Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jest taki problem ze w trakcie jazdy temperatura na zegarach wskazuje okolo 60c.

Na tescie zegarow w trakcie jazdy max 72c do 75c a gdy zwolni to spada do 64-66c.

panowie jakie czujniki i gdzie sie znajduja i ile mamy termostatow wiem ze jeden jest od czola silnika.

Powiem ze pompki dzialaja obie i pompuja dobrze.

Co moze byc tego przyczyna bo takie cos zaczelo sie dziac u mego dobrego przyjaciela.

Opublikowano
Miałem podobną sytuacje, przyczyną był termostat cieczy chłodzącej. Termostat jest jeden lub dwa zależy od wersji. Czujnik temperatury cieczy jest między 5 a 6 cylindrem pod kolektorem ssącym.
Opublikowano

panowie termostat dobry sprawdzony na domowym sposobie i otwiera sie dobrze.

To co moze byc dalej przyczyna ze silnik na wskazaniach temp. na liczniku na testach ma max. 70 stopni

• Moderatorzy
Opublikowano

Może za szybko się otwiera?

Nowy kosztuje grosze więc profilaktycznie można wymienić.

Opublikowano
Z tym domowym sprawdzeniem to.... U mnie nie dogrzewał. Po wyciągnięciu mechanik stwierdził, że dziwne bo niby ok. Wymienił i trzyma temperaturę. Wymień jak pisze kruk. Za nowy dałem 160zł.
Opublikowano

Koledzy wlasnie wsadzilismy ze znajomym nowy prosto z salony(zaden zamiennik)tylko Ori.

I jest panowie to samo,wyczytalismy ze ze X5 ma 3 obiegi cieczy chodzacej i zalecaja i winny niby temu jest.

Maly Termostat ktory znajduje sie w zbiorniku wyrownawczym i ale dziwne bo wystepuje tylko z automatyczna skrzynia biegow,w manualu go nie ma.

I teraz cena duzego termostatu dalismy 46 funtow,i on jest 2 funkcyjny czyli zeden talezyk sie otwiera a drugi mniejszy sie zamyka,i jak sprawdzalismy domowym sposobem dzialaja identycznie bez zadnych zaklucen w otwarciu jak i zamknieciu.

A termostat zbiornika wyrownawczego kosztuje :duh: 78 funtow.

I jeszcze jak mielismy wszystko rozebrane profilaktycznie wymienilismy jeszcze czujnik temperatury ktory znajduje sie w glowicy.

I juz rece opadaja co moze byc :mad2:

Ale znajomy zamawia ten maly i wymienimy go i sie wtedy okaze,z operacji tej damy relacje czy pomoglo.

Teraz czekamy na jakies pomysly moze ktos sie z takim czyms spotkal jak moj drogi przyjaciel.

Opublikowano
Że dwa termostaty to już o tym kiedyś pisałem...ale cena małego :shock:
Opublikowano
Że dwa termostaty to już o tym kiedyś pisałem...ale cena małego :shock:

Chyba musi sie czesto psuc ze nazucili taka cene za tak male guwienko,grobosci kciuka i dlugosci okolo7 cm.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wystarczyla wymiana malego termostatu i problem z temperatura cieczy znikl.

Maly termostat wystepuje tylko i wylacznie z polaczeniem ze ASB.