Skocz do zawartości

320d 150KM problem z przeplywomierzem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przeplywomierz podwaja wartosci na niskich obrotach, na wysokich wartosci prawidlowe. Dodatkowo pali sie kontrolka silnika, blad 3FF0. Jaka moze byc przyczyna problemu?
Opublikowano
Z tego co czytałem adaptacje wykonuje się tylko po wymianie przepływomierza i to dla starszych e46. Ja mam auto z 2004 roku i przepływomierz nie był wymieniany, jedynie odłączony w celu wyczyszczenia.
Opublikowano

Posłuchaj kolegi. U mnie kłamał w całym zakresie x2 przepływomierz, zrobiłem adaptację rok temu i działa jak złoto (bez żadnych wymian). Nawet w aucie z 2004 po wymianie trzeba zrobić adaptację. W starych modelach po zmianie typu trzeba soft zmienić w DDE a nie tylko adaptację zrobić. Wyrywkowo coś czytałeś.

Może się rozadaptował ten twój, zdarza się. Chociaż jak nie kłamie w całym zakresie, to raczej chyba wymiana. Spróbować jednak warto, głównie ze względu na koszty.

Opublikowano
Dokładnie tak jak napisał dxtr71. Funkcje adaptacji są tylko dla sterownika DDE5.0. Natomiast dla starszych modeli tylko (albo AŻ) aktualizacja softu dla poprawnego działania nowego urządzenia. Czyli Twoim zadaniem jest sprawdzenie wartości live data + te dwie funkcje serwisowe o których napisałem wcześniej. Dla Twojego rocznika jeszcze jest "zerowanie" wartości lambda.
  • 2 tygodnie później...