Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem okolo 3 miesiecy temu spalil mi sie komputer silnika, powodem byla woda ktora sie nazbierala w tej komorze w ktorej jest umieszczony komputer. Samochod stal 2tyg pod chmurka byly silne ulewy. samochod zaprowadzilem do dobrego elektryka wymienil mi komputer wstawil uzywke, zaprogramowal, udroznil kanaly aby woda sie wiecej tam nie nazbierla...minal okres 3 miesiecy i historia sie powtorzyla tylko przebywam w Holandii i tu jest problem...ceny bardzo wysokie za tego typu uslugi, uzywke znowu moge kupic w PL tylko nie moge znalezc zadnego elektryka tutaj ktory mi przeprogramuje kompa odsylaja do serwisu. Znalazlem sklep internetowy z czesciami rowniez komputermi, gosc zaproonowal mi zebym wyslal mu moj stary komputer on mi zrobi klona na kompa ktorego od niego kupie i odesle mi gotowy sterownik komputera ktory tylko podepne i wszystko ma dzialac....teraz pytnie do ludzi majacych pojecia na ten temat czy takie cos jest realne do zrobienia? Jak wyglada kwetia imobilisera w kluczyku wzgledem nowego kompa? za cala usluge sprzedawca wola 300zl za komputer i przeprogrmowanie od 250 do 600zl...

Opublikowano
Tak jak najbardziej da się tak zrobić jak ci napisał , jak będzie miał ECU z dokładnie tymi samymi numerami to przepisze co trzeba w eeprom i auto pojedzie dalej ,a jak będą inne numery ale ta sama płyta też da się to zrobić programowo jeśli chodzi o twoje immo i klucz nie ma z tym nic wspólnego bo wszystko zostaje po staremu bo auto myśli że ma to samo ECU co było to tak w skrócie i po swojemu hehe.....
Opublikowano
dzieki za odpowiedz, dzisiaj elektryk zrobil klona na nowym kompie i juz zostal do mnie odeslany. Mam tylko nadzieje, ze nic wiecej sie nie posypalo:D objawy zupelnie inne jak za pierwszym razem...wtedy nic kompletnie nie dzialalo, brak polaczenia z komputerem. Teraz wszystko bylo ok tylko nie chcial odpalic a krecil rozrusznik...no i przy tym rozne bledy, komunikaty sie pojawialy. I polaczenie z kompem rowniez bylo i zadnych bledow mechnik nie znalazl mogacych miec wplyw na odpalanie...ale po rozkreceniu kompa ewidentnie byl spory slad po zalaniu woda.
Opublikowano
No właśnie woda ma to do siebie że utlenia ścieżki , a najczęściej padają przelotki bo płyta takiego sterownika składa się z kilku warstw nawet jak wydaje się że sterownik dało się wyczyścić to i tak przeważnie się okazuje że nie działa, a gołym okiem tego nie widać więc w takim wypadku nawet nie ma co się bawić w naprawy .
Opublikowano

komputer dotarl do mnie do NL, podlaczylem i odpalil za pierwszym razem :D pojawil sie komunikat o tresci:

Vehicle battery.

High rate of baterry discharge with engine stationary. Restarting the engine may not possible.

Czy to moze byc powod tylko nie nladowanego aku? samochod stal 2tyg. Dodam ze do pracy dojezdzam zaledwie 10km. Wiem ze to nie dobrze dla mojego diesla, i dla akumulatora ktory jest nie doladowany...

Opublikowano
Jest to Info ,że bateria jest bardzo mocno rozładowana i ponowne odpalenie może być niemożliwe dobrze ci radzę podłącz baterie pod dobry prostownik i konkretnie naładuj bo taka bateria może narobić takiego bałaganu że nieporozumienie w lepszym przypadku padnie synchronizacja cas-dme w gorszym wylecą klucze lub posypie się soft w modułach :mad2: ,a tym dojazdem do pracy 10km to on za dobrze się nie naładuje.
Opublikowano
ładuje akumulator, powiedz mi ile godzin powinnien sie ladowac? prostownik raczej zwykly dwie opcje ladowania 4A i 8A na ktorym lepiej ladowc i jak dlugo? chyba zrezygnuje z krotszej drogi do pracy i bede jezdzil dluzsza 18km...