Skocz do zawartości

X3 2004 demontaż boczka tapicerki lewe tylne drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w mojej X3 mam małe wgniecenie na lewych tylnych drzwiach (bez uszkodzeń powierzchni lakierniczej) więc wpadłem na pomysł, że mógł bym te wgniecenie "wypchnąć" od środka.

Wiadomo, że abym mógł to zrobić muszę zdjąć tapicerkę/boczek z wyżej wspomnianych drzwi. Dlatego też zwracam się z zapytaniem czy ktoś z was już przeprowadzał czynność demontażu tapicerki? I czy podzieli się swoją wiedzą i cennymi wskazówkami? Z góry dziękuję.

Opublikowano
Masz to mocowane na spinki standardowe i trzeba tak z wyczuciem odejmować podważając delikatnie.Spinki są dookoła całego boczku
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A więc śrubki na tzw torxy są pod:

-zaślepką która siedzi za klamką wewnętrzną,

-zaślepką pod "podłokietniem",

następna śruba siedzi w uchwycie wewnętrznym do zamykania drzwi, aby się do niej dobrać niezbędnym jest demontaż 'aluminiowej'/'drewnianej' listwy ozdobnej (trzyma się "na wcisk" więc trzeba dobrze podważyć i odskakuje.)

Po odkręceniu tego wszystkiego boczek siedzi już tylko na zatrzaskach, szarpnąłem zdecydowanie i mocno lecz z wyczuciem za uchwyt od zamykania drzwi :) i boczek odskoczył, żaden kołek o dziwo się nie uszkodził.

Przy okazji, żeby wyjąc tylna lampe (tą w klapie) musze zdemontować wypełnienie/tapicerke z klapy od strony wewnętrznej?