Skocz do zawartości

[E34] M20B20 Ciepły silnik szarpie i strzela z wydechu

Ravs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem tydzień temu 5 e34 LPG z przepływomierzem do wymiany. BMW chodziło na gazie bardzo dobrze na PB w ogole lecz po 2 dniach silnik po rozgrzaniu zaczął mocno szarpać i strzelać z wydechu przy dodawaniu gazu. Przepływomierz został zmieniony silnik zaczął działać na PB, gdy jest zimny lecz po rozgrzaniu gaśnie. LPG na biegu jałowym i przy dodawaniu gazu w miejscu idealnie pracuje, a podczas jazdy masakrycznie szarpie. Wymieniłem wczoraj wszystkie świece i na LPG przez jeden dzień samochód działał wyśmienicie - tak jak powinien (wg. mnie) nie strzelał pracował równo lecz dziś wszystko wróciło szarpie nawet przy 2.5 tys obrotów :mad2: Dziś zrobiłem reset kompa i jedyne co pomogło to obrotomierz zaczął działać (nie działał prawdopodobnie przez uszkodzony wcześniej przepływomierz). Co ciekawe ekonomizer na "luzie" pokazuje spalanie ponad 30l (chowa się) a przy hamowaniu silnikiem spalanie 10l zamiast 0l - czy to normalne? To moje pierwsze i długo oczekiwane BMW mam nadzieję, że pomożecie mi drodzy forumowicze znaleźć przyczynę tego zjawiska będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.

PS Czytałem przypadek kolegi z forum kilka tematów niżej lecz u niego sytuacja jest odwrotna na zimnym lipa, a po rozgrzaniu ok. Przypomnę że świece wymieniłem i było ok tylko na chwilę chce się poradzić co dalej zrobić by zachować dobrą kolejność napraw i nie zaczynać od tzw. du*y strony :roll: .

Przed chwilą odpaliłem samochód i mam wrażenie jakby było gdzieś spięcie ekonomizer nagłymi skokami pokazuje spalanie 30l nagle 0l i tak lata w tę i nazad :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Albo za bogata mieszanka albo coś z czujnikiem wału.Na początek diagnostyka na kompie może coś pokarze i naprowadzi(u porządnego mechanika).
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Okazało się ze sterownik był padnięty i dlatego strzelał na gazie, a na benzynie praktycznie samochód nie funkcjonował. Miał dużo zimnych lutów i jak na razie to pomogło. Zobaczymy na jak długo mam nadzieję, że nie znowu na jeden dzień.