Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem Bmw E60 525i

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio mam problem z odpaleniem mojego auta. zaczęło się to od kiedy na stacji benzynowej odpalając auto wyłaczyl mi sie komputer wszystkie budziki zgasły zero reakcji wskazówek i głównego ekranu menu. Odłączyłem klemy odpaliłem ponownie i auto odżyło, ale nie do końca. kolejnego dnia wsiadająć do auto z myslą że pojade w podróż auto odmówiło posłuszeństwa, podłączyłem prostownik odczekałem godz odpaliłem i pojechałem. kiedy auto stoi ok 30 min już nie da sie go uruchomić ponieważ nie ma mocy niby lampki świecą otwiera sie z pilota ale nie ma siły zakrecić. teraz pytanie czy aku do wymiany, alternator? czy ta sytuacja ze stacji benzynowej może mieć wpływ na tą usterkę. Proszę o pomoc

ciężko powiedzieć ponieważ kupiłem auto w lutym a dopiero teraz wychodzi mi taki problem na akumulatorze jest data produkcji 2009 ale nie jest to powiedziane że tyle lat siedzi w tym aucie :/ jestem bezradny ponieważ nie jestem u siebie i cieżko do czegoś dojść. wczoraj wzieliśmy go na popych to odpalił ale oborty szalały od 0.5 do 1.5 tys obrotów ale nie reagował na gaz po zgaszeniu i odpaleniu (odziwo odpalil bez problemu) wszystko wróciło do normy :/

Sprawdzić miernikiem na akumulatorze podczas pracy jakie ma wartosci, bedzie wiadomo czy jest ładowanie co wykluczy wymianę alternatora, można też sprawdzić ile amper pobiera auto gdy jest wyłączone, żeby się nie okazało, że jakieś lampki w bagażniku środku czy schowku świecą cały czas :) (chociaż to bym zostawił na koniec) Ale prawdopodobnie tylko akumulator padł. Mógłby też być problem z rozrusznikiem ale to na dobrym nawet aku mógłby mieć problemy z rozruchem np. odczuwalne zachwiania przy kręceniu nim czy powolne kręcenie.

Panowie kupiłem nowy akumulator i odpalił na dotyk. Jestem spod Wrocławia. zobaczymy dzisiaj czy wytrzyma noc jesli nie to bedziecie Panowie musieli pomóc :D puki co dzieki za porady tylko teraz pytanie jak adoptować akumulator bo wczesniej miałem 80Ah a teraz kupilem 90Ah

• 2 tygodnie później...