Skocz do zawartości

e39 530d Problemy z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich! Mam problem z ogrzewaniem. Kiedy wsiadam do samochodu rano na klimatroniku ustawione mam 23,5st to po chwili z nawiewów leci ciepłe powietrze i wszystko jest ok, ale po jakimś czasie z nawiewów zaczyna lecieć zimne powietrze a w samochodzie na pewno nie ma żądanej temperatury :shock: Nie wiem od czego zacząć sprawdzać. Z góry dzięki za pomoc.
Opublikowano

Sprawdź na początku poziom płynu chlodniczego. Miałem identyczne objawy w swojej 530d i jakkolwiek idiotyczne rozwiazanie by to nie było -u mnie pomogło.

Potem możesz jeszcze pokombinowac, czy to samo dzieje się bez klimy i alternatywne z zamkniętym obiegiem. Daj znać co i jak z tym tematem, przyda się innym

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zawory od ogrzewania są normalnie OTWARTE, dopiero podanie na nie napięcia powoduje ich zamknięcie.

Więc wydaje mi się że problem będzie w sterowaniu.

Zawory są rozbieralne, tak wrazie czego, można je zawsze wymontować, rozebrać i wyczyścić.

Zresztą, zawory jeśli się zacinają, to zazwyczaj w pozycji otwartej, przez co auto grzeje cały czas pełną mocą.

Opublikowano
Witam! Dodam że jak ogrzewanie dam na maxa to nie idzie wytrzymać w samochodzie tak gorąco, ale jak zmniejszę na przykład na 27 to znowu zaczyna lecieć zimne a w samochodzie na pewno nie ma 27.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam taka tezę, że może być uwalony wentylatorek w panelu klimatronika, i jak autko stoi, to wszystko jest chłodne, po odpaleniu zaczyna grzać, a po pewnym czasie panel klimatronika nagrzewa się sam od siebie - czujnik temperatury grzeje się razem z panelem - i wykrywa zbyt wysoką temperaturą (wentylatorek nie chłodzi), po czym włącza chłodny nawiew (zamyka zawory wody).

Ustawiając temp na 32 klimatronik zawsze będzie grzał, przynajmniej u mnie tak jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej nie, poprostu wyjmij panel, i wyczyść go, przy okazji zobaczysz czy wentylatorek działa i jak wygląda "zasyfienie" czujnika.
Opublikowano
Tak jak koledzy piszą - wiatraczek z tyłu panelu klimy. Jak mocno przytarty to pokaze bład na kompie. Probowalem go kiedys reanimowac, skonczylo sie jednak na kupnie uzywki panelu.

Xdrive

Koder

Opublikowano
jesli wentylator jest uszkodzony (otwarty obwod) to napewno komputer to pokaze. Komputer ci pokaze blad pompki pomocniczej ale niestety co sie dzieje z zaworami na tle mechanicznym raczej ci nic nie powie. Mozna jednak dotknac zwyczajnie reka tych przewodow i zobaczyc czy sa wogole gorace...
Opublikowano
U mnie mam podobne objawy ale obserwowałem,że wystarczy sie zatrzymać otworzyć drzwi ,wpuścić zimnego powietrza i grzeje.Po jakimś czasie gdy temp w środku jest ok ,znowu przestaje działać ciepły nawiew.Myślałem,że to wina jeża.A skąd komputer wie ,że mamy w aucie np 26 stopni a nie 22 ?może to jakiś czujnik szwankuje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik który bada temp. w aucie masz w panelu klimy, dokładnie w ten lewej małej krateczce.

Za nią jest wiatraczek który zasysa powietrze z kabiny i dmucha nim po czujniku tak aby odczyt był maksymalnie poprawny.

Zazwyczaj zaciąga z sobą mase kurzu i innego syfu który zatyka czujke i sam wiatrak, przez co mamy problemy z odczytem tejże temperatury.

Na niskie skoki temp. układ poprostu nie zareaguje.

Jeśli otworzysz drzwi i wpuścisz zimne powietrze (spadek o 10 st.), to prędzej czujnik to złapie niż jakieś wahanie rzędu 2 stopnie.

Czujniki zazwyczaj są okej, jedynie co im przeszkadza w pracy to wszech obecny syf w środku.

Opublikowano
Dzisiaj wyciągnąłem panel klimy i zauważyłem, że ten wiatraczek się nie kręci. Przedmuchałem go ale nic to nie dało :( . Mam pytanie czy jest jakaś możliwość naprawy tego czy muszę wymienić cały panel na nowy?
Opublikowano
Problem rozwiązany! :D Wymieniłem cały panel klimatyzacji wiatraczek chodzi i wszystko jest ok. Tylko mam mały problem została mi jedna wtyczka nie podłączona bo w nowym panelu nie ma tego wejścia. To gniazdko jest po tej stronie co te najmniejsze płaskie. Wie ktoś może do czego to służy?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Odgrzeje troche kotleta i podepne sie pod temat. U mnie problem wyglada w ten sposob (530d, 2000r), ze ciepłe powietrze z nawiewów zaczyna leciec dopiero kiedy wskazowka temp. wody jest w pionie - tutaj pytanie numer 1. Czy tak powinno być (na panelu ustawione 23-25*, pokretlo od temperatury ustawione na max - 3 czerwone kropki) ? I pytanie numer 2 - tutaj na bank jest cos nie tak - stojac w korku badz na przejezdzie kolejowym zaczyna lecieć chłodne powietrze (ustawienia temp j/w) kiedy znow zaczynam jechać wszytsko wraca do normy, dzisiaj troche szybciej pojechalem to w kabinie natychmiast zrobiło sie bardzo ciepło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam takie wrażenie, jakby ci pompa wody nie domagała, i na wolnych obrotach nie robiła obiegu.

Układ jest dobrze odpowietrzony?

Opublikowano
Wczoraj jeszcze troche w nocy poszperałem na forum ... znalazlem post apropos dolania plynu, teraz korzystajac z wolnej chwili pojechalem do sklepu, dolalem i wstyd sie przyznac ale pomogło - troche zaniedbałem bo dolalem ~2 litry :/ grzeje tak jak powinna, ciepło zaczyna sie robić wczesniej niż "przy pionie" i nie leci chłodne powietrze przy postoju. Z kuzynem gadałem (poprzednim włascicielem i uzytkownikiem obecnie kolejnego e39) zeby tak czy inaczej pojechac spr. tak jak napisałes - pompe wody i termostat.
Opublikowano

Może być ,,jeż '' uwalony.W mojej przed wariacjami z dmuchawą ogrzewania, były takie objawy że raptownie zaczynało lecieć zimne powietrze a po chwili znowu gorące.Myślałem że coś z zaworkami otwierającymi obieg bo płyn chłodniczy zawsze mam pod kreskę max.Okazało się że po wymianie rezystora problem się nie powtórzył.

Zdaje się że to właśnie ,,jeż decyduje'' kiedy i jak gorące powietrze ma lecieć i jak mocno.Czujniki temperatury wewnątrz,zaworki otwierające obieg i wentylatorek ten który jest w klimatroniku to są narzędzia za pomocą których rezystor zwany jeżem steruje klimatronikiem. Może się mylę to niech mnie ktoś poprawi.