Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie! Od jakiś 2 miesięcy ,podczas jazdy z tyłu słychac straszny halas. Po wstepnej diagnozie mój mechanik stwierdził ,że to dyfer. Samochód ma 188 tys przebiegu. Czy jest możliwe ,ze po tylu km padła ta część? Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem.

Pozdrawiam

PS. W przypadku zakupu czesci musi byc dokladnie ta sama do 163 konnego silnika ,czy moze byc do 177 ? pozdrawiam

Opublikowano

Musi mieć to samo przełozenie

Sprawdź wcześniej stan oleju w dyfrze.Często jego ubytek lub zużycie powoduje takie buczenie

W jakim momencie występuje ten hałas??

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Generalnie podczas samej jazdy. Im szybciej jade ,tym halas staje się bardziej nie do zniesienia.
Opublikowano

Przy tym przebiegu to bardzo proawdopodobne niestety.Zanim kupisz czy też zregenerujesz dyfer a nie są to małe koszty sprawdź olej.Często sama wymiana pomaga ale wiadomo wtedy iż trzeba szukać już drugiego

PS.a na luzie też tak jest ??

Opublikowano
Tak, na luzie również hałasuje. Widziałem kilka dyferów na allegro w okolicach 700 zł, czy warto takowy kupić?
Opublikowano

To wcale nie powiedziane ze to dyfer kolego :nienie:

Do sprawdzenia łącznik elastyczny wału,podpora wału oraz olej w dyfrze

Mechanik sprawdzał coś oprócz dyfra??

Opublikowano
Szczerze mówiąc to nie. Po prostu nie miał czasu i tylko się nim przejechał. Ja myślałem ,że być może to wina opon lub łożyska i on to wykluczył, twierdząc ,ze najprawdopodobniej to dyfer.
Opublikowano (edytowane)

Zmień mechanika :D :D bo czasami te hałasy powodują też tak jak piszesz opony,łozyska kół ale to jest łatwe do wyeliminowania

Tym sposobem mozesz wymienic pół zawieszenia :D :D

Ciężko na odległość diagnozować ale uwierz mi że sam walczyłem w jednym aucie z podejrzanym hałasem i koszt ok.3500 pln i dalej buczało :D :D

Jest trochę tematów o tym na forum

Poszukaj i poczytaj co i jak sprawdzić

Edytowane przez sfinks311
Opublikowano

Chyba będę musiał poszukać chociaż będzie ciężko..

Czyli sprawdzić te rzeczy ,które wymieniłeś + dla pewności opony i łożyska.

Opublikowano
ja myślę ze to hałasują opony :(

To raczej hałasowałyby mu wszystkie jednocześnie a nie tylko z tyłu... Przyroda zna wprawdzie różne przypadki ale jak ktoś wcześniej napisał diagnoza na odległość to słaby pomysł.

Opublikowano

Przeglądnij filmiki na YT i określ, na którym odgłosy są najbardziej zbliżone do Twoich. Ewentualnie sam nagraj i zamieść.

http://www.youtube.com/results?search_query=BMW+differential+noise&oq=BMW+diffe

Hałas może mieć różne definicje. Pasażerowie też czasami zwracają uwagę, że coś mi hałasuje w samochodzie a ja po prostu czasami lubię sobie posłuchać dubstepu na pełen regulator :twisted:

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniłem łożysko tylnego lewego koła. I wszystko wróciło do normalności .

Dziękuje za liczne odpowiedzi :)

Opublikowano
Wymieniłem łożysko tylnego lewego koła. I wszystko wróciło do normalności .

Dziękuje za liczne odpowiedzi :)

Kolego jak doszedłeś do tego,że to właśnie łożysko tego koła było do wymiany?.Pytam bo mam bardzo podobne objawy(nie wiem dokładnie które łożysko lub dyfer)

Opublikowano
Podniosłem auto na lewarek tak ,że lewe tyle koło było uniesione. Wsiadłem do samochodu, włączyłem 4 bieg i lekko dodałem gazu.