Skocz do zawartości

530d gaśnie, mrugają kontrolki

gradu_85

Rekomendowane odpowiedzi

Co jakiś czas(rzadziej niż częściej) podczas jazdy mrugną mi na 2 sekundy kontrolki od abs i asr.

Dodatkowo 2 razy podczas jazdy zaświeciły się wszelkie możliwe kontrolki na pulpicie po czym zgasł mi silnik. Po uruchomieniu go(dalej jadąc) zaczął świrować przez chwile prędkościomierz( albo za mało albo za dużo wskazywał). Ostatnio też chciałem odpalić furę i po przekręceniu kluczyka absolutnie zero reakcji, nawet ani jedna kontrolka się nie zapaliła. Dopiero przy 4-5 przekręceniu kluczyka zatrybiło.

Ktoś może wie o co kaman?

e39 530d 184KM

Wystąpiły nowe, kolejne objawy.

Przy przekręceniu kluczyka stacyjki w poz. 1 słychać charakterystyczne "pyknięcie" w głośnikach(jakby jakieś przepięcie?) i to samo w drugą stronę.

Podczas postoju na uruchomionym silniku delikatnie przygasa(mruga) światło wewnętrzne wraz z wyświetlaczem radia.(raczej rzadziej)

mi przygasało światło wewnętrzne jak szczotki w alternatorze sie kończyły. ładowanie w testach zegarów było ponad 14v, może na porządnym mierniku udałoby sie wychwycić chwilowe spadki napięcia. poza tym jak już wcześniej inni pisali można sprawdzić stacyjkę

Wszystko to co koledzy pisza a ja jeszcze dodam kilka rzeczy. Moze to byc czujnik abs zwalony, poniewaz mrugaja kontrolki abs asr. A jesli padnie komputer lub jest na nim zwarcie to zapalaja sie wszystkie mozliwe kontrolki na desce rozdzielczej. Wiem to z autopsji ale w e46. Mysle ze jakby to klema nielaczyla to kontrolki by przygasaly a nie sie zaplaly dodatkowe. ja stawiam na zwrcie w komputerze