Skocz do zawartości

E46 330d gaśnie nie pali na ciepłym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem świeżym posiadaczem BMW 330d z 2002r. Problem pojawił się nagle. Auto chodziło jak zegarek. Dziś rano odpalał bez zarzutu, pojeździłem trochę (silnik gorący temperatura stoi pionowo) zgasiłem silnik na ok 20 min i potem chcę go odpalić i nie mogę, rozrusznik kręci i nic, po około 10 min udało się ale jadąc do domu czuję wyraźnie spadek mocy przy ok 3-3,5 tyśkach w górę. Dojechałem do domu próbuję i znowu to samo, myślę jadę do mechanika. Jakoś odpaliłem ale do mechanika mam ok 15km podczas jazdy coraz bardziej odczuwałem spadki mocy, aż wydawało mi się że turbo w ogóle nie pracuje. Nagle silnik zgasł, odpaliłem go i jadę dalej po chwili zapaliła się kontrolka od świec i auto znowu zgasła. Odpaliłem ale kontrolka się już świeci cały czas ale silnik znów zgasł i już nie chce zapalić i nie dojechałem do mechanika. Proszę was co to może być czy to czujnik położenia wałka rozrządu czy co?? Jestem z Jeleniej Góry a więc do Wrocławia troszkę daleko, znacie jakiegoś dobrego speca w JG?? Przepraszam, że tak troszkę chaotycznie ale jestem troszkę wkurzony i ciężko opanować mi emocję.
Opublikowano

Dodam jeszcze, że jak kręcę rozrusznikiem to czasami auto załapie na ułamek sekundy i znów gaśnie. Dodam jeszcze, że dziś rano zaobserwowałem taki przypadek, że jak dojeżdżałem do świateł i wciskałem sprzęgło i hamulec do obrotomierz ten co pokazuje chwilowe spalanie leciał troszkę do góry tak do ok 10, czy nie powinien od razu spadać do 0??

A może to jest pompa paliwa?

EDID:

Próbowałem teraz na zimnym silniku i też nie chce zapalić. Kontrolka od świec czasami zgaśnie na ułamek sekundy ale i tak nie odpala.

Opublikowano
Żaden kolega nie pomoże, jakieś sugestie, jutro z rana auto będzie podpięte pod komputer. Z moich przypuszczeń obstawiam na pompę paliwową. Auto raz na jakiś czas na ułamek sekundy zagada.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego każdy Ci pomoże, ale to wróżenie z fusów, jedynym wyjściem jest komp... ile masz paliwa w zbiorniku, pytanie głupie, ale ważne.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jak zachowuje Ci sie ekonomizer jest to zjawisko całkiem normalne.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Kolego każdy Ci pomoże, ale to wróżenie z fusów, jedynym wyjściem jest komp... ile masz paliwa w zbiorniku, pytanie głupie, ale ważne.
Jutro z rana jestem umówiony na podpięcie pod komputer zobaczymy jakie błędy się pokarzą. Paliwa w zbiorniku mam ok 20 litrów. Teraz już w ogóle nie chce zapalić.

.

Opublikowano
To jak zachowuje Ci sie ekonomizer jest to zjawisko całkiem normalne.
A możesz napisać co to ekonomizer??

Edit już wiem co to jest.

Opublikowano
Diagnoza mechanika jest taka iż pompa paliwowa padła. Mówi, że na 100%, niestety nie wiem jakie były błędy. Pompa zamówiona na jutro, ma być bosch koszt 700+ robocizna 230zł. O efektach napiszę jutro. Pozdrawiam
Opublikowano

Auto sprawne, przyczyna to rzeczywiście pompa paliwowa podprogowa. Auto lata jak szalone :)

Jeżeli chodzi o pompę podprogową a domyślam się że właśnie o nią to ładnie cie ten mechanik ładuje nie napisze gdzie :) robocizna 230 zł :D wymienia się ja 10 minut a samą cześć tez można dużo dużo taniej kupić :)

Co do ceny to tak 660 pompa bosch, 120 diagnoza auta + 105 wymiana pompy.

Opublikowano
Auto sprawne, przyczyna to rzeczywiście pompa paliwowa podprogowa. Auto lata jak szalone :)
Jeżeli chodzi o pompę podprogową a domyślam się że właśnie o nią to ładnie cie ten mechanik ładuje nie napisze gdzie :) robocizna 230 zł :D wymienia się ja 10 minut a samą cześć tez można dużo dużo taniej kupić :)

Co do ceny to tak 660 pompa bosch, 120 diagnoza auta + 105 wymiana pompy.

Diagnoza auta? A co on takiego zrobił poza powiedzeniem Ci, że pompa podprogowa? Za diagnozę kompem biorą ludzie po 50zł. Skroił Cię na tym trochę.

Opublikowano

Diagnoza auta? A co on takiego zrobił poza powiedzeniem Ci, że pompa podprogowa? Za diagnozę kompem biorą ludzie po 50zł. Skroił Cię na tym trochę.

Kolego jak prosiłem o pomoc to nikt się z forum nie ogłaszał, poza tym nie zaproponował godnego taniego mechanika z JG więc takie komentarze są trochę nie na miejscu. Dla mnie liczy się fakt, że gościu szybko ogarnął temat.

Opublikowano
No tak ale są różne rejony polski i rożne ceny. Jak by pojechał do ASO to by w 1000 pln się nie zmieścił :-)
Opublikowano
No tak ale są różne rejony polski i rożne ceny. Jak by pojechał do ASO to by w 1000 pln się nie zmieścił :-)

Głupoty gadasz :) 2 minuty szukałem internet jest wszędzie i dostęp do części jest w tych czasach tak duzy ze mozna znalezc wszystko w normalnych cenach :)

http://allegro.pl/pompa-progowa-bmw-2-0d-2-5d-3-0d-e90-e39-e38-e46-i2717686631.html

Opublikowano

Głupoty gadasz :) 2 minuty szukałem internet jest wszędzie i dostęp do części jest w tych czasach tak duzy ze mozna znalezc wszystko w normalnych cenach :)

http://allegro.pl/pompa-progowa-bmw-2-0d-2-5d-3-0d-e90-e39-e38-e46-i2717686631.html

Aae ja nie pisze ze nie można znaleźć ja pisze ze są różne ceny, podaj cenę z ASO cwaniaczku :norty:

Opublikowano
Nie rozumiem w ogóle tego co piszesz :) kolega który założył temat naprawiał samochód u zwykłego mechanika który wziął dosyć drogo za naprawę , nie było nigdzie nic wspomniane o naprawie w aso to nie wiem o co Ty się tak spinasz :) Ameryki nie odkryłeś że ceny w serwisie są kosmiczne :) To tylko przestroga wymiana tej pompy przypomina wymianę np filtra paliwa jeżeli chciał byś za to płacić 100 za diagnozę i 100 za wymianę no to spoko nie mamy o czym gadać :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Typowe podejście mechanika: masz bmw to płać :? za opelka wziąłby 50+50.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

to jest filtr paliwa a nie pompa podprogowa kolego :) taniej niz podałem nie widziałem :) oczywiście mówimy o nowej :)

Wszystko fajnie tylko w made in poland bym nie inwestował. Jeśli chodzi o naprawę ważne dla mnie było aby auto było szybko zrobione a koszta zeszły na dalszy plan tak dla informacji firma Budźyń z JG

Pozdrawiam