 pln na kody FSC.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mam pytanko

wymienilem ta navi cic z e92 w mojej e60

dokupilem kable,panel,wtyczke .tylko tak jak pisales nie pasuje zabardzo bo co jakis czas niedzial funkcja navi

ale najwiekszy problem mam z tym ze mam w mojej 5 logik 7,probowalismy to przekodowac ale mimo to niemam glosu, prawdopodobnie musze zrobic aktualny soft logik 7 ,bo auto mam z 2003 r,niewiem jaki koszt takiej uslugi w poilsce bo w autri kolega w bmw wieden powiedzial ze zrobi mi aktualizacje softu za 100€

ale z tego co wiem to i tak musze navigacje przefleszowac na soft z 5 bo inaczej navi bendzie warjowac

dominik Nowy Targ
  • Członkowie klubu
Opublikowano
mam pytanko

wymienilem ta navi cic z e92 w mojej e60

dokupilem kable,panel,wtyczke .tylko tak jak pisales nie pasuje zabardzo bo co jakis czas niedzial funkcja navi

ale najwiekszy problem mam z tym ze mam w mojej 5 logik 7,probowalismy to przekodowac ale mimo to niemam glosu, prawdopodobnie musze zrobic aktualny soft logik 7 ,bo auto mam z 2003 r,niewiem jaki koszt takiej uslugi w poilsce bo w autri kolega w bmw wieden powiedzial ze zrobi mi aktualizacje softu za 100€

ale z tego co wiem to i tak musze navigacje przefleszowac na soft z 5 bo inaczej navi bendzie warjowac

1. Jak masz zrobioną aktywację funkcji nawigacji - kody FSC czy emulator ?

2. Jeśli soft ma być zrobiony w ASO przy użyciu narzędzi typu ISTA to programowanie będzie niemożliwe. Najbezpieczniej jest wyjąć nawigację i zrobić programowanie na "stole"...(oczywiście softem pod E60)

3. Jak będziesz miał już przygotowaną nawigację pod E60 (zgodną z I-level oprogramowania auta, wpisany VIN, etc.) wtedy zakodujesz ją bez większych problemów do auta (oczywiście przez zabawę z .ssd) bo rok produkcji auta to 2003.

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Czy aktualizacja softu auta daje jakieś realne korzyści ?

Mam auto z 2005 r. i nic takiego nigdy nie robiłem

Nowe oprogramowanie zawiera szereg poprawek rozwiązujących różnego rodzaju problemy z autem np. z silnikiem czy skrzynią biegów. Czasami wprowadza nowe funkcjonalności czy też zmiany grafiki np. w nawigacji (CCC) czy layout'u oraz języka polskiego(CiC). Ważne jest aby zachować jednolity poziom oprogramowania w aucie tzw. Integration Level.

Ale złota zasada głosi - jeśli z pojazdem nie dzieje się nic złego, nie zamierzasz doposażać auta w dodatkowe urządzenia to nie ma konieczności wykonywania programowania/aktualizacji.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Chciałem się podpiąć pod temat navi.Pytanie moje brzmi- czy jeśli mam w aucie pre lci e91 2006r navi buisness ze strzałkami tylko i nie widzę tam żadnej mapy to czy z pozycji" menu" mogę ją jakoś wywołać na ekran? czy ta navi jest po prostu tylko ze strzałkami? czy w ogóle jest jakaś możliwość żebym do tej navigacji np wrzucił np inną płytkę w kieszeń i miał na ekranie mapę? Czy to jest jednak bardziej skomplikowane? jeśli tak to co muszę zrobić żeby mieć navi z mapą ? może ktoś z kolegów przybliżyć temat jakimś prostym językiem :lol: ? błądzę po forum i nie mogę odpowiedzi znależć :duh:
Człowiek uczy się przez całe życie i głupi umiera
Opublikowano

mgdz, miałem ten sam problem, rozwiązałem go następująco : HTC WildFire + uchwyt na szybę + Automapa android = wyświetlanie mapy

inne sposoby to tomtom, garmin, .... i oczywuiście przekładki nawigacji fabrycznych na nowsze i bardzie rozbudowane modele ... z tego co wiem to juz LCI bisnes daje rade z mapa graficznie.

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html

Opublikowano
mgdz, miałem ten sam problem, rozwiązałem go następująco : HTC WildFire + uchwyt na szybę + Automapa android = wyświetlanie mapy

inne sposoby to tomtom, garmin, .... i oczywuiście przekładki nawigacji fabrycznych na nowsze i bardzie rozbudowane modele ... z tego co wiem to juz LCI bisnes daje rade z mapa graficznie.

kurcze w ogóle cie nie kumam? proponujesz jakieś navi zewnetrzne? mam tego parę sztuk ale gdybym chciał sobie uchwyt na szybę przypiąć nie potrzebowałbym porady z forum :duh: szukam kogoś kto w sposób merytoryczny wyjaśni mi jak to zrobic no chyba że czegos nie jarzę :mad2:

Opublikowano
Ale odpowiedziałem Ci ze przekłada Cię ratuje. W tej konfiguracji navi/radio nie zrobisz mapy bez zmian sprzetowych.

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html

Opublikowano

Jest to juz na forum opisane-bo sam pisałem :cool2:

Niestety w navi business do roku 2007 nie ma mozliwosci widoku mapy.

Aby miec widok mapy nalezy wykonac szereg przeróbek-wraz z wymianą wyswietlacza,a jest to sprawa nieopłacalna.

Bmw Smorawiński wycenili to na 20 000pln,są tez "fachowcy" którzy to zrobią za ok.4000pln i dorzuca polskie menu-ale to i tak mało opłacalne jak dla mnie :(

icon4.png
Opublikowano
Ja już mam 2 namiary gdzie mogą to zrobić tzn zamienić mi navi buisness na prof oczywiście poza aso z ich kosmiczną cene z sufitu :nienie: jedni oscylują w przedziale między 2-3tys a drudzy ok 1.5 tys na razie szukam dalej wiadomo tani i dobry to nie synonimy.Wiem że ludzie poświęcają swój czas i wiedzę , częsci też kosztują ale niektórzy to już nie wiedzą ile brać jedno zero w tą czy w tą co za różnica? może znajdzie się jeleń co zapłaci :nienie: A tak przy okazji może wiecie jaka może być realna cena za samą usługę zmiany języka w menu na PL bo jak widzę jeszcze niedawno w ofertach sieciowych były tylko do autek lci a wtej chwili widzę ze do pre lci z navi buisnes też sie pojawiły.Pytam bo niektórzy za tą usługę też liczą tyle że nie wiem czy śmiać się czy płakać :mrgreen: :cry2: